用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 曾經為考小一喊過既入黎互相支持下
go

曾經為考小一喊過既入黎互相支持下   [複製鏈接]

連橫reject, 好失望,好唔甘心,覺得自己小朋友唔係差,認為佢可以喺間好d既小學讀書,覺得自己付出左好多,心機、時間、金錢,最終得個吉,今日終於忍唔住大喊一場....但又要喺小朋友面前扮冇野! 一入門囗佢好乖咁比d功課我睇、自動自覺做左一d我冇叫佢做既練習,我又忍唔住入房再喊!唉!冇諗過自己會有咁既反應,以前仲笑人點解大抽獎放榜又喊又叫.....原來真係咁大壓力!

snoopyman20  我都係最近收到第十幾個reject終於忍唔住喊咗  發表於 16-11-8 22:34
   3    0    0    0

回覆:emilylaugg 的帖子

其實有學術底, 叩門通常都 ok

釘釘 發表於 16-11-11 14:58
幼稚園會話你知考第幾嗎?

K1-好寶寶
K2開始有頭三名

emilylaugg 發表於 16-11-11 07:36
加油啦!舊年我同樓主一樣,唔係waiting 就reject, 灰到爆,又偷偷喊!
呀女由2嵗-k3 都考第一,starter 15 ...
幼稚園會話你知考第幾嗎?

加油啦!舊年我同樓主一樣,唔係waiting 就reject, 灰到爆,又偷偷喊!
呀女由2嵗-k3 都考第一,starter 15shields, 就係講故事唔叻⋯
最後中寶,之後扣門得咗(係第一志望果間)
所以希望在人間,呢個遊戲要玩足一年,失望會有,但快D收拾心情,好好裝備小朋友!
加油!

回覆 happynewyear16 的帖子

直私都係一間間,好似德望和聖心私小,你唔可能期望佢比名女津如St Mary或Marymount輕鬆好多。
就算係新派直私,亦唔係間間好輕鬆愉快,可能初小好d,但有d家長一樣補到行...

Tintin926  Marymount係好輕鬆喎,Maryknoll就唔係  發表於 16-11-10 19:31

Jane1983 發表於 16-11-10 13:23
回覆 hosinai2012 的帖子

其實小朋友讀得辛唔辛苦,有無留白時間,真係睇小朋友資質和家長的安排,唔一定 ...

其實我都因為想小朋友有留白同閱讀時間,所以先去考学校

msyoyolam 發表於 16-11-10 15:45
不是,嗰個係我朋友個女

唔好意思, 誤會了。我仔 0 offer, 收 reject 收到麻木了。之前有間私校幾個同學仔有 second in,我仔冇,我果次就有喊過。而家寄望自行,如果唔中就唯有用餘下 6 個月再同個仔溫習下,希望叩門成功,一齊加油

小朋友有實力但考唔到,我覺得係學校走寶

msyoyolam 發表於 16-11-8 20:03
連橫reject, 好失望,好唔甘心,覺得自己小朋友唔係差,認為佢可以喺間好d既小學讀書,覺得自己付出左好多 ...

唔好對小朋友和自己失去信心,唔開心,痛痛快快喊一場,明天又是好漢。。。今日無offer 唔緊要,仲有其他學校、又有抽獎、仲可以叩門、插班,一定有好學校。
加油啊!

MsAudreyK 發表於 16-11-10 15:04
有offer又有2nd, 3rd in 已經好好喎,仲要大喊?仲以為樓主係全部 reject 添.....我仔全部 rej ...

不是,嗰個係我朋友個女

kkwish 發表於 16-11-10 08:23
吓?有offer 又有咁多2nd 同3rd in , 都仲要大喊?又未知一定唔得,冇野吓哇?會唔會誇咗d呢?

有offer又有2nd, 3rd in 已經好好喎,仲要大喊?仲以為樓主係全部 reject 添.....我仔全部 reject 連 second in 都入唔到,咁我點算....

lui  The topic is  best named as "入不到第一線或最top學校請支持"  發表於 16-11-10 15:36

其實小朋友讀得辛唔辛苦,有無留白時間,真係睇小朋友資質和家長的安排,唔一定和直私定官津有關。
至於坐唔定,而家到叩門有成半年,到時大d又會定d。

msyoyolam 發表於 16-11-10 09:48
有,但好不幸second in 敏感發作,食完藥好sleepy, 個腦轉唔到,串唔到字又計唔到數,衰梗!但我知小朋友 ...

明白你心情的,投放了資源,當然想盡早收割成果啦。不過有時候,真係講緣份。現在盡力教下佢和大人對答,令佢開心d,笑容燦爛d。

回覆 Jane1983 的帖子

承你貴言, 點解考直私, 只為想佢少些功課多些閱讀留白時間, 考唔到都勉強不來, 怕就怕佢叩津官時一樣係因為郁身郁世小動作比人三振出局

mayyylai 發表於 16-11-10 11:16
回覆 msyoyolam 的帖子

樓主,你嘅負能量爆晒錶,唔好咁介懷,小學只係人生其中一個里程碑,唔係世界末日 ...

認同!

Jane1983 發表於 16-11-10 11:22

學術好,考直私唔得,仲有叩門,大把機會,邊間名津唔愛才?

名津又係幾百人爭幾個位....唉,我認我呢一刻真係好迷失,負能量爆登!希望快d振作!重整旗鼓!大家共勉之!

Jane1983  抖吓再來!  發表於 16-11-10 13:18

學術好,考直私唔得,仲有叩門,大把機會,邊間名津唔愛才?
唔好因為一時挫折,就睇唔到小朋友的大優點,加油!

回覆 msyoyolam 的帖子

樓主,你嘅負能量爆晒錶,唔好咁介懷,小學只係人生其中一個里程碑,唔係世界末日,我舊年都係全 reject,叩唔到門,最後同小朋友一齊用功一年,考插班,一樣可以變為條康莊大道,小朋友唔知發生乜事,唔好比咁大壓力佢,往後壓力大嘅日子仲有好多。

回覆 damonho 的帖子

2011 年嘅家長,爭完牀位、爭幼稚園、爭小學、爭中學、爭大學,最後爭搵工。

Tintin926  所以唔死得的話,將來兔仔應該係最叻!  發表於 16-11-10 19:25
‹ 上一主題|下一主題