用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請教如何令小孩有上進心?
樓主: homeuser
go

想請教如何令小孩有上進心?   [複製鏈接]

睇過一本書話,讓孩子寫下他們希望的人生,貼在房間牆上,讓孩子懷抱夢想,會有激勵作用;碰上成績差的小朋友,讓他們想像十年後二十年後的自己。。。。然後挑選孩子喜歡的名人奮鬥成功的故事,和子女一起看,話唔定會得到啟發,開始開竅。

我不會咁做。曾睇過啲心理書,話越強迫自己做某事,越容易崩潰。其實只要合乎自然,多點恆心(對小朋友來說,係阿媽有恆心),己好好。

合乎自然,例如足够睡眠,良好飲食習慣,多做運動,適量文娱課外活動等,就唔係好多人做到。例如前排有研究指吃早餐比補習重要,又有幾多人認同呢?

當孩子成績差時,父毋做的通常是補習,操練。有幾多去撿視孩子的生活情况是否正常呢?補習,操練會否提高水準,父母心中其實無底,不過這樣做在某一程度上舒緩緊張情緒。

MrBeast  agree.   發表於 16-12-16 19:09

judy 發表於 16-12-16 14:07
我不會咁做。曾睇過啲心理書,話越強迫自己做某事,越容易崩潰。其實只要合乎自然,多點恆心(對小朋友來 ...

認同!
要年紀尚小的小朋友諗夢想理想,真係發下夢就可以,要佢哋真係認真追尋,有些違反小朋友心理! 小朋友大多數最想係玩!

得罪講句, 我係球場見親的小學生都是無家長陪同. 住公共屋邨, 似乎是家中無人管所以好自由. 佢哋定時日日响度, 唔會有人返來接佢, 到時到後自己走. 但我留意到佢哋好醒目同動作比較玲巧. 我好高興揾到這班孩子, 因能與小兒互動, 定時定候, 唔會去公園無人.

October. 發表於 16-12-15 21:45
睇過一本書話,讓孩子寫下他們希望的人生,貼在房間牆上,讓孩子懷抱夢想,會有激勵作用;碰上成績差的小朋 ...
我都有找過一些名人故事的書,孩子都好有興趣聽這類故仔。之前看過一文章,一班被讚分數高的小朋友會more likely to cheat,結論是過程比結果重要,當然我不是說有理想不好。

stockmike 發表於 16-12-16 17:33
得罪講句, 我係球場見親的小學生都是無家長陪同. 住公共屋邨, 似乎是家中無人管所以好自由. 佢哋定時日日响 ...

其實都唔一定班小朋友無人管,我屋企樓下公園,都有班自來自往的小朋友,但除非假期,平時一至四不是太多出現,不過我個仔就平時都會落去玩下,也算是自由的一個。
當中有些家長唔係唔管,只係給予適度自由,間中都有家長會去睇下佢哋,包括我,爸爸若早放工都會過去球場。給予自由同無人管唔一樣! 適當自由可以讓小朋友學會照顧自己,我仔返到屋企我都會同佢傾下同班朋友仔玩成點,唔會不聞不問!
唔好睇小呢班小朋友,當中有些是足球校隊,有些是田徑校隊,參加學界比賽。
這些日子,會是他們將來回憶的一部份,如果他日小朋友只能回憶放學後只得功課和溫習,真是枯乾的記憶!
不過都只是我個人想法!未必好多家長認同。

回覆 wan_sosin 的帖子

我都係比我女自己落去, 不過公園無乜女仔i同小學生, 再加上之前有個好曳的男仔, 我女見佢蝦細路同個男仔嘈 , 所以我唔比佢自己落去。不過最近叫她去公園佢唔去, 係回家午睡, 我女是不用名瞓太多的, 今年小四佢有些不同左。

scyauchris 發表於 16-12-17 07:18

我都係比我女自己落去, 不過公園無乜女仔i同小學生, 再加上之前有個好曳的男仔, 我 ...

我個仔識嗰班男仔試過有些爭吵,還開始有些郁手郁腳,佢就自己返嚟屋企,無理佢哋!
你囡囡都好正義,照計個男仔蝦細個嘅小朋友,嗰D小朋友都應該有家長看管吧!如果太細個,家長都應該要跟,我個仔升三年班個暑假開始自己落公園玩,佢個人較獨立,都無出過什麼大問題。

MrBeast 發表於 16-12-16 19:22
我都有找過一些名人故事的書,孩子都好有興趣聽這類故仔。之前看過一文章,一班被讚分數高的小朋友會more l ...

