用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私校收左,今日收到政府小一入學組既信 ...
樓主: HowHowHow
go

私校收左,今日收到政府小一入學組既信 [複製鏈接]

回覆:私校收左,今日收到政府小一入學組既信

如果真係已經疊埋心水讀私校,就不玩大抽獎都得

回覆:私校收左,今日收到政府小一入學組既信

收到信,唔會覆佢。

引用:收到信,唔會覆佢。 +

原帖由 gokou 於 14-12-17 發表
收到信,唔會覆佢。
唔覆會點?

little_yolky  會寄表俾你抽  發表於 14-12-17 09:24

回覆:傻太 的帖子

我都唔知。

如果C校, 教育局係會問是否抽獎的統計及是否比大抽獎申請表你, 其實不影響你已經註冊的小學, 不過如果註冊時講明唔比大抽獎另計

the private school clearly tells the parents what is the effect of joining the lucky draw and there is nothing wrong with that. What annoys me is why I have to make the decision now but not by end of January 2015 when the form for lucky draw is submitted. I cannot make the decision now.

bklittlelamb 發表於 14-12-16 21:58
其實係咪註冊咗講明不准大抽獎的私小才會收到?
唔係, 我都收到。大囡時收到無理佢, 佢就照寄張大抽奬表俾我, 我又無填抽奬表, 佢就打電話俾我了。
今次都收到, 已填唔參加了。

pokeylai 發表於 14-12-17 09:19
the private school clearly tells the parents what is the effect of joining the lucky draw and there  ...
咁你咪照填話抽囉, 佢會寄張表俾你的, 你就等到1月底再決定遞唔遞表。

Anson133 發表於 14-12-16 22:14
但注冊時無說明,呢個game越來越難玩,有冇人可以指點迷津😰
唔難啦, 首先:
1. 打電話去私校confirm可以參加大抽奬而不會將offer取消或轉waiting
2. 如仲想抽, 就回覆想玩, 寄番俾教署
3. 收到大抽奬表

如果私校話明唔俾玩(例如高主教), 咁你就唔好玩了, 玩咗教署會通知學校, 學校就會將你個offer取消或轉做waiting的。

AngusPakYau 發表於 14-12-16 23:42
我冇收到,係咪參加左自行先會收到,我冇入自行表的
無玩自行緊係無信, 封信係教署發的, 如果無玩自行, 教署係唔會有你資料, 所以, 如果你想玩大抽奬, 就要自己去教育局攞大抽奬表了(其他地方唔知有無得派呢)。

我囡當年都註冊左C小, 之後收到信, 我回覆參加 !不影響已經註冊C小的

回覆 little_yolky 的帖子

如果係咁,best solution 係唔覆,到1月先決定。

大家睇番舊年類似既討論:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ight=SFA&page=1

我建議大家去教育局問清楚唔交會點. 如果唔交當你唔抽, 而你又唔想抽就當然無事啦, 如果唔係既話, 後果可能會好嚴重......

假設你註冊咗救恩, 一心唔諗住抽奬, 但懶唔覆教育局. 點知教育局當你繼續玩大抽獎, 跟住通知番救恩, 然後你就無咗救恩個位, 但又無去大抽獎喎...... 結果.............
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:我都收到,禮賢+ +

原帖由 wanabe 於 14-12-16 發表
我都收到,禮賢
請問幾時要覆?

pokeylai 發表於 14-12-17 09:33
回覆 little_yolky 的帖子

如果係咁,best solution 係唔覆,到1月先決定。
我係兩年前既例子, 今年唔覆唔知寄唔寄俾你。不過anyway, 就算唔覆佢唔寄俾你, 你咪到時到候自己去教育局攞表囉, 佢一定會俾你的。

不過, 如果你覆咗話抽, 佢到時到候就會將表格寄到你家門口, 唔會miss咗。

傻太 發表於 14-12-17 09:36
請問幾時要覆?
29/12

禮賢, SFA, 德雅, 培道呢D大方既私小, 預咗你抽, 放心回信, 唔係如果教局做法同你估計唔同既話, 幾大件事.

而且, 教育局其實係要用呢D資料而估計定那一區是否有足夠學位, 那一區要借位. 你地一時既懶惰, 可能重會影響好大
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我剛打電話去教育局,我同佢講我現在決定唔到,不覆會點,佢話會照計你參加先,照寄表俾你,我問咁佢地會不會馬上通知學校,佢話到一月你真的交表才回通知學校

hkpapa852 發表於 14-12-17 09:36
大家睇番舊年類似既討論:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2730087&extra=&highl ...

應該不會有呢個情況.講下我去年的經驗,不過只share,穩陣d,大家打去教署check下.

去年我有間唔俾抽私小的offer.當時,收到教署信,然後我冇理封信,因想抽.最後我也填了,交了大抽獎.多諗約二星期(因自己做左功課,打左去教署問只要抽之前決定唔抽,寫信去通知教署,佢地係唔會通知間私校的,即真係有抽到先通知).最後決定都係接受私小,通知教署唔抽.最後小朋友現在讀那私小.私小也唔知我曾經入紙抽而取消我offer.

以上純share自己的經驗.

不過好奇一問,有冇人真係試過抽而被取消私校的學位?其實我成日諗可能真係抽左都冇嘢?

如果我當時有一間唔俾抽的私小同一間俾抽但係較好d的學校,咁我真係知道個結果了.有冇人試過?

little_yolky 發表於 14-12-17 09:36

不過, 如果你覆咗話抽, 佢到時到候就會將表格寄到你家門口, 唔會miss咗。

寄俾你的只是「表格樣本」,真正的表格要拎住封信去派位中心才可取得。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手
‹ 上一主題|下一主題