用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2015-16 油尖旺31校網揮手區
樓主: lamkatse
go

2015-16 油尖旺31校網揮手區 [複製鏈接]

lamkatse 發表於 14-8-16 09:01
咁St. Mary/ 舊油天/ 循道應該寫第幾呀?定係唔填?
餘下果2間南亞裔學校又填唔填呀?
doesnt matter, 一係唔中或中左唔去讀

lamkatse 發表於 14-8-16 08:54
請問甚麼是111?

應該係自行階段放第一,大抽獎階段甲部放第一,乙部放第一。

唔知我理解有冇錯。

lamkatse 發表於 14-8-16 09:01
唔好意思, 都唔係好明白如何排志願!

聖瑪利,新舊油天同循道同都屬同一級既大熱門,只可以其中一間放第一,

第二只可以放次熱門同埋要set保險線,方樹泉,基道同羅裕積,廣東道官小

都屬同級,但有優劣。最後兩間南亞裔學校填唔填都死,入左都唔會讀,

上中文堂老師要用尼泊爾語同烏爾都語黎教。

如20分要抽, 得15分既, 同迫你1-1-1無分別!
1-1-1        即自行, 甲乙部都選第1志願
世事無絕對! 大把人仍然會選St. Mary, 新油天, 舊油天, 循道, 基道, 東華三院這樣排, 亦知道有人第5志願派到東華三院, 所以道聽途說要靠去年家長報料才作準.

6合彩都好多人中,不過唔中的人更多

引用:6合彩都好多人中,不過唔中的人更多

原帖由 MrBeast 於 14-08-19 發表
6合彩都好多人中,不過唔中的人更多
完全認同去到大抽獎嗰part,真係同六合彩一樣,你填最心儀嗰幾間,唔代表一定派到俾你,尤其31網係出名嘅天堂地獄區之一,我仔係今年大抽獎參加者之一,眼見同校下午班有3個女孩子抽入st.mary,如果抽唔中大多數入第四,五志願,佢地應該似係將羅裕積,方樹泉放4,5位置

我嫂話方樹泉好唔掂!

fanny0717 發表於 14-8-19 12:10
完全認同去到大抽獎嗰part,真係同六合彩一樣,你填最心儀嗰幾間,唔代表一定派到俾你,尤其31網係出 ...

所以strategy 好緊要,之前網友提過我唔repeat la
Ps, 當時我放一間二缐第二,仲要比人笑,真是:別人笑我蠢蠢地,我笑他人冇update.

回覆 MrBeast 的帖子

請問二線即邊間? 我就是不明, 為何放第5仍可派羅裕積? 即代表很多人仍然只按學校排名去填. 最重要係我所說的一線學校(St. Mary/ 兩間油天/ 循道/ 德信)去年是否放第二必定無望?還是仍有人好好彩地放第二都入到呢?

MicFred 發表於 14-8-19 17:12

請問二線即邊間? 我就是不明, 為何放第5仍可派羅裕積? 即代表很多人仍然只按學校排名 ...

其實同樣係二線學校,有d會多d位好似羅裕積同方樹泉,有成百幾個大抽獎位,咁擺第五都仍然可以入到,但基道就得三十幾個,所以可能第二志願已經好微。

至於一線學校放第二志願,就睇你敢唔敢搏,因為話明係超熱門,即係第一志願既人都唔夠派,咁你仲放第二,可想而知,派個機會不大,仲白白浪費左個機會,反而如果你係第二志願set條保險線揀間穩陣d既二線,入左第二志願,好過第二唔得,第三唔得,之後就好危險,因為31網真正可以揀既得8間學校,因為有兩間南亞裔學校唔揀得,另外男女校只可揀其一。

MrBeast    發表於 14-8-19 17:56

回覆:se6b03 的帖子

小兒今年就是抽中第二志願基道,我就是希望派不到大熱都有保險,放第二只因見這學校的世襲位50%都填滿,應該都有一定的支持者,雖然同是二線,我諗應該比方樹泉和羅裕積好一點吧。不過大家可參考小學概覽www.chsc.hk/primary
附上2013年統一派位學額參考

MicFred 發表於 14-8-19 17:12

請問二線即邊間? 我就是不明, 為何放第5仍可派羅裕積? 即代表很多人仍然只按學校排名 ...
德信放第二好似有人抽到,不過我not 100% sure, 最好爬舊文chk 下,當然上年得唔代表今年得。

ChaCha424  今年我識人入唔到第一志願循道而   發表於 14-8-20 02:36

引用:Quote:原帖由+MicFred+於+14-08-13+發表本

原帖由 Ladyyaya 於 14-08-14 發表
Agree ! 但想知女仔是否應選st Mary 首選好D?起碼少左男仔爭!小女是大女,得15分

...
如果st mary 唔得會跌好後,風險高

purplechung  結果派左廣東道官立   發表於 14-9-8 14:05
purplechung  agree, 亞女st mary排第一吾中,    發表於 14-9-8 14:04

引用:Quote:原帖由+Ladyyaya+於+14-08-14+發表Ag

原帖由 doggy2013 於 14-08-19 發表
如果st mary 唔得會跌好後,風險高
絕對認同,所以第二志願應set保險線

引用:回覆+MicFred+的帖子 其實唔好以為要111先

原帖由 littlecook 於 14-08-15 發表
回覆 MicFred 的帖子

其實唔好以為要111先有得叩,好多學校睇實力多過誠意.
循道,我阿女唔係放111,叩門無得in

Kamei

回覆 Kamei 的帖子

循道,我朋友放111,叩門無得in

回覆:2015-16 油尖旺31校網揮手區

所以咪話1-1-1 無用囉,無料學校眼尾都唔望呀

教育局指定既南亞裔學校。

MrBeast  free 板 tsl   發表於 5 天前.................講得好,形容得貼切

引用:Quote:原帖由+littlecook+於+14-08-15+發表

原帖由 Kamei 於 14-08-20 發表
循道,我阿女唔係放111,叩門無得in
如果冇第二d 小學做backup, 要諗諗係唔係放st mary 做第一

引用:教育局指定既南亞裔學校。點評MrBeast++fre

原帖由 MSBOY 於 14-08-20 發表
教育局指定既南亞裔學校。
因住比TSL d 粉絲插呀.... 但我都覺得係

‹ 上一主題|下一主題