我都睇過話一個實驗,將分數相若既小朋友分開兩班,一班稱贊,一班NOT....個結論係相對既一個機會率。

現實係主流學制升中升大幾乎都求高分,校園內老師一面派卷,一面就講埋最高分係阿邊個邊個,連作文都印埋最高分個一兩篇派全班,有d數學科老師,次次quiz(好密架)都要整個TOP 10龍虎榜,唔知老師有無睇過專家果個實驗?

阿女高中備战DSE時,老師話過佢地級係咁多年最懶成績最差的一級,結果我對比過佢地往年學校成績,唔差;不久前阿仔又返來講某科老師話佢地今次成績係十年來最差果班。。。阿女阿仔都識講老師年年都咁講啦,志在激勵佢地。老師激勵學生提高分數,個施個法。

年年報紙最中意報道升大狀元,相信佢地大多數成績由細帶到大俾人稱贊過無數次,唔知在佢地十幾年頻繁考試生涯中,作弊過幾多次?

個細路是3歲同家姐及工人姐姐落公園玩, 對鞋比個小五肥肥地的男仔搶走了, 我女有找管理員幫手, 問題是我女認為找大人是幫不到忙, 佢有同個男仔拉扯的。佢有咁想法我當然唔可以比佢獨自去公園, 加上真係無乜其他細路, 個好曳的男仔係放學後會去公園的。

scyauchris 發表於 16-12-17 12:01

個細路是3歲同家姐及工人姐姐落公園玩, 對鞋比個小五肥肥地的男仔搶走了, 我女有找 ...

既然個男仔成日係公園,比我會同自己個小朋友落去公園教訓下個男仔。
早幾年我都試過教訓一個當時小四嘅男仔,後來佢再大d,慢慢知道自己點解無人肯同佢玩,我教佢要讓下人哋。而家已讀中學,雖然佢讀書未必好好,但乖仔咗好多,我間中撞見佢都有同佢傾下偈。

October. 發表於 16-12-17 10:36
我都睇過話一個實驗,將分數相若既小朋友分開兩班,一班稱贊,一班NOT....個結論係相對既一個機會率。

現 ...
如你所說,只是機率,有些人under competitive result oriented env 會更上一層樓,有些可能會buckle under pressure。現今資訊發達,父母可選擇不同方法培育子女

我覺得人生目標對大部分十歲八歲的小朋友來說太遙遠了,較實際的做法是訂立短期achievable 的目標,如ilovejj 之前的分享(不過我自己不會用分數),當小朋友知道自己是得的時,再去培養上進心就水到渠成

我上年已教訓過個位男仔, 佢把口好無口德, 但係佢完全唔驚大人的, 之前佢都給外國人及管理員教訓過, 不過佢唔理的。我從來未遇過佢屋企,  好似叮噹卡通片的技安。

homeuser 發表於 15-11-2 14:41
小朋友沒有上進心, 做事但求做左, 而唔係做好, 有沒有家長可以分享怎樣可以改善? 謝謝
...

成功感

scyauchris 發表於 16-12-17 15:09

我上年已教訓過個位男仔, 佢把口好無口德, 但係佢完全唔驚大人的, 之前佢都給外國 ...

裡裡外外都是一個技安唔算最可惡,岳不群嗰類嘅小朋友先可怕。

judy 發表於 16-12-16 14:07
我不會咁做。曾睇過啲心理書,話越強迫自己做某事,越容易崩潰。其實只要合乎自然,多點恆心(對小朋友來 ...

小時,甚至中學,很少知道大咗想做乜!

回覆 IloveJJ 的帖子

係啊, 閱讀真係好重要, 閱讀就好似修練內功, 內功深厚, 學邊門邊派都會學得好

homeuser 發表於 17-2-26 02:04
回覆 IloveJJ 的帖子

係啊, 閱讀真係好重要, 閱讀就好似修練內功, 內功深厚, 學邊門邊派都會學得好 ...

放孩子在其他有上進心的孩子中。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

嗯, 朋輩影響力的確大, 勝過媽媽的威逼利誘

homeuser 發表於 15-11-2 14:41
小朋友沒有上進心, 做事但求做左, 而唔係做好, 有沒有家長可以分享怎樣可以改善? 謝謝
...

成功感
‹ 上一主題|下一主題