用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如每朝6:05上校車,小朋友頂得住嗎?是否值得? ...
go

如每朝6:05上校車,小朋友頂得住嗎?是否值得?   [複製鏈接]

我朋友剛問我,佢考到某女名小,但每朝要6:05上校車,佢掙扎緊take 唔take offer.學費唔平,車費又貴。我都唔知點答佢。我自己一定唔take,因5點幾要起身,冬天真係好惨ka...仲要6年都係咁…

update:朋友決定轉工自己湊返學,件事已經解決左。另外唔好再話係我,已講左係朋友事。我自己住港島已有港島offer.請不要再私訊我話我怪獸!
   1    0    0    0

babywoman 發表於 16-12-11 15:31
回覆 subb 的帖子

我家至現在一直維持六點至六點半食晚飯.不過,未試過8點訓.

7:50才起身,真是好正

Chirley 發表於 16-12-12 11:09
唔係宗教原因, 佢係有濕疹但未知D羊奶粉點黎, 反正唔係肉既物體佢都無咁多野講先, 我地屋企無人食素架都係 ...

或者試下豆奶配方奶粉。嚴重敏感既親友有用。

retriever 發表於 16-12-11 14:24

食素唔食蛋食奶,係宗教原因? 一般敏感問題奶會佔多數 ...
唔係宗教原因, 佢係有濕疹但未知D羊奶粉點黎, 反正唔係肉既物體佢都無咁多野講先, 我地屋企無人食素架都係因為佢先接觸呢樣野, 開始時難接受D 因點夠營養呀, 慢慢都接受左...
所以15分鍾對我地黎講可能真係趕左D, 開始時都係要預多少少俾佢係屋企食D野, 希望有日佢真係可以樣樣野5分鍾搞好出門口, 真係還好可以入到樓下間津校...

半個鐘出門其實係寬鬆, 包埋換衫簡單早餐

回覆 subb 的帖子

我家至現在一直維持六點至六點半食晚飯.不過,未試過8點訓.
小一時, 最早試過8:30, 多數9點上床, 最遲930訓著.
反而現在高年班就多 茲整 , 多數要930才上牀.

不過, 好彩, 我地近學校, 行路十分鐘, 再加上學校上課遲, 所以, 750才叫仔起身.
所以, 就近返學真係

Chirley 發表於 16-12-11 13:49
我仔係食素咖, 好多包都唔岩佢食, 佢亦唔會食, 佢食固體開始, 真係蛋都無食過一隻,
其實15分鍾出到門口既,  ...

食素唔食蛋食奶,係宗教原因? 一般敏感問題奶會佔多數。

其實預30分鐘係正路。因要預時間俾d蝦碌位,太緊出錯就無時間補救。預太多又等於太早起了。

最初細路係預佢30分鐘出門,因為出門準備絕大部份要佢自己攪掂,安排上要簡單化,開頭亦會錯漏,多d時間佢補獲。

而家熟手左又冬天,佢寧願起身晚d,effectively係15 分鐘, 5 分鐘梳洗, 5 分鐘穿衣履, 5分鐘食早餐。

hha 發表於 16-12-10 14:21
早餐喺屋企食,30分鐘都可以攪掂出門口,
早餐都係簡單嘢,麵包、麥皮、穀物加豆奶。
但要大人從旁督促, ...
我地都唔鍾意一路行一路食野咁既,
30分鍾都理想D, 可以食到碗即食通粉,
15分鍾做晒真係太趕, 我仔咁就未必OK LA

retriever 發表於 16-12-10 10:18
唔會生出來唔食架?

我隔離果個覺得食面包係慘事,所以細路細個時都唔多食。後來細路跟我出去多左,某時 ...
我仔係食素咖, 好多包都唔岩佢食, 佢亦唔會食, 佢食固體開始, 真係蛋都無食過一隻,
其實15分鍾出到門口既, 佢而家都差不多, 仲可以飲杯奶TIM...學校好快有茶點唔怕佢餓
但返小學就最好食早餐先出門口囉~還好係小學係屋企附近十分鍾點都返到去,
唯有再計下佢既時間

maxifoxy 發表於 16-12-11 10:01
其實我唔止諗DSE 同讀大學,呢個可以話係最低要求 (如果小朋友係讀得果種)

就算大家既英文都攞5 ...

絕對認同學校影響,唔止昇學率,星星率。

bbcheung53 發表於 16-11-28 14:34
大家終極咪又係考DSE
DSE 咪又係以傳統方法去讀
地區津校入band 1中學率好高

其實我唔止諗DSE 同讀大學,呢個可以話係最低要求 (如果小朋友係讀得果種)

就算大家既英文都攞5星星,差別都可以好大…  

學校仲影響思維、價值觀、自信心等等好多好多野 希望大家都入到間啱心水嘅!

引用:Quote:Felix223+發表於+16-12-8+16:30+早排

回覆 subb 的帖子

8點可以訓對於我黎講係無可能, 要返工, 8點仲係公司OT中.

Chirley 發表於 16-12-9 10:12
咁可能係我誤會了, 可以遲D 起身出門口當然好, 但我有D奇怪, 點解睇左咁多版講起身到出門口時間, 都只係半 ...

早餐喺屋企食,30分鐘都可以攪掂出門口,
早餐都係簡單嘢,麵包、麥皮、穀物加豆奶。
但要大人從旁督促,防止發夢或者拖住做。

好多小學唔建議學生着住校服喺街上行住食嘢,所以最好從小習慣。

retriever 發表於 16-12-10 12:02
咁要炒,又多左時間,呵呵。

炒蛋好easy,唔洗2mins

iamiris 發表於 16-12-10 11:50
我仔都唔食麵包,要食炒蛋。口味既野人人唔同,夠營養就得。

咁要炒,又多左時間,呵呵。

回覆 iamiris 的帖子

唔影响大局下,比佢受吓教訓,係好事。

retriever 發表於 16-12-10 10:18
唔會生出來唔食架?

我隔離果個覺得食面包係慘事,所以細路細個時都唔多食。後來細路跟我出去多左,某時 ...

我仔都唔食麵包,要食炒蛋。口味既野人人唔同,夠營養就得。

Chirley 發表於 16-12-9 16:49
我仔唔大食包睇黎我真係要預返3-40分鍾啦

唔會生出來唔食架?

我隔離果個覺得食面包係慘事,所以細路細個時都唔多食。後來細路跟我出去多左,某時某地佢會主動要買面包食添。

所以都係慣唔慣佢。

iamiris 發表於 16-12-9 17:24
我仔都玩,但有次玩大左,校車走左,我要佢行返學(30mins路程),遲大到比老師問,從此佢就快手快腳。有時 ...

good training!!!  就係咁,要佢地承擔後果。一般我會用佢鍾意玩既野來做後果。

所以其他版友訓練要快手,幼稚園唔返一天半天好閒,小學唔返會俾學校。。。
‹ 上一主題|下一主題