用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六呈分試分享區
樓主: aeiou_drm
go

小六呈分試分享區   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+aeiou_drm+於+15-10-03+發表

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-10-03 發表
你地唔夠一個月就考,溫緊書未?不過開學冇耐應該考嘅課文小啲,咪可以讀小啲囉   
我仔12月先考, ...
未出考試範圍呀,所以我仔有藉口唔温書住。經過呈一佢話有壓力,所以的分跌哂,今次真係唔敢咁 push 佢,叫佢盡力就算了。

引用:我仔呢個月尾呈二,+咪話吾緊張(佢梗話無壓

原帖由 littlelamlam 於 15-10-05 發表
我仔呢個月尾呈二, 咪話吾緊張(佢梗話無壓力>n
佢話冇壓力都係好事,唯有逐啲逐啲溫啦,但又唔可以比小朋友太懶散,否則好易會冇晒動力。
我仔都冇乜特別溫習,同平時一樣佢做好晒功課嘅野夜晚都會打機玩下。不過六/日都會keep住專科補習,都怕呈二份卷會出得深。

回覆:小五呈分試分享區

下個月就呈分試,開始有D緊張,好怕亞囡會失手

引用:下個月就呈分試,開始有D緊張,好怕亞囡會

原帖由 bb20040225 於 15-10-13 發表
平常心啦!
不過下個月考要開始溫書啦,加油

引用:下個月就呈分試,開始有D緊張,好怕亞囡會

原帖由 bb20040225 於 15-10-13 發表
我仔昨日都派了考試範圍。
中文四課。
英文三課。
數十二課。
常識六課。
還有音樂,普通話,宗教,PE...

大家盡力和努力。

引用:Quote:原帖由+bb20040225+於+15-10-13+發表

原帖由 aeiou_drm 於 15-10-13 發表
我仔昨日都派了考試範圍。
中文四課。
英文三課。
考試真係要溫好多科,我地呢個星期測驗只係測4科,相對考試測驗的確輕鬆好多

回覆:小六呈分試分享區

黎緊十月尾测驗,温定常識,數,英不會放太多時間。十二月呈二。希望佢自己努力。

引用:黎緊十月尾测驗,温定常識,數,英不會放太

原帖由 JJDBB 於 15-10-13 發表
黎緊十月尾测驗,温定常識,數,英不會放太多時間。十二月呈二。希望佢自己努力。

...
我地測驗唔駛測常識  

醒目開學勳章

今日開始測驗,但學校昨天至教晒書,真係
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

我十月頭已經停左星期日嘅活動,遂小甘温,數學去補習,中文做下作句…樣樣温d。 重有一星期就程二,希望保得住個成績啦!

引用:我十月頭已經停左星期日嘅活動,遂小甘温,

原帖由 ccn008 於 15-10-23 發表
我十月頭已經停左星期日嘅活動,遂小甘温,數學去補習,中文做下作句…樣樣温d。 重有一星期就程二,希望保 ...
加油! 我地呢個星期開始考中英普音口試,近呢幾個星期日都留家温習。上星期日我仔仲病咗,大家都要保重身體,因為病咗好影響温習考試,仲冇得補考。

引用:Quote:原帖由+ccn008+於+15-10-23+發表我十

原帖由 aeiou_drm 於 15-10-23 發表
加油! 我地呢個星期開始考中英普音口試,近呢幾個星期日都留家温習。上星期日我仔仲病咗,大家都要保重身體 ...
保重呀,一定要養足精神方能應付考試。
上星期測驗我仔都退步左少少,我都有啲擔心呈二卷會出得深,希望能夠keep 住啦!
加油!

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

真係要保重,多休息。我仔下星期二呈二,快D考完,輕鬆下。下月不停穿梭學校左睇右望。

我個仔星期四開始考啦, 下星期完, 希望可以順利考完

Yanamami  Same here~  發表於 15-11-2 17:30

我地殺到埋身嘞!

請問你地去聽中學的簡介會,是否會每間都帶埋小朋友去?

Yanamami  盡量都帶。  發表於 15-11-2 17:31

我囡囡話好大壓力,晤敢迫她

aeiou_drm 發表於 15-11-2 17:23
我地殺到埋身嘞!

請問你地去聽中學的簡介會,是否會每間都帶埋小朋友去?
我未開始揾資料,如何知道几時有中學的簡介會?

引用:Quote:aeiou_drm+發表於+15-11-2+17:23+我

原帖由 mariamom 於 15-11-02 發表
上心儀學校網頁看,有些可以 on line reserve。 另外,我仔學校也有提供一些資料給學生。

mariamom 發表於 15-11-2 22:31

好幾间直資女校已完成简介会……津校未开始?
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=62321

aeiou_drm    發表於 15-11-3 10:14

醒目開學勳章

昨天已派了考試範圍 月尾考
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.
‹ 上一主題|下一主題