用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 取消TSA
樓主: sallyshlau2
go

取消TSA   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+4001cc+於+15-11-6+13:56+編輯

原帖由 4001cc 於 15-11-06 發表
TSA是否引起過量操練的元兇?唔係,係香港的操練文化引起過量操練。

Doray  No one claimed that!  But TSA did reinforce this.  發表於 15-11-7 12:51
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:sallyshlau2 的帖子

取消DSE!

Soundervolt 發表於 15-11-6 13:21
這個想唔多合理。如果同一間學校有人谷,有人唔谷,理應喺平時默測考及映成果,唔需要等TSA先至去一決高下 ...

我睇係有人根本唔清楚TSA嘅用途.

引用:Quote:原帖由+Doray+於+15-11-06+發表本帖

原帖由 Soundervolt 於 15-11-06 發表
就係因為妳重覆又重覆妳嘅狹隘觀點,我以為妳唔明啫!

引用:Quote:原帖由+Doray+於+15-11-06+發表本帖

TSA同殺校、資源、升上派位等都冇關係。佢嘅原意只係一個指標希望用數據去令每間學校有持續嘅質素提升,就 ...
而家嘅狀況如果係按住呢個原意咁做,真係會咁多人出聲?你唔係天真到d官講咩你信咩呀化?

回覆:取消TSA

咁究竟係咪可以取消TSA,今年趕得切嗎?

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-11-06+發

原帖由 ronniedad 於 15-11-06 發表
而家嘅狀況如果係按住呢個原意咁做,真係會咁多人出聲?你唔係天真到d官講咩你信咩呀化?

...
個fact係殺校同入讀人數有關,而政府津貼俾學校嘅金錢係用人頭計,政府唔係可以任意對每位學生減資源,或殺一啲足夠收生人數嘅學校,講咗咁多次你唔係咁都唔明呢啲事實呀化?咁多人嘈就係嗰啲為學校而跑數所受影響嘅人,同一啲唔了解TSA究竟係乜野嘅人。

起碼TSA訂立原意我都好清楚,藍血人用來恐嚇殺校又是事實。上有所好,下必甚然!

現在玩語言偽術,而家話學生低風險,冇話學校低風險.......

玩TSA數據,如果以低於平均值,自然有一半學校俾人捽,點都你唔驚!

改善教與學/操練,平均成績又好咗,每年又係有一半學校被捽,良性循環變成惡性循環,久而久之.......

如果定把尺在最低5%,加上不是Running target 會否好d呢?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+ronniedad+於+15-11-06+發表

個fact係殺校同入讀人數有關,而政府津貼俾學校嘅金錢係用人頭計,政府唔係可以任意對每位學生減資源,或殺 ...
乜原來真係咁操作架?咁d校長呀、主席呀、老師呀佢地真係唔啱啦,作咁多野黎咁樣去屈阿局長。

ANChan59 發表於 15-11-6 16:48
起碼TSA訂立原意我都好清楚,藍血人用來恐嚇殺校又是事實。上有所好,下必甚然!

現在玩語言偽術,而家話 ...
最好係取消所有官津同直資中小學, 政府就好似資助幼稚園咁, 只出張學券俾個學生, 各小學自己鍾意點運作就點運作, 點收生點收都得, 又可以自行決定收唔收學券, 教深又得, 教淺又得, 只要最後都大家都係去考DSE就OK, 夠晒自由.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ronniedad 發表於 15-11-6 16:56
乜原來真係咁操作架?咁d校長呀、主席呀、老師呀佢地真係唔啱啦,作咁多野黎咁樣去屈阿局長。

...
你可以唔相信, 但事實係過去被殺既學校, 由幼稚園到中學, 都只得一個原因: 收生不足.

鮮魚行同元崗幼稚園最後之所以可以繼續運作, 都係因為收得番夠最低要求既學生人數
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

係啦,咁曾主席人格真係有問題,走出黎抹黑教育局。

以後如公司上司要員工加班拼搏d,話老細捽緊佢數叫睇緊d,下面d人記住回佢,公司咁耐連掃地阿姐都未炒過,老細同你講下之嘛,駛咩咁認真呀,Sorry, 約左人趕時間走先!

hkpapa852  你攞私型公司同公型機構比? 本質已不同了!  發表於 15-11-6 17:24

ronniedad 發表於 15-11-6 17:15
係啦,咁曾主席人格真係有問題,走出黎抹黑教育局。
其實曾主席無講錯, 教育局派人哦佢地TSA表現.

考核得既, 話番你知成績好正常 (唔話你知未仲驚), 你考得唔好哦你幾句啫!

學曾主席話齋, 解決方有兩個: 操TSA 或者 改善課程. 只不過人地選咗後者而又解決到問題, 又唔駛再俾人哦.

akys  轉直資揀學生最快手。  發表於 15-11-6 18:37

你真係以為口校長或d有關人等,唔識或唔會為自己盤算下呀!淨係殺校可以嚇到佢?

引用:Quote:ronniedad+發表於+15-11-6+17:15+係

原帖由 hkpapa852 於 15-11-06 發表
其實曾主席無講錯, 教育局派人哦佢地TSA表現.

考核得既, 話番你知成績好正常 (唔話你知未仲驚), 你考得唔 ...
當時培僑已係直資學校,有d野佢地可以自主先可以自決咋。

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-11-6+16:48+起碼

原帖由 hkpapa852 於 15-11-06 發表
最好係取消所有官津同直資中小學, 政府就好似資助幼稚園咁, 只出張學券俾個學生, 各小學自己鍾意點運作就點 ...
你講乜呀

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-11-06+發

原帖由 ronniedad 於 15-11-06 發表

...
咁就更簡單,校長老師講來講去都係話TSA增加學生壓力(其實係增加佢地壓力就真),如果TSA跟殺校同減資助有關係,咁啲校長老師嘈咗咁耐,點解唔攞證據出嚟,如果有呢啲證據就更加有説服力去撤消TSA啦,而只係講來講去都係講學生壓力呢?

引用:Quote:原帖由+ronniedad+於+15-11-06+發表

咁就更簡單,校長老師講來講去都係話TSA增加學生壓力(其實係增加佢地壓力就真),如果TSA跟殺校同減資助有 ...
係學校工作的工作者,唔會諗下自己調升等前途問題?肯一世做死果個位的有幾人?

ANChan59 發於 15-11-6 17:26
你講乜
快啲返番火星呀,地球好危險呀!i
佢地唔會理你,不停重覆用不同方法問同一個問題 , 講同一樣,你答咗佢,但又唔理你講乜,小心小心.

Soundervolt  妳又可以數下不停重覆用不同方法問同一個問題又係邊個最多?  發表於 15-11-6 17:42
Soundervolt  Copy and phase 同翻loop好似妳係做得最多喎  發表於 15-11-6 17:41
‹ 上一主題|下一主題