用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有無Galilee ( GIS ) 用家?
go

請問有無Galilee ( GIS ) 用家? [複製鏈接]

因為呢間學校太新,14年先開始,EK上邊既comment唔算多,但全部都係好評,多數講GIS係小班教學,老師非常caring,BB返學開心,etc. 但唔知教成點。
而家GIS 14年K1,15年K2既學生應該都有D小學offer響手。唔知用家對個result是否滿意?

Thanks!

1    0    0    0

引用:Quote:原帖由+PP.Family+於+16-06-13+發表

原帖由 liliankaykay 於 16-06-13 發表
咁你就要well-planned啦.....到時我都會問番學校老師意見!因為有些小朋友傳統亦會合適。

...
Thank you

引用:Quote:原帖由+liliankaykay+於+16-06-13+發

原帖由 PP.Family 於 16-06-13 發表
唔好意思,仲想了解多啲,如果到時考唔到國際學校升小一,要等大抽獎,咁咪弊傢伙!
Thanks!!

...
咁你就要well-planned啦.....到時我都會問番學校老師意見!因為有些小朋友傳統亦會合適。

引用:Quote:原帖由+PP.Family+於+16-06-13+發表

原帖由 liliankaykay 於 16-06-13 發表
係太平道,如上直資同私校,要看小朋友性格,如果習慣了IB討論、發問,做project形式,傳統單向式教學可能 ...
唔好意思,仲想了解多啲,如果到時考唔到國際學校升小一,要等大抽獎,咁咪弊傢伙!
Thanks!!

引用:請問如果小朋友由K1或K2開始接受IB教育,小

原帖由 PP.Family 於 16-06-13 發表
請問如果小朋友由K1或K2開始接受IB教育,小學可否銜接返本港直資或私校呢?唔該哂!🙏🏻&#12 ...
係太平道,如上直資同私校,要看小朋友性格,如果習慣了IB討論、發問,做project形式,傳統單向式教學可能要一段時間適應。老師亦會依據學生能力同性格俾你升學建議。

PP.Family 發表於 16-6-13 02:47
請問是否講緊太平道嗰間幼稚園?

Yes.

回覆:請問有無Galilee ( GIS ) 用家?

請問是否講緊太平道嗰間幼稚園?

回覆:請問有無Galilee ( GIS ) 用家?

請問如果小朋友由K1或K2開始接受IB教育,小學可否銜接返本港直資或私校呢?唔該哂!🙏🏻😊

引用:回覆+liliankaykay+的帖子 請問介唔介意分

原帖由 xaxababy 於 16-05-23 發表
回覆 liliankaykay 的帖子

請問介唔介意分享下,學校對local班升學 ( 不是國際學校)的支援多嗎? 例如去考 ...
Graduates of 2015-2016 school year have been accepted in international and local primary schools such as :
Australian International School
CAIS (Christian Alliance International School)
Island Christian Academy
Think International School
AIS (American International School)  
St. Francis Of Assisi's English Primary School

St Francis of Assisi's English primary school 應該唔係34網學校喎,係要自己考架喎,而且好似都難入🤔

回覆 xaxababy 的帖子

其實我見到果個學校都覺得信心大增
我會take offer,有機會GIS校內見 :)

回覆:safeway 的帖子

個教學style係好唔同,但可能我膚淺哈哈,覺得幼稚園呢個教學style但竟然考到呢類學校,實力都好強,也代表唔一定死谷爛谷先有成果,係真係俾到信心我

(我家人陪過我小朋友上PG,始終上一代覺得"學術性"好緊要,所以唔建議我報。而且我小朋友係大B,家人留意到board上的生日月份表,話9成小朋友係細b,覺得會進度太慢等等,所以令我都開始猶豫。見到local 小學update左,係好膚淺地多左小小信心同家人解釋 :p )

引用:噢,我發現升小個list再updated左+ +

原帖由 xaxababy 於 16-05-23 發表
噢,我發現升小個list再updated左
係喎~~update左, 仲要係一間競爭咁大嘅出名學術極強嘅小學, 應該俾到後來嘅家長信心. (不過話外題, 希望小朋友可以順利適應, 因為個教學理念好南轅北轍!)

我係準用家, 今年9月仔仔會讀K1, 都係會行local stream, 我對GIS認識唔算深, 只係舊年上過summer camp同一d活動, 親身經受過後,老師們一些細節位令我印象深刻, 使我投下信任的一票!  希望我地大家一齊努力,一齊keep住好成績!

回覆:請問有無Galilee ( GIS ) ...

噢,我發現升小個list再updated左

回覆 BerryYiu 的帖子

Thanks for your sharing!
好心動。我都想今年俾仔仔去讀:)

仔仔返GIS playgroup,好enjoy. 小班教學,老師們有愛心。Ms Anna(校長) 同Ms Esther (副校)都好主動同小朋友溝通,留意小朋友需要,連playgroup 小朋友d名佢地都記得。其實好多學校校長、副校又點會理playgroup呢。
如果上校網睇,就知學校師資好,全部老師大學畢業。音樂老師仲要喺Disney做過幾年,氹得小朋友好開心 (每節playgroup 都有music 老師教其中一d時間)
真心欣賞學校好有heart
會比仔仔9月讀PN,暫時末決定將來local 定 international .PN 都係想佢返學開心,同其他小朋友相處,適應返學。

至於IB program, 好多名幼都用IB program, 大家可以check 下 (e.g Victoria, 某間ESF,think),所以我唔會擔心學校課程太淺。

請問介唔介意分享下,學校對local班升學 ( 不是國際學校)的支援多嗎? 例如去考直資學校或私小。
返過GIS playgroup後好喜歡 ,因我小朋友個性好動,返過其他PG,老師硬性要佢做一D野要坐定定,佢根本唔聽 ,性格唔迫得;但返GIS老師好自由,例如佢走開去睇書,老師話仲細咁好正常唔需要硬性要點點點,我覺得好CARING,所以想報幼稚園。

但我同先生現時較prefer佢上local 小學(直資或私小) instead of int'l,眼見第一年GIS派的int'l真的好好 (如CAIS/ICS/澳洲),但,唯一的本地小學,係一間....34網較不受歡迎的學校 (希望家長唔好介意我咁講,都係聽同區家長討論咁講),所以怕local steam會不會上小一的support唔多 (因始終係IB學校)......

好少喺EK見到GIS家長,唔介意的話希望可分享多小小。感謝 :)

回覆 jinemily 的帖子

因為係新學校(CAIS),所以無HKIS/CIS等等咁多人識,但朋友仔女讀緊都大讚,陪過佢去接放學,見到個個好樸素純品,我都係後來睇EK先知咁難考 :)
如我會俾我女讀國際學校,CAIS係首選。

希望妳小朋友呢一屆既升小成績更加出色! :)

回覆 maemae1111 的帖子

多謝分享!亦都恭喜你個仔仔考入理想既學校!
用家咁講我就放心了。我都想今年讀呢間學校 :)

回覆 xaxababy 的帖子

我睇完先知CAIS好好,小班,且caring。以前都無聽過呢間,太孤陋寡聞了.....
怪唔得陳慧琳都揀左呢間喔!
‹ 上一主題|下一主題