用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 贏在起跑線
樓主: TGTY
go

贏在起跑線 [複製鏈接]

引用:我唔想做怪獸,+不過亦唔會咁天真地相信童年

原帖由 Charlotte_mom 於 14-10-15 發表
我唔想做怪獸, 不過亦唔會咁天真地相信童年最緊要開心, 活在香港就要跟規矩

我好同意樓上講, 咩叫準備? 與 ...
「我唔想做怪獸, 不過亦唔會咁天真地相信童年最緊要開心, 活在香港就要跟規矩」炒絕

AgapePa 發表於 14-10-15 10:19
以知識去考小一算係最公平方法, 好過比運氣, 比血縁, 比地址.
知識亦不一定要「勞」要操才得.
遊戲學習,  ...
AGREE!!!

引用:什麼是贏在起跑線呢?小朋友喺快樂、和諧、

原帖由 oh_really 於 14-10-15 發表
什麼是贏在起跑線呢?
小朋友喺快樂、和諧、充滿愛、著重品德培育的家庭出世,而且健健康康,這也是贏在起 ...
同意!近年突然好多人都去考直資私校,好多時心存想在有限可以控制下報下考下,不用去到抽獎禁remote. 但是,真是無offer其實又可不可以代表輸左?呢d完全係一班家長(我們)強加落去比小孩的

每個家長對起跑線都有不同的定義,
有些定位於學術上、多證書,
有些定位於品德培養上、重視親子時間,
這視乎各家長取態。
如定了小朋友發展方向,
便應從這方向找合適的小學,
當然成功與否不一定成正比,
但至少盡力做了家長本份已問心無愧了。

Jess.ng    發表於 14-10-15 14:17

回覆:hkpapa852 的帖子

引用:Quote:longlokma+發表於+14-10-15+09:16+「

原帖由 AgapePa 於 14-10-15 發表
以知識去考小一算係最公平方法, 好過比運氣, 比血縁, 比地址.
遊戲學習,  ...
說可以好漂亮

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+14-10-15+發表以

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

bbalau 發表於 14-10-15 17如何5……4 知喇!知你坐擁41世襲靚位喇。
吾同啦,你行出來打擂台,幾千人争幾十個位,你點樣赢人?
栽培係需要,但應該係全方位,伴讀、啟發、禮貌、應對...

回覆:贏在起跑線

真係全方位的去評估、去考慮、去甄選小一生才算公平。考知識,对幼兒是哪門子的公平?

AgapePa 發表於 14-10-15 10:19
遊戲學習,  ...
咁要睇下大家對「知識」既定義啦。有D學校覺得知識係要知邊個係奧巴馬同林鄭,有D要你識3位數加減,有D擺明唔能夠聽說英文就當你冇知識,咁點先叫「知識」呀?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:AgapePa+發表於+14-10-15+10:19+以知

原帖由 hkpapa852 於 14-10-15 發表
咁要睇下大家對「知識」既定義啦。有D學校覺得知識係要知邊個係奧巴馬同林鄭,有D要你識3位數加減,有D擺明 ...
現在的怪獸家長對「知識」的定義係十項全能,樣樣都要識

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-10-15+發表

原帖由 maomaochoi 於 14-10-15 發表
現在的怪獸家長對「知識」的定義係十項全能,樣樣都要識
因為有怪獸学校

體驗,實踐,經歷,對一個小朋友來說已經很足夠了。

引用:Quote:原帖由+maomaochoi+於+14-10-15+發表

原帖由 longlokma 於 14-10-15 發表
因為有怪獸学校
有怪獸學校攪到有怪獸家長,啲學校要出名就死谷班小朋友操哩樣果樣,攞獎,又要做功課,小朋友同家長跟本冇時間休息。

引用:體驗,實踐,經歷,對一個小朋友來說已經很

原帖由 cream997 於 14-10-15 發表
體驗,實踐,經歷,對一個小朋友來說已經很足夠了。
入咗寶校,唔知會體驗,實踐,經歷D咩..

引用:Quote:原帖由+cream997+於+14-10-15+發表體

原帖由 bubuG 於 14-10-15 發表
入咗寶校,唔知會體驗,實踐,經歷D咩..
我今年嘅体會係: 如果小朋友唔抗拒,盡量幫佢預備等佢有机會考學校有多D offer楝,因為嗰D好難考到嘅學校,初小課程安排分分鐘容易過和愉快過很多二線名校。

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-10-15+發表入咗

原帖由 Argyle 於 14-10-15 發表
我今年嘅体會係: 如果小朋友唔抗拒,盡量幫佢預備等佢有机會考學校有多D offer楝,因為嗰D好難考到嘅學校, ...
我地大家想法相同。在香港,不要過份空談快樂童年,如果唔準備好,唔知會上咩小學,上咗小學,跟唔上,隨時家變!現在,我孩子入了開心學校,功課不多,活動多多。

引用:其實唔贏在起跑線又點樣同人爭私小or+直資

原帖由 TGTY 於 14-10-15 發表
其實唔贏在起跑線又點樣同人爭私小or 直資!even 二線嗰d 都好難有offer! 過幾年出生率大跌就或者有可能!i ...
其實點會唔係呢,天生有錢、有身型、有氣質、有樣貌、有智慧再加埋後天有素質的長輩、父母教養同入左名幼遇到好老師,已經贏曬啦。不過咁,無呢d, 就慢慢努力培養lor, 但有d野又好難培養,樂天知命la!是福不是禍,天生天養!好學校不如好老師,長路漫漫,好難講呢局俾你贏左又點呢?!

考小学时要幼兒有小二、小三知識; 考幼稚園时要婴兒有k2、k3的表現!荒謬地竟然有這么多人说好,说應該,而不是说無奈!

咁究竟返学做乜???

MrBeast  投訴課程太淺   發表於 14-10-16 08:48

回覆 longlokma 的帖子

估係身不由己多。
識個朋友,個仔讀九龍塘名幼,考了一大堆cert,谷到行,舊年考十幾間直私,全軍覆沒。抽獎後叩門,亦無學校垂青。佢亞媽之前覺得個仔好叻,亦吾明點解咁樣。

‹ 上一主題|下一主題