用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教40網前輩
樓主: yukisch
go

請教40網前輩   [複製鏈接]

ivypooh 發表於 16-9-25 01:18
我前年有私校backup, 次序1.愛德,2.茘天3.聖安德烈,4.基福,5.聖紀文,6.宣道,7.嘉靈,8.善導,9.李鄭屋 ...
之前聽教育署既TALK話, 佢地到某個時間會通知私校, 小朋友已有統一派位..

想問如現有私小BACKUP, 又想試下自行, 通常到11月出結果時, 教育署會即時通知果間私小嗎? 定係會在下年6月所有大抽獎出晒RESULT先通知? 我想評估下會唔會有風險
THANKS

回覆:請教40網前輩

我前年自行抽不到,約11月註冊直資,12月有私小,到1月決定放棄直資,搏下大抽獎。你一註冊直資,學校自然會幫你取消大抽獎學位,我個年1月尾截止大抽獎,所以1月中要決定,首先要去直資取取消學位,並通知佢將學生個名交返俾教署參加大抽獎(我個間要預一星期時間),穩陣D可打去教署問佢收唔收到有關資料 。
至於私小俾唔俾參加大抽獎,以我所知,就要睇個別私小,正常就可以,但有D私小講明收左你就唔俾你抽😓

回覆:jerko_b 的帖子

除非係龍校or音小offer, 正常次序應自行,某些直資和私小offer,大抽獎

ivypooh 發表於 16-9-26 13:01
除非係龍校or音小offer, 正常次序應自行,某些直資和私小offer,大抽獎

即係正常在大抽獎deadline前通知私小放棄學位就ok?

回覆:jerko_b 的帖子

我唔清楚所有私小行政,一D私小就可以俾你大抽獎,但有D寫明就唔俾你抽,所以最好問返你想抽嘅私小

yukisch 發表於 16-6-12 22:19
各位,我係17-18年小一家長,今年便要升k3填自行表格,深知40網學位緊張,請問各前輩,以下是我大抽獎的排 ...
你咁樣同只填第一志願冇分別
我覺得份表最重要係填頭三志願

進取既,
第一志願就填最熱門:荔天,協和之類

第二就填次熱:聖安德烈。。。(小心次熱變左大熱)

第三就一定係一間可接受又必入既學校(我當年就填深官)

如果唔係好大機會聽天由命唔知派左去邊

保守既,就係放棄大熱
第一志願就填人地既次選(聖安德烈?要係EK做下功課)
第二/三志願就進取一樣咁填

starrymama 發表於 16-6-13 12:51
回覆 puibb 的帖子

深官主要是醜聞, (好似有兩個老師係裡面蹺樓自刹同老師搞女學生), 但內裡實情形同課程 ...
之前有GOOGLE過,有一個老師係校入面跳樓,有老師搞"過"女學生,但係入職深官之前係第二間學校搞,不過係深官個時俾人拉,所以入埋深官數

Wilma88 發表於 16-9-25 23:53
睇到都覺得忙
派位好既學校,係人都想入,但其實有冇人諗下跟唔上點算?
我個女好彩入左荔天,但就係跟唔上,學校支援其實好少,由於課程關係,中英數常D題目長期都好似IQ題咁,公文數學到除數,但學校教既認識三位數完全唔明唔識

見家長只係話要努力D,我話已經日日放學只係做功課同溫書,仲唔努力?再問又咩方法幫到手,老師只不斷LOOP努力D

除左上面有人講左一年四小考,每考之前就評估,每個循環中英默,一日每課二樣功課,仲有每日上網做既中文數學同英文

可能我太少見世面,小二默書除左讀默,背默。生字係"填充式背默",另外仲有加分題

人都癲

adam112 發表於 16-9-26 15:20
我個女好彩入左荔天,但就係跟唔上,學校支援其 ...
你指"公文數學到除數,但學校教既認識三位數完全唔明唔識", 是否指小學一年級荔天已經教除數及三位數?

另外,想請教下什麼是"填充式背默"?

rickdom6 發表於 16-9-26 15:44
你指"公文數學到除數,但學校教既認識三位數完全唔明唔識", 是否指小學一年級荔天已經教除數及三位數?

另 ...

