用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心 ...
樓主: Bobo1210
go

叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心   [複製鏈接]

我覺得係要d聽話同埋好乖, 唔使好叻但係好cher 得既小朋友. 所以我女in 津校真係好唔掂.....

我都覺得學校未必鍾意叻的,活潑的小朋友,反而較睇上眼一D文靜定D,乖巧D既小朋友。我小朋友叩門,2nd in都算多機會,原本開心以為入直路啦,後來知道二,三百人去叩,入2nd in都唔少人的,最少都四,五十人架,先收得10個8個位,我唯有繼續愁!愁!愁!

引用:我覺得係要d聽話同埋好乖,+唔使好叻但係好

原帖由 小兔咕 於 16-06-15 發表
我覺得係要d聽話同埋好乖, 唔使好叻但係好cher 得既小朋友. 所以我女in 津校真係好唔掂.....  ...
認同呀,大部分學校真的只需要乖巧,學術好是bonus(有當然亦好),可惜我小朋友是古靈精怪一族,學術又不是頂尖,所以就是游離,永遠靠邊站

回覆:叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心

加油阿,各位媽媽!

回覆 dereklg 的帖子

我識幾位家長大專或大學程度, 佢地真係唔明大抽獎個玩法.  佢地當然無講啦. 不過佢竟然按學校受歡迎程度來排位(即一線學校排最前, 二線學校排中間, 寶校排最後).  咁你就知佢幾唔明啦.

jw112007  咁填在叩門階段有好處  發表於 16-6-18 01:11
dereklg  派唔派到第一係運氣。有冇跌去龍尾是家長責任。  發表於 16-6-16 12:16
fasic88  oh, 甘我完全明白为何总 有家长look到山脚了  發表於 16-6-16 11:58

cocokan2004 發表於 16-6-16 02:24

我識幾位家長大專或大學程度, 佢地真係唔明大抽獎個玩法.  佢地當然無講啦. 不過佢竟 ...
呢樣嘢真係同學歷冇關, 睇你有冇用心去研究下. 我識一對夫婦, 兩個都係master. 喺12網真係華小,st. joe, 軒官咁排. 好彩又俾佢小朋友派到第一志願

cocokan2004 發表於 16-6-16 02:24

我識幾位家長大專或大學程度, 佢地真係唔明大抽獎個玩法.  佢地當然無講啦. 不過佢竟 ...
大專或大學程度,因為有人盲毛付碌入大學架。

亦有人讀既科目關係,不太了解機率,競爭原理, 果d 野。

亦有一些家長,性格上係貪威,一定要聖xx,聖yy先肯讀............1線尾,2線頭既學校,在他們眼中已經 = 垃圾,
所以不肯腳踏實地的設保險線,硬要 1,聖xx,2聖yy,3華x 咁填,情願自己呃自己

有些有私校backup ,還好,........有些沒私校backup 的, 一係派第一,一係成為災難。

而讀k3,也是醜惡人性大揭露,大家家長平時點扮熟扮fd 都好,憎多粥少,個個都必定係自私到不得了,唔識填果d 家長真係會連問都未識問,而問既時候,亦唔會有人真心答佢。(簡稱睇住佢死)
識填果 d 就一味亂吹放流料,見人填錯仲會心中暗喜。

總之,剛剛這一年,睇住家長們在whatsapp群內的變化,也會有一些體會

vpo0615  無join呢d group 係咪反而會舒服d呢?   發表於 16-6-16 17:09

其實幼稚園都有講座教你點填, 自己唔關心, 與人無尤

jw112007  不是間間幼稚園有呢D講座  發表於 16-6-18 01:14
dereklg  個派位制度並不算太簡單,有d C9文化不高,點講都唔明  發表於 16-6-17 01:12
vpo0615  而家好多人淨係鍾意尋求懶人包服務架咋....  發表於 16-6-16 17:11

加油...

引用:回覆+dereklg+的帖子 純個人意見,覺得今

原帖由 AC100209 於 16-06-13 發表

純個人意見,覺得今年有啲保險線已經唔夠保險,好似我咁,第4志願已經填間3線學校, ...
exactly

jw112007  Exactly x2  發表於 16-6-18 01:15

引用:我叩到間直資,+自己+幾喜款.我媽就係度彈話

我叩到間直資, 自己 幾喜款.我媽就係度彈話遠囉.  未叩到的朋友加油. 一定會有一間好的等著你地.  ...
如果之前未報過的直資、私小,係咪一樣可以叩門架?

引用:Quote:原帖由+小兔咕+於+16-06-15+發表我叩

原帖由 kwokbobo 於 16-06-16 發表
如果之前未報過的直資、私小,係咪一樣可以叩門架?
唔係間間有

引用:Quote:cocokan2004+發表於+16-6-16+02:24+

原帖由 ok3 於 16-06-16 發表
呢樣嘢真係同學歷冇關, 睇你有冇用心去研究下. 我識一對夫婦, 兩個都係master. 喺12網真係華小,st. joe, 軒 ...
其實咁填可能係搏叩門:

引用:Quote:cocokan2004+發表於+16-6-16+02:24+

原帖由 ok3 於 16-06-16 發表
呢樣嘢真係同學歷冇關, 睇你有冇用心去研究下. 我識一對夫婦, 兩個都係master. 喺12網真係華小,st. joe, 軒 ...
無問題架喎, 天堂定地獄啫!

最好笑係同事分享佢個仔既班主任都係咁教佢班家長!

我都係.. 亞仔學術麻麻.. 唔係soso , 唔係talk 得個D.
一句就一句..

面試好輸蝕.

叩左3間.
有1間講左後備.
有間入到second in .. 西淨50人..

second in 個間同111個間又撞到正

個心都灰晒...

回覆:叩門真的好辛苦 我成世人都未試過日日都甘唔開心

我女睇到中/英chapter books ,不過唔係咁識寫。考就係考寫囉。完全滴汗。叻都要叻正學校要果D。

引用:我叩到間直資,+自己+幾喜款.我媽就係度彈話

我叩到間直資, 自己 幾喜款.我媽就係度彈話遠囉.  未叩到的朋友加油. 一定會有一間好的等著你地.  ...
播道?

回覆:小兔咕 的帖子

Thx

回覆 ok3 的帖子

net 12除咗寶校差不多間間都熱,難道要咁排?李>聖x各>軒下>軒上>寶血>(三女名校)(二男名校)>北官>(寶校最後)。其實如果電腦派個靚位比你點填都中。

引用:Quote:原帖由+小兔咕+於+16-06-15+發表我叩

原帖由 hha 於 16-06-16 發表
播道?
係呀。

‹ 上一主題|下一主題