用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 停止討論...某人出言人身攻擊!
樓主: wilon0904
go

停止討論...某人出言人身攻擊!   [複製鏈接]

有人說抽是不公平, 有人說考是不公平, 不過兩者比較, 我自己選了考的制度, 因為相信比較表現到小朋友的水準, 同家長的意願.  起碼選得同一間學校的, 理念都相近.

回覆:appleycma 的帖子

妳反映多數家長的真心話,就算自己孩子成績較差,都想入較優的學校,所以先有現在的畸形收生制度。

學位一定有,如果唔係邊需要殺校,家長眼中只有名校,才會有此不平衝的結果。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ElEl 的帖子

完全同意你的説法!應該全部人一齊抽!

不可能有一個制度是完全公平的!到全部小朋友都一齊interview,就算你個小朋友平時幾叻,又或者當日狀太唔好呢!咁又點呢?!同一個level的小朋友多的是,但每間學校又有限額,咁又應該邊間收邊個呢?!in 得差個班又點呢?你要他們在同一個校被標簽為最差的小朋友嗎?
如你認為孩子在interview能突圍,咁隨了抽獎,外面一樣有千多元學費的好學校,如陳守仁和英華等,不能付擔DG的,咁你咪可以去考這些平價的好學校囉!再唔係,咪去叩你心儀的官小和津小門囉!叻的小朋友總是有機會的。
制度是有漏洞,但那個制度沒有漏洞呢?!香港的選擇已經很多,為何不從好的一方面去看?!
不喜勿插!

CY826  說得對  發表於 12-6-10 12:34
water-lily    發表於 12-6-8 21:51
ah_wa    發表於 12-6-8 16:32
moboy    發表於 12-6-8 13:35

你小朋友真是叻的, 你明年小二再考啦.
要5歲人仔咁辛苦, 不是每個家長想/能做到的.

回覆:唉…大家認唔認同這個統一派位欠缺公平?

說公平,世界上有什麼公平得過抽獎。不滿的家長,其實是投訴制度不「公道」。我孩子十八般武藝,有乜理由唔面試、唔鬥運動、唔比樂器、唔測IQ ... 還有呢?唔知,總之要我孩子賭運,唔公平!但幼稚園是學前教育,為什麼會變了少林寺銅人巷去練武爭小學呢?換另一個角度看,大學生畢業,一時間找不到高薪厚職,做父母還不是說,慢慢來,比心機,會越做越好的,很少說唔公平;但對幾歲大的幼兒,我們可沒這種耐性,輸在起跑缐,都完了,合理嗎?有人認為政府在教育上做得不夠,我反而覺得她錯在做得太多,令學校脫離市場運作,直資可能是最終出路。但如果都轉直資或私校,話唔公平的人可能更多。

Cutemom0808  Total agree!  發表於 12-6-8 09:39

chunchundaddy 發表於 12-6-8 08:48
如果要全民面試,恐怕小孩子嘅快樂時光會越來越小,一歲未夠就要被一d有大志嘅父母培養十八般嘅武藝。曾經 ...

我也反對全民面試,因為只會令家長特訓孩子,令孩子更大壓力。但 "融合教育" 真的很有問題。而" 融合教育+ 大抽獎" 制度令很多名校都轉了直資,因為想保証收生。這個直資制度就更有問題,有錢 "谷" 小朋友十八般武藝,有 "錢" 交學費,就可以有多幾個選擇。無錢的,孩子再聰明就只能等統一派位,等運到。這是最不公平的

其實政府也有責任教育家長唔一定要升名校 ( 或俾信心家長),好多家長明知仔女能力不足,也要抽名校,造成學位錯配。

貢獻勳章

抽唔到獎,唔可以話唔公平,只能說自己唔夠好運 !

拔萃/聖保羅男女/英華等等都係比大家去考,你地有無去考呢?咁樣又公唔公平呀?

自己生個仔/女識行識走,人地個出世就有問題,咁又公平嗎?

