用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Ste ...
樓主: 小時了了
go

考直資:培基/崇真/滙基(匯基)東九龍/赤柱聖士提反St Stephen   [複製鏈接]

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-10 15:32
嘩....咁佢個日子其實講咗等如無講
or before....一D都唔奇....早關門防变數 ~~~

mcl203 發表於 17-4-10 16:13
or before....一D都唔奇....早關門防变數 ~~~
如果係咁我會覺得間學校冇風度,如果你係受歡迎嘅話,放榜之後都大把人等住叩門入啦

小時了了  間學校冇風度及理手法好差, 呢兩點係我個人對呢間直資對取消學位嘅非常負面感受及印象   發表於 17-4-10 16:38

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-10 16:21
如果係咁我會覺得間學校冇風度,如果你係受歡迎嘅話,放榜之後都大把人等住叩門入啦 ...
始終2-3線直資D註冊學生可以变化好大吖...一間直資有位就連鎖效應...面試完官津又抽飛 ~~~

mcl203 發表於 17-4-10 16:28
始終2-3線直資D註冊學生可以变化好大吖...一間直資有位就連鎖效應...面試完官津又抽飛 ~~~
...
但我又唔明白了, 有D直資比較遲先call waiting, 咁你唔俾返人, 人哋點去B直資註冊?

是呀。有的學校都還在打後補電話。。

little_yolky 發表於 17-4-10 17:47
但我又唔明白了, 有D直資比較遲先call waiting, 咁你唔俾返人, 人哋點去B直資註冊?  ...
佢就係唔俾你轉去B直資

tracy1972 發表於 17-4-10 17:51
是呀。有的學校都還在打後補電話。。
如果你轉走咗, 佢又要打後補電話, 佢索性唔俾你轉走

Eat_Sleep_Play  咁衰我真係第一次聽  發表於 17-4-11 01:16

little_yolky 發表於 17-4-10 17:47
但我又唔明白了, 有D直資比較遲先call waiting, 咁你唔俾返人, 人哋點去B直資註冊?  ...
我估吓乍....咪話左交左咪短暫鎖住去唔到另一間註冊囉...又或者津校2nd in後想抽飛
且...可能係...只係可能....直資都finalize份收生表...做好咪交囉...你唔決定唔關佢地事 ~~~

當年...我都係咁呃住我小朋友先...話註冊左池D仲可以改番入母校...但我地3月初唔改即係唔打算改...唔會3月尾先去抽飛...4月一派表3兩日就要交番學校...一有錯誤咪無晒D中學 ~~~

回覆樓主:

感謝樓主一直以嚟用心的分享,
雖然自己小朋友仍然於初小,但這些年來看見每位家長為子女升中作岀經年的準備,以及種種栽培/犧牲,真的感受良多。
自問真心未必能有各位的堅毅和EQ面對。

樓主,恭喜你女兒升中,多年的努力後,得到成果!

mcl203 發表於 17-4-10 16:13

呀!我頭先都好似您咁以為 or before.... 意思係...或之前

但我再睇多次 #187 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3413556&extra=page%3D1&page=10, 英文係寫 forward this Undertaking to the Education Bureau (EBD) by 20th April, 2017.

照咁睇,即係英文及中文意思有差異。如果有差異,咁係咪以英文為主,中文為副?係咪可以向教育局外投訴。

P.S. 為了求證真偽, 今早(4月11日) 我打了電話去該直資問想預約攞返小六資料表, 接聽電話書記真係講收滿生已將文件交去教育局了, 無得攞返. 我講貴校張承諾書寫4月20日先至交, 今日4月11日咋喎

mcl203 發表於 17-4-10 18:10
我估吓乍....咪話左交左咪短暫鎖住去唔到另一間註冊囉...又或者津校2nd in後想抽飛
且...可能係...只係可能 ...

始終直資要交學費,雖然當初報得就預咗要俾,但如果同學們經過自行面試或呈三後有信心入到心儀的官津校,要抽飛都無可口非。直資定得個期在四月中才交資料表去教局,應該都預計到有人抽飛㗎啦,就算要在所定日期之前提交教局,正常都諗可能係早三四日啫,無理由早十幾日啩。如果早咁多,寫個日期就無意思了,如果3月時已收晒生,你話3月交都得啦!

小時了了 發表於 交-4-10 20:51
呀!我頭先都好似您咁以為 or before.... 意思係...或之前
by date = not later than即係不遲於 x月x日 交。中英意思一致。
不過估唔到間學校真係會早咁多日交咗。
請問是哪一間, 可否PM?

小時了了  唔 PM 講了  發表於 17-4-11 10:12
小時了了  小女不才, 原來中及英文意思係一樣. 長知識了  發表於 17-4-11 10:05

simbafelix 發表於 17-4-10 21:13
始終直資要交學費,雖然當初報得就預咗要俾,但如果同學們經過自行面試或呈三後有信心入到心儀的官津校, ...
但係唔一定係想抽飛玩大抽獎, 如果人哋call緊waiting, 咁SPCC話收我, 你又話唔俾交咗, 咁想點先?! 同你死過喎。

little_yolky 發表於 17-4-11 10:03
但係唔一定係想抽飛玩大抽獎, 如果人哋call緊waiting, 咁SPCC話收我, 你又話唔俾交咗, 咁想點先?! 同你死過 ...

名校直資無理由唔知行規喎,你覺唔覺多分享4月 call waiting, SPCS 出埋收生結果都大局已定,有位都唔慌多又唔怕7月先call啦~~~

little_yolky  我舉個例子啫。  發表於 17-4-11 10:47
2jkidsfather  見微知著  發表於 17-4-11 10:37

之前在匯基簡介會後有家長曾問校長如果在匯基通知取錄時已註冊另一直資又取不回資料表時怎麼辦 ? 當時校長回答家長不用擔心, 如果真的被匯基取錄而又接受 OFFER, 取不回資料表不是問題, 校方會幫忙搞定. 當然並非每所學校都會幫手, 但網友如果遇此情況, 也可試試告訴學校, 如果學校想取錄該同學, 相信都有對策啩

simbafelix 發表於 17-4-10 21:13
始終直資要交學費,雖然當初報得就預咗要俾,但如果同學們經過自行面試或呈三後有信心入到心儀的官津校, ...
你有沒有覺得自己好無聊!連小學生都不會認同你的行為。

brianhuiyc 發表於 17-4-11 14:38
你有沒有覺得自己好無聊!連小學生都不會認同你的行為。
不清楚閣下所指的無聊是指我得閒無嘢做而在此討論區留言還是怎樣 ?
我更不清楚我做了什麼行為連小學生都不認同. 願聞其詳 !

我在今年的升中選校中並沒有參加自行亦不會參加派位, 我的留言只是有感而發,  難道是要有什麼特定的資格才可在此留言 ? 恕我是討論區新手不懂規矩了 !  如我的留言冒犯了任何人, 請見諒 !

回覆 小時了了 的帖子

穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)

HI 小時了了.

爬文爬到你有定案個版.  其他會之後追看.

你的經歷, 簡直是我現在的階段.  

小時了了    發表於 18-2-8 06:02

‹ 上一主題|下一主題