用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 vs 德望
樓主: 金毛B媽
go

宣小 vs 德望 [複製鏈接]

回覆:金毛B媽 的帖子

不喜乜插,妳睇gh個web入大學比率強差人意,點解大家仲要話係brand1頭。

朋友 send 左 GH 中學入 U 既 school report 我睇, 的確有少少 強差人意

我只係想, 係咪我自己一心想唔駛煩中學, 就入 GH 呢 ??? 到頭來個囡就麻麻地就算
教育王國以外之相冊連結已被刪除

回覆:SmartCandy 的帖子

如果入宣小起碼妳辛苦小一半,因為一齊返學,哥哥又可教返妹妹,6年光景唔算小,而且九龍塘區校綱又唔差!徐非呢間係st Paul c之類,否則一定係宣小!

回覆:宣小 vs 德望

兩間都是好學校,但我會選宣小
1 方便照顧 2 哥哥正是宣小生,相信你比其他人更了解宣小課程及學習模式,能給妹妹更易適應小學生活及考試技考 3 雖然不是一條龍,宣小考band 1 英中都好高

其實, 讀GH, 唔一定要上GH中學既, 有本事既可以轉出去更好的學校, 如果能力不及, 就留在GH中學囉!這就是"進可攻, 退可守既"原則.

的確有一些資料表示GH入U率不好, 我也不否認. 不過, 我亦有聽聞最近一次的會考成績好好喎!據我所知, 學校好似依然係BAND 1A, 就算唔係BAND 1A, 至少都仲係BAND 1呱! 其實, 我都沒有想太多, GH小學OK就好囉!

既然, 哥哥係宣小, 同一間學校, 應該好D既, 選宣小吧!

引用:sukitelfold可否同我分享,+你為何放棄+GH,+

原帖由 金毛B媽 於 12-06-21 發表
sukitelfold

可否同我分享, 你為何放棄 GH, 你囡囡現在讀那一間學校呢?
已PM咗吡你。

引用:朋友+send+左+GH+中學入+U+既+school+repor

原帖由 金毛B媽 於 12-06-21 發表
朋友 send 左 GH 中學入 U 既 school report 我睇, 的確有少少 強差人意

我只係想, 係咪我自己 ...
我想問可以係邊度睇中學入U的資料,thx!

http://www.ghs.edu.hk/plans_repo ... ol_report_09-10.pdf

回復 sukitelfold 的帖子

謝謝你的寶貴意見

Good hope la

引用:+http://www.ghs.edu.hk/plans_reports/Ann

簽名被屏蔽

學費是否德望貴d?

金毛B媽 發表於 12-6-21 12:23
我有工人姐姐, 假期都有人照顧, 無這方面問題, 問題係.........好多人話 GH 中學跌了許多, 不值得放12 年金 ...

德望成績跌了很多的消息可靠嗎?我覺得先查清楚,不要盡信人言。
再睇下宣小入到好過德望的學校有幾多?你應該會易下決定些。

宣小低年級學費 $35xx, 德望 $37xx

金毛B媽 發表於 12-6-21 16:23
宣小低年級學費 $35xx, 德望 $37xx
爭咁少比我都好難選我仲以為德望係貴好多tim
但如果你說囡囡比較好動,是否德望適合些?好像德望的運動比較出色?

醒目開學勳章

我都投宣小,小朋友可以一齊返學, 日後運動會呀, 見家長呀等都唔使煩。

個人認為, 以你個case, 我會vote APS...

金毛B媽 發表於 12-6-21 10:47
今早收到 GH 電話, 星期6去 interview, 聽聞大部份 in 完就即收
我本身一心一意給囡囡讀宣小, 因為哥哥都 ...

我會選GH,超過80%可返回GHS。
雖然唔可以兩兄妹一齊返學,但GH有校巴,囡囡番學都唔駛煩。

回復 jeremyphlam 的帖子

冇錯, 話GH成績跌咗好多一直係傳聞, 究竟有冇證據呢? 之前, 人人話GH功課多, 等我好鬼驚, 點知讀落又唔係嗰回事. 始終傅聞呢家野, 不可盡信!

如果講洗費, APS分分鐘多過GH, 因為APS規定要學樂器, 如果件樂器係貴既, 加埋學費, 都幾.....

‹ 上一主題|下一主題