用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 兒子小二..是邊緣讀寫障礙, 可怎樣幫助他? ...
樓主: Fanny媽媽
go

[讀障] 兒子小二..是邊緣讀寫障礙, 可怎樣幫助他?   [複製鏈接]

其實可以試下童軍知友社既"沒有眼淚的學習", 當年我仔讀咗之後唔錯, 而且最主要係有班同路人既家長分享, 咁你唔會覺得孤單, 另一樣重要既係做父母要接受小朋友有讀障, 盡量搵多些課程幫助, 而且特殊障礙協會會有一些課程幫到他們, 你可以試下.
我仔係屬中度讀障, 但現在除了英文差之外, 起碼其他科目他可以達到70分左右, 我覺得只要做父母陪他一同學習及鼓勵, 他們可以有所改善.

lingling_mum 發表於 13-4-6 18:36
要去上D讀寫課程! 我個女上左一年幾,好大進步,佢個治療師以前係香港大學攪D讀寫課程,我覺得好有用, ...

dear lingling_mum,
can you send me information?
Thanks

引用:其實可以試下童軍知友社既"沒有眼淚的學習"

原帖由 smallmama 於 13-06-15 發表
其實可以試下童軍知友社既"沒有眼淚的學習", 當年我仔讀咗之後唔錯, 而且最主要係有班同路人既家長分享, 咁 ...
你好犀利,要知道讀障小朋友攞70分以上並非易事,當中一定是不斷努力,我也在學習中,今次大考我仔終於有一科7x,我也很高興,我會再努力的

我懷疑女兒有讀障, 請問可以在哪裡測試呢?

iceface 發表於 13-7-3 12:33
我懷疑女兒有讀障, 請問可以在哪裡測試呢?

你女兒係讀幾年級? 我仔係一入讀小一時老師覺得需要做評估所以即時排, 就排到下學期度可以做!

我個女今年升K2, 其實政府有冇啲機構可以做這種評估呢?

iceface 發表於 13-7-5 10:40
我個女今年升K2, 其實政府有冇啲機構可以做這種評估呢?
升K2可能太早,你有冇試過母嬰健康院同姑娘要求見e生做一些初步評估?

回復 Fanny媽媽 的帖子

其實讀障有很多地方不同(有些會理解力弱一些), 因我仔理解能力ok, 所以只要佢認得字便ok, 當然要佢8x以上係冇可能, 不過我相信只要他們找到方法便可以進步。

母嬰健康院可以有醫生做這評估的嗎?

iceface 發表於 13-7-19 17:48
母嬰健康院可以有醫生做這評估的嗎?

政府正式的評估要小一才能做,母嬰健康院有e生,可做一些小肌,認知等發展的test, 如發覺有需要會轉介到cac作進一步的評估,(你亦可試下直接打去cac,睇下接唔接你個case) note, 政府資源有限,姑娘會要清楚小孩的問題才安排妳見e生,good luck.

回復 lingling_mum 的帖子

would you please also pm me?  i also want those information.  thanks very much!!

回復 kwfamily 的帖子

I have PM you, please check

回復 lingling_mum 的帖子

got it, thanks very very much!!

lingling_mum 發表於 13-4-8 18:22
回復 Fanny媽媽 的帖子

個別讀寫治療,私人中心,在上環。PM給你。
please also pm me, Thanks!

大家有沒有聽過以Davis課程去治療讀寫障礙,不知道有沒有用及價錢多少?

大家有沒有試聽過以Davis課程去治療讀寫障礙,有沒有用及價錢多少?

回覆:lingling_mum 的帖子

可否PM資料給我, 謝謝!

puichun_law 發表於 13-1-3 09:15
回復 bmw123 的帖子

近期我見扶x會有新課程..學生係懷疑個案都得..又有家長課程..有興趣pm我..我俾個間機 ...
可以pm資料給我嗎?thx!

引用:要去上D讀寫課程! 我個女上左一年幾,好

原帖由 lingling_mum 於 13-04-06 發表
要去上D讀寫課程! 我個女上左一年幾,好大進步,佢個治療師以前係香港大學攪D讀寫課程,我覺得好有用, ...
Lingling mum 可以pm我你囡囡治療師的資料給我嗎? mant thanks.

我懷疑仔仔有讀障, 今年K3,快上小一,請問可以在哪裡測試呢?
‹ 上一主題|下一主題