全民面試也是不公平的,以我仔仔為例,佢七月尾出世,14 個半月就要考pn,考 pn 時佢是最細果批,同一些大仔/ 超大仔相比,interview 表現一定比人差。
所以,每個制度都有唔公平的地方。這個世界根本就不公平,要學會接納。
家長也不要有太多負面情緒,因為孩子是會感受到的。

HaYi  唔係, 係11月12月細仔先慘, 你個都是中仔, 一般般啦..  發表於 12-6-8 16:28

引用:不可能有一個制度是完全公平的!到全部小朋

原帖由 sheffield 於 12-06-08 發表
不可能有一個制度是完全公平的!到全部小朋友都一齊interview,就算你個小朋友平時幾叻,又或者當日狀太唔 ...
妳真係理性,唔同其他人,入唔到名校就話個制度就唔到佢。不如中小學都skip佢,比個6歲小朋友直入劍橋大學哪。唔係到時又話中學派位唔公平,大學入學試唔準確。

引用:不可能有一個制度是完全公平的!到全部小朋

原帖由 sheffield 於 12-06-08 發表
不可能有一個制度是完全公平的!到全部小朋友都一齊interview,就算你個小朋友平時幾叻,又或者當日狀太唔 ...
Agreed!
何來一個規則可以滿足晒任何人!
為何要一個六歲都未夠嘅小朋友去承受壓力,都有好多人上嚟講自己嘅小朋友in咗幾多間,但通通都唔得!
另一方面改為用面試去考核,家長所認為名校咪一窩蜂去,所謂二綫學校咪冇人問津!

引用:+本帖最後由+gloria_cwy3+於+12-6-8+09:25+

原帖由 gloria_cwy3 於 12-06-08 發表

全民面試也是不公平的,以我仔仔為例,佢七月尾出世,14  ...
其實大家真想全部小一收生都經面試?真不介意由k2甚至k1,小朋友已經開始特訓,裝備自己面試?

不過現實殘酷,我知現在有些小朋友已如此準備考小一直資/私小學校。

醒目開學勳章

令我諗起,係咪要整個統一入學試!

sheffield  唔好啦掛,咁我要幾時開始train個b呀?  發表於 12-6-8 09:46

醒目開學勳章 王國會長 貢獻勳章

簽名被屏蔽

回復 luilui007 的帖子

用吓腦諗嘢啦!如果沒有努力,最終咪被淘汰

四隻貓  可能又會投訴汰弱留強唔公平........  發表於 12-6-8 10:15

如果全港大抽獎, 班雙非又可以抽埋一份, 到時佢地抽到名校, 入侵各區, 大家又點睇呢???
其實唔駛唔開心或者怨恨唔公平, 小朋友讀書叻, 就算派得唔好, 第二年可以去考插班轉返好學校. 當然, 家長會辛勞一點.
派到名校既亦要時刻提醒自己, 沒有努力, 孩子是不容易在名校讀下去的. 派到不等如讀到.不妨看看那些名校, 每年有幾多學生頂唔住要轉校.....

有人一出世就含住金鎖匙, 有人一出世就百病纏身. 本來就沒有公平.

直資/私校制度已給了孩子太大壓力,如果連津校呢度門都要加壓,我們的孩子太可憐了

回覆:winnietingting 的帖子

其實,依家趨勢係由N班前已經特訓!N班學位已經唔多,家長仲要入名幼兒園,直上考小學,考N校失敗,下年又要考K1,兩年後又要預備考直資,製作portfolio ,參加簡介會,考唔到,等大抽獎又失敗時,又要預備叩門面試!
噢!呢D咁有目標既生活,令到夫妻同心!

MAYANGUSPO  都有dd道理...某部份真係會夫妻同心 但某d就...  發表於 12-6-8 10:46

其實應該入左私校同直資後冇得抽獎仲公平d~~

SAGO  同意...又係有$人...公平d=著數d  發表於 12-6-12 16:46
ballbeef    發表於 12-6-8 09:54
‹ 上一主題|下一主題