用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH 好定SC好?
go

LH 好定SC好? [複製鏈接]

本身心儀SC,但又收到LH 2nd in. 請問學術上邊間好d?本身目標傳統名小學,而我仔是8月b,係咪讀邊間都好難入傳統名小?

4    0    0    0

想知道st cat LH兩間學校的語言環境如何? 上次去LH interview,佢地好似會全英普、St cat 係咪都全英普?

引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+16-03-31+發表當然

原帖由 Monstereasy 於 16-04-01 發表
LH係有一D program如大哥哥,大姐姐計劃,讓K3學生帶pn學生入班房,學習照顧人。當然學校好有心,但其實只 ...
Exactly !!! 所以我唔相信學校可以改到呢啲弱點囉

引用:Quote:原帖由+puichingforsure+於+16-03-31

原帖由 lvmh88 於 16-03-31 發表
當然LH有係德育方面下功夫當然好過啲冇做嘅,係值得讚嘅.......但係「學校會唔會令小朋友改到呢D缺點,一定 ...
LH係有一D program如大哥哥,大姐姐計劃,讓K3學生帶pn學生入班房,學習照顧人。當然學校好有心,但其實只係每日幾分鐘,小朋友能學習到固然好,學唔到亦不能怪學校德育不足……
而且係K2啟迪班,小朋友有所不足時,如內向怕羞,學校會增加小朋友presentation機會,如帶早會or做大使,幫佢增加自信。不過已經係幾年前既事,現今是否有同樣安排就唔清楚。

不過家長們,請不要神化每間學校,因為始終每日三小時,家庭唔配合,任何一間學校都好難幫到手。

簽名被屏蔽

回覆 puichingforsure 的帖子

I saw in your link that a SC user said "SC phonics K3 先教 blending, 係3個 alphabets 嘅字". Since this post was 3 years ago, I dunno if SC has modified their syllabus.  I am a Harts users and HKPS/Harts already teaches 3-alphabets blending in K1.  If SC still teaches the same thing in K3, that means there is quite a gap between SC's and HKPS's syllabus in phonics at least.  I am not judging which syllabus is better but that may be the reason why SC parents need to let their kids have phonics tutorials so to catch up with other kids from other kinders? - just my guessing.

回覆:LH 好定SC好?

LH 課程應該好好,SC 亦當然好好。不過如果您的目標是考名小,definitely SC。 我的原因好膚淺,因為貪SC 個名。我覺得好多時候幾千人考名小,學校其中一個因素係睇小朋友係邊間幼稚園來,自動標籤咗小朋友的level. 協著LH個名考小一幾好,但有SC 個名更好。但當然這個不是唯一因素,小朋友本身造詣如何都好重要。

分享個人膚淺意見而已, 希望LH parents 不要見怪。

我係LH用家,學校有咩特色上面已經有媽媽分享,唔重複,自己好鍾意學校,上至校長、老師,下至職員、姨姨,感覺佢地好用心,真心鍾意小朋友,所以學生、家長都好鍾意學校。SC我朋友圈中都多小朋友讀,小朋友都乖巧有自信,家長亦覺得學校課程同德育好好。所以我覺得兩間都係好學校,如果要揀應考慮路程、校車、am pm等因素。

回覆:purpleLover 的帖子

所以我話要睇家長心態。接受嘅會覺得好全面,但如果雙職家長又工作忙,可能會有壓力。教材學校唔會逼你用,不過分享時聽其他家長有用,咁又有peer pressure...

其實我唔係話LH唔好,無意冒犯,我自己其實buy,只係想樓主多想一層,挑選最適合佢家庭嘅學校。

我是LH用家。拿回家的教材從來不用回學校分享,學校亦唔會過問在家有冇用D教材。LH重視家校合作, 係經常有機會見到老師和校長,包括每年一次的課程簡介、家長日,觀課日,與校長茶敘,零壓力的。另外LH亦注重培養小朋友自信,k1 每兩個星期一次Show and Tell, k2 有新聞分享, 講故事,係全校小朋友面前報告天氣,K3 有才藝表演、講故事、介紹各國美食,輪流帶領全校小朋友唱校歌等等。

我覺得其實無論揀邊間,家長都一樣要發少少功。LH課程好出晒名,但家長input一d都唔少得。朋友讀LH,學校俾成套教材返屋企幫手教,經常要回校學點用教材/分享心得,真係要睇自己家庭buy唔buy呢套,唔係零壓力。當然SC各自修行,都唔係個個輕鬆。對小朋友嘅學術要求/要唔要外補,其實係家長自己決定...

你有冇考慮過小朋友本身性格?我小朋友偏靜,我覺得SC可以培養自信好適合佢。LH好好,我自己喜歡個style,不過唔係現階段我小朋友最需要嘅訓練(學校亦無揀佢)。如果小朋友比較自我,咁可能LH嘅德育會幫到手。

其實我覺得好難講話邊間好d,始終每個小朋友同家庭環境/父母期望都不盡相同,希望大家嘅分享可以幫到你!

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+16-03-31+發表同意

原帖由 puichingforsure 於 16-03-31 發表
咁SC都勁多,爭野玩係小朋友的天性,要做Stat一定做唔到邊間多D,學校會唔會令小朋友改到呢D缺點,一定得! ...
想問SC 用家在學校有沒有關於德育既課程,或者一些鼓勵德育的獎勵計劃?

引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+16-03-31+發表同意

原帖由 puichingforsure 於 16-03-31 發表
咁SC都勁多,爭野玩係小朋友的天性,要做Stat一定做唔到邊間多D,學校會唔會令小朋友改到呢D缺點,一定得! ...
當然LH有係德育方面下功夫當然好過啲冇做嘅,係值得讚嘅.......但係「學校會唔會令小朋友改到呢D缺點,一定得!」....呢點我有保留。

引用:Quote:原帖由+puichingforsure+於+16-03-31

簽名被屏蔽

引用:Quote:yee123480+發表於+16-3-31+15:41+請

上帖已提,我是SC用家!不過屋苑內很多LH小朋友,同家長交流下知道他們每月也有德育書仔一本,每月一TOPIC ...
同意德育係重要,學校教得好當然有利整個大環境,但都要家長配合。6299唔配合並唔係單一例子,正好指出屋企配合的重要。你唔見成日見家長投訴個仔,係學校乖啲,老師治到佢...etc. 其實一句講晒,屋企條線同學校條線不一,小朋友唔係蠢嘅都知點走位。我有朋友囡讀緊LH, 老老實實,真係唔覺德育有幾咁好,普通小朋友一個,一樣係爭嘢玩,爭嘢食....

引用:+本帖最後由+puichingforsure+於+16-3-31+1

請問「神小」即是?

簽名被屏蔽

回覆 puichingforsure 的帖子

其實作為SC 用家, 以你所見, 叻既小朋友係咪爸爸媽媽自己教多?
有朋友既朋友話.. SC既課程其實係話跟教育局既, 即刻應該同學卷幼稚園差不多, 學術好既小朋友多數係父母自己'谷'/教成. 但係.. 如果係咁.. 點解SC又會咁出名呢?

引用:Quote:foopopo+發表於+16-3-31+16:01+我路

其實你都講左嗰個例子可能係6299的問題,咁我覺得唔使刻意去提呢D個別例子,我相信如果你覺得係學校問題, ...
咁請問一下,學術係咪兩間差唔多呢?
我到處睇資料,比我感覺是兩間都好好,st.cat名氣比LH大點,但學術同德育同其他例如透明度,都是LH較好。你會有什麼意見呢?我想參考一下。謝謝

‹ 上一主題|下一主題