用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主敎pm vs 根德園am
樓主: margkwan
go

高主敎pm vs 根德園am [複製鏈接]

引用:Quote:margkwan+發表於+14-6-11+15:05+回覆

回覆 Ballack2012 的帖子

Oh!! thanks 4 your info:))50%...still big competition b/w classmates

有冇人知RC英文如何? 我知KV一定要出去補亦唔mind;))
若果得50%+RC課程較淺...is it still worth to go?!
如果K1-3 在KV 打好底, 將來再apply RC 或其他好學校

您們的看法如何?! 謝謝

引用:有冇人知RC英文如何?+我知KV一定要出去補亦

回覆:高主敎pm vs 根德園am

校長好似冇講50%升高小,只喺講爭取70個小一位,而往後再同高小爭取多些小一位。若放棄高小個位,我估很多人會補上。

醒目開學勳章

50%升高小其實好好,因為有部分高幼生考到更好直資、私小,或有好好的津校offer(計分制入的)所以放棄升讀高小,計埋佢哋,高幼畢業生的升小成績真的很理想

回覆 Ballack2012 的帖子

Thx

回覆 iansung 的帖子

Thx 4 your detailed info:)) much apreciated

回覆 bbcarrot 的帖子

Thx 4 your detailed info:)) much apreciated

最後想問一問RC小朋友讀得開唔開心?! 有冇RC家長可以share下?!:))
聽說KV小朋友讀得開心老師嚴格但有方法敎, 他們喜歡學校和老師 while
RC小朋友讀得唔開心功課多+老師惡?! 是否真的?!

Lingfung813  KV教法特別又令小孩吸收,我們不是追求名幼,只愛其教學法。KV不是特別深,是適中。每天回家會見小孩扮老師教家長認字,寫字,愉快非常。  發表於 14-6-13 15:59

KV英文深嗎?

引用:校長好似冇講50%升高小,只喺講爭取70個小

有親戚讀緊kv,知道多d kv教學方法,所以就算我囝冇rc offer,都唔會揀kv,但你唔洗問點解,我係唔會講的,唔想俾人插

Lingfung813  你可以去讚高主敖,但請不要中傷根德園,KV家長是有品之人,不會說其他學校是非。特別是當你不清楚KV的教學法。  發表於 14-6-14 06:56
Lingfung813  KV教法特別又令小孩吸收,我們不是追求名幼,只愛其教學法  發表於 14-6-13 15:36
Jane1983  你精,KV係EK好多fans,無謂拗!  發表於 14-6-11 23:44

引用:有冇人知RC英文如何?+我知KV一定要出去補亦

原帖由 margkwan 於 14-06-11 發表
有冇人知RC英文如何? 我知KV一定要出去補亦唔mind;))
若果得50%+RC課程較淺...is it still worth to go?!
...
以我同女女考小一經驗,無論小朋友打得個底幾好,考小一總係一場硬仗。如果冇野喺手,閒閒地都in 8-10間,對小朋友同大人黎講都係折磨。仲有,高小絕不容易考,據聞都3000人報,仲要2 rounds interview, 我亦都識有名幼考唔到直資私小。身邊太多不同既失敗例子,高幼聽聞唔淺,不過課程係咪有系統我答唔到你,至少買個保險入到半龍校都好!

引用:KV英文深嗎? +

原帖由 bbmom72 於 14-06-11 發表
KV英文深嗎?
K3英文已經有小學英文book 1a 的程度。但小朋友會handle 到。

引用:Quote:原帖由+bbmom72+於+14-06-11+發表KV

原帖由 bbalau 於 14-06-11 發表
K3英文已經有小學英文book 1a 的程度。但小朋友會handle 到。
其實大部分名幼英文都教快咗。KV不是特別深。

回覆:manyjennifer 的帖子

我仔將會入讀高主教,想加入fb

高小有150個位, 高幼有240個位, 就算全部高小位都比晒高幼生, 都只係有6成左右高幼生能成功入讀高小, 如果真的好似校長咁講爭取50%高小位 (即75個位), 那高幼成功入高小將跌至3成左右, 6成成功率 is good enough, 3成? KV for sire.

醒目開學勳章

引用:高小有150個位,+高幼有240個位,+就算全部

原帖由 Silverhawk 於 14-06-11 發表
高小有150個位, 高幼有240個位, 就算全部高小位都比晒高幼生, 都只係有6成左右高幼生能成功入讀高小,  ...
高幼全校18班,上、下午每級各三班,每班30人,所以每級最多只有180人。因為剛剛復開,早兩年畢業生好多是轉校生,而每班都未收滿額,所以升小比例仍有待調整。如果有試過打升小這場硬仗,其實是有全龍或名津小25分或以上才是真正的for sure

Lingfung813  KV教法特別又令小孩吸收,我們不是追求名幼,只愛其教學法  發表於 14-6-13 15:36

回覆:bbcarrot 的帖子

‹ 上一主題|下一主題