除數係二年級下學期才教,不是一年級

另外,填充式既背默其實係,背咗啲課文既詞語,但係就咁默係無意思既,學咗啲詞語係要識運用落返句新既句子度咁解,識背課文沒有意思

遲啲上到高年級要用好多詞彙,最終目的係要作文,唔識運用詞語又唔夠詞彙咁點作文呢?

引用:Quote:Wilma88+發表於+16-9-25+23:53+睇到

原帖由 adam112 於 16-09-26 發表
所以我自己唔認同為111而111, 如果小朋友跟唔上,俾你幸運地派到,咪大家辛苦,派唔到,就算俾你交form, 咪一様考唔到,如果小朋友係得嘅,相信000,學校都會收佢,始終剩返幾個位係學校簡,一定係簡D自己想要嘅學生

karbb1217 發表於 16-9-26 16:36
除數係二年級下學期才教,不是一年級

另外,填充式既背默其實係,背咗啲課文既詞語,但係就咁默係無意思 ...
明白~~ thank you~

"填充式既背默其實係,背咗啲課文既詞語,但係就咁默係無意思既,學咗啲詞語係要識運用落返句新既句子度咁解" - 我以前細個小學都有,不過果陣呢種叫"不供詞填充" xD

karbb1217, 你小朋友是現正就讀荔天嗎?課程如何?想了解多D才作出選擇。 謝謝!

其實派位好的區内小學,有邊間會唔谷,難道小朋友會自動自覺完成功課及備課?有都會是極少數。
最重要家長擇學校時,了解小朋友程度。

rex13 發表於 16-9-24 10:20
其實甲一乙一唔難填, 最頭癢係乙二, 乙三姐.
間間都好似變左一線咁,我都睇到頭暈.
十分同意

引用:Quote:Wilma88+發表於+16-9-25+23:53+睇到

原帖由 adam112 於 16-09-26 發表
我深深體會你的感受,孩子還在荔天讀嗎?我兩個孩子都在荔天讀書,明白學校的支援不多,哥哥成績中上,妹妹由P2開始一直都是拉牛上樹,但不是沒有辦法,我可以告訴你公文數不能幫到你,荔天的學生是不會去讀公文數的,如果可以,繼續留在荔天,爛船有3斤釘,妹妹成績差,但都不會派去B3校,入到B2校,原來跟其他學生一比較,她仍能入到精英班,這可免卻升中煩惱。加油!

引用:其實派位好的區内小學,有邊間會唔谷,難道

原帖由 twlo 於 16-09-26 發表
其實派位好的區内小學,有邊間會唔谷,難道小朋友會自動自覺完成功課及備課?有都會是極少數。
最重要家長擇 ...
十分同意,一分耕耘,一分收穫。

rickdom6 發表於 16-9-26 16:44
明白~~ thank you~

"填充式既背默其實係,背咗啲課文既詞語,但係就咁默係無意思既,學咗啲詞語係要識運用 ...

你指課程是?
中文及數學頗深,數學好多要理解,唔識中文字就解唔到,所以成績唔好。英文唔係唔重要,始終英文是 second language ,好極都唔會好似以英文做 first language 咁好。本人覺得英文叻唔係大哂,中文是同樣重要。

上到小二就會多啲機會參與一啲學校既活動,其實荔天既課外活動都多元化,好多同學參加的。

學校老師好好,好關心小朋友,我小朋友日日都好想返學,好開心,我小朋友都跟得上(佢本身是讀活動教學既學劵幼稚園)直至而家都無補習,我覺得家長可以跟緊一啲佢功課,叫小朋友日日睇下當日教既書,同留心上堂就已足夠應付!

MariaTsui 發表於 16-9-26 21:02
我深深體會你的感受,孩子還在荔天讀嗎?我兩個孩子都在荔天讀書,明白學校的支援不多,哥哥成績中上,妹妹 ...

啱,公文幫唔到數學,無用的

解難才是最重要

回覆:yukisch 的帖子

簽名被屏蔽

adam112 發表於 16-9-26 15:20
相比之下....協和輕鬆好多!我仔小一小二每日仲有個個幾小時電視時間, 但仍可KEEP到全級一, 二名....
而家小三, 功課維持每日6-8樣,不過每樣深左小小......但都好輕鬆, TV TiME就得返1個小時
‹ 上一主題|下一主題