用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 (大埔)天主教聖保祿N1
樓主: lishan
go

(大埔)天主教聖保祿N1 [複製鏈接]

lvmh88 發表於 16-3-7 17:45
如果你嗰個係仔仔,確實會有其實選擇嘅....我諗如果係囡嘅,點都要等啦....

校長有講過9月開學可能要照返 ...
係呀...當初報佢除左間學校好之外, 好大原因係近婆婆屋企.  如果...要去大埔...咁我真係唔會想個囝2歲就要咁辛苦...
祝各囡囡都有好offer!  萬一今年唔得...N2再戰 (有時覺得咁至代表你真心想讀佢, 我冇記錯果時好似話到5月左右會destroy大家info, 如果想人地留你info要寫信通知)

為表誠意, 大家記住寫信話比人知...今年唔得會再戰N2, 叫人留番你資料呀!

引用:Quote:lvmh88+發表於+16-3-7+17:45+如果你

原帖由 MarcusMaC9 於 16-03-07 發表
係呀...當初報佢除左間學校好之外, 好大原因係近婆婆屋企.  如果...要去大埔...咁我真係唔會想個囝2歲就要 ...
如果大埔你太遠就真係要想清楚,因為面試老師有講第四年會回來大埔。

回覆:(大埔)天主教聖保祿N1

唔知學校其實收邊種學生多, 果日小朋友玩玩具冇全程坐定, 又撩我地講野... 越諗越覺得in 得唔好😭

引用:Quote:原帖由+MarcusMaC9+於+16-03-07+發表

原帖由 lvmh88 於 16-03-07 發表
如果你嗰個係仔仔,確實會有其實選擇嘅....我諗如果係囡嘅,點都要等啦....

校長有講過9月開學可能要照返 ...
我囡囡就點都等,根據我理解,全港得SPCN 及SPN係由N班開始的半龍校,當然SPN比SPCN更難入,但如果SPCN有6 7 成女仔入到SPC,我都好心滿意足

引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+16-03-07+發表如果

原帖由 tsewest 於 16-03-07 發表
我囡囡就點都等,根據我理解,全港得SPCN 及SPN係由N班開始的半龍校,當然SPN比SPCN更難入,但如果SPCN有6  ...
預祝成功!

回覆:(大埔)天主教聖保祿N1

請問你哋,校長/老師有冇特別提到係大囡定細囡?臨走時佢話「yee, 細囡喎...」,我即刻唔知點答....

lvmh88 發表於 16-3-7 20:42
請問你哋,校長/老師有冇特別提到係大囡定細囡?臨走時佢話「yee, 細囡喎...」,我即刻唔知點答.... ...
點解呢?佢揀得你見,機會都大。唔再係大細女問題。

引用:請問你哋,校長/老師有冇特別提到係大囡定

原帖由 lvmh88 於 16-03-07 發表
請問你哋,校長/老師有冇特別提到係大囡定細囡?臨走時佢話「yee, 細囡喎...」,我即刻唔知點答.... ...
冇提及喎

引用:+本帖最後由+tsangnamnam+於+16-2-7+14:05+

原帖由 tsangnamnam 於 16-02-07 發表

親子活動。。。正常嘅量。
想問n1-n4 有無NET教英文?課程係咪偏淺?有沒有同囡外出補習

回覆:Cutekillq 的帖子

No NET, no mandarin class too

有普通話課。冇NET。
課程嘅問題。。。如果你focus喺英普,咁客觀來講比好多英普半日班淺。
放學後上唔上英普班,視乎個人選擇。同其他幼稚園一樣,有人會上,亦有人唔會上。

回覆:tsangnamnam 的帖子

Yes sorry I meant no 英普class

引用:有普通話課。冇NET。課程嘅問題。。。如果

原帖由 tsangnamnam 於 16-03-08 發表
有普通話課。冇NET。
課程嘅問題。。。如果你focus喺英普,咁客觀來講比好多英普半日班淺。
放學後上唔上英 ...
放學都4點,好難再按排啦,怕佢累。定其實午睡後都係玩多,所以放學後再補都問題不大呢?

其實好想問吓,如學術相對較淺,點接上小學呢?校長話雖然冇net, 學生英文都好好...

引用:有普通話課。冇NET。課程嘅問題。。。如果

原帖由 tsangnamnam 於 16-03-08 發表
有普通話課。冇NET。
放學後上唔上英 ...
請問知不知spn spk 課程是否差不多?spn只是全日多了自理?

Spn 及 Spk 課程我不太清楚。
我記得spcn午後有堂上的,不是純粹玩遊戲或做運動。

至於spcn升小情況,學生之間亦有差異。
除了學校訓練小朋友的學習基礎(記憶力,表達能力,主動性,等)外,學生的閱讀能力亦很有關係。校方雖著方培養閱讀興趣,但放學後家長給予多少時間及精神於閱讀方面,亦會大大影響小朋友升小後學業成績。

引用:Spn+及+Spk+課程我不太清楚。我記得spcn午

原帖由 tsangnamnam 於 16-03-09 發表
明白了。謝謝

回覆:tsangnamnam 的帖子

請問學校有向在校家長講解搬校事宜嗎?

引用:Spn+及+Spk+課程我不太清楚。我記得spcn午

原帖由 tsangnamnam 於 16-03-09 發表
前輩,我唔記得問校長升小情況。但以你觀察,升咗小學之後的差異是來自不同的學校嗎?會不會spk or spn 啲女成績好啲?還是純因為家長點培育小朋友?請指教。

回覆 aarhusbaby 的帖子

要問現任家長了。小女已經畢業。

回覆 lvmh88 的帖子

嗯。。。邊間幼園有冇影響。。。哩個好難答。不過又回到最初,哩個矛盾只出現於: 當你同時有Spn Spk spcn offer 嘅情況下。
如果無須選擇,咁比較簡單,只需喺你身處嘅環境內,做到最好便可以。
‹ 上一主題|下一主題