用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教:私校或直資學校的優點
go

請教:私校或直資學校的優點 [複製鏈接]

請問,私校或直資學校,是否可免卻政府或教育局的政策干預?
私校或直資,是否可有自己的獨立教育方針?獨立的課程決策及設計?

私校的財政不是來自政府,有一定的財政獨立,但其牌照是政府發放的,仍可以在課程設計上不受政府干預嗎?

而直資學校,除了向學生收學費外,其大部份財政均來自政府一筆過撥款資助,政府的財政影響力仍然不少,課程設計及決策會否因而受政府或教育局左右?

(想知,私校或直資相對於官立及津校在課程的獨立性上差別有幾大)
   7    0    0    0

karen55407 發表於 16-1-16 12:14
官津校家長要求學校和老師的支援較多,直私校學校和老師要求家長的支援較多 ...
好有概括性。

官津校家長要求學校和老師的支援較多,直私校學校和老師要求家長的支援較多

回覆:請教:私校或直資學校的優點

引用:+本帖最後由+sumbaby2011+於+16-1-16+11:41

Soundervolt 發表於 16-1-16 10:37
香港資訊自由,又係開放型社會,唔會咁易因為升下國旗、唱下國歌、課文講下愛護中國大地,就會被洗腦嘅。 ...

你嗰班同事,一定係出去見過世面,先有清醒的今天,其實,佢哋都算好難得(肯面對今是昨非,不是人人可做到),
我識好多仍然在大陸的仍在沉醉當中,完全唔同channel,好難溝通。(本人深有體會,所以唔希望讓政治駕入小孩的學校生活)

P.s 請大家高台貴手,唔想呢個帖因轉向政治立場爭議而被鎖。

hppa    發表於 16-1-16 14:14
Yanamami    發表於 16-1-16 13:12

Soundervolt 發表於 16-1-16 10:59
仲未算離題,講緊直私vs官津之間嘅國教/洗腦問題啫。
認為 洗腦 既始終係洗唔走腦入面既認為....

Soundervolt    發表於 16-1-16 12:34

引用:好似離左D題....行去果面方向等鎖post乎

原帖由 mcl203 於 16-01-16 發表
好似離左D題....行去果面方向等鎖post乎

仲未算離題,講緊直私官津學校之間嘅國教/洗腦問題啫。

好似離左D題....行去果面方向等鎖post乎

Soundervolt    發表於 16-1-16 12:34

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-01-16+發表"

原帖由 Alange 於 16-01-16 發表
你D字好大隻。

BTW 所以我話身教,親子,獨立思考是最為重要。No matter 洗唔洗腦!

香港資訊自由,又係開放型社會,唔會咁易因為升下國旗、唱下國歌、課文講下愛護中國大地,就會被洗腦嘅。如果咁易,我輩當年半夜電視台晚晚播放英國國歌,又因事頭婆生日放假慶祝、政府機構掛英女皇張相、街道用英國化名稱,課程又會講日不落國有幾勁及其他英國殖民化事物而對大不列顛國認祖歸宗啩?我啲國內土生土長,由細到大接受國內教育嘅同事鬧共產黨比香港人仲要狠。

sumbaby2011 發表於 16-1-16 03:16
多謝你的意見及分享; 請問,你可否pm我你提及的一線直私,大概係邊幾間?

可参考下面个帖回应#4:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3082464&extra=page%3D2

sumbaby2011  Thanks  發表於 16-1-16 11:53

回覆 Nath 的帖子

請問一線是否類似宣小,聖方濟各,九龍塘,tsl?港島和九龍區還有哪些??個人認為課程好,對學習好重要

引用:Quote:Alange+發表於+16-1-16+09:15+宗教人

引用:Quote:Alange+發表於+16-1-16+09:15+宗教人

Alange 發表於 16-1-16 09:15
宗教人自願入教??
咁大抽獎入到唔同宗教的小學又有冇得揀?

"我又見到好多唔同政見人事喺大陸喎! (但不幸地佢哋係受打壓的一羣! )

咁究竟大陸D教育係洗腦還是唔洗腦?點解會洗D唔洗D?"

可能有少少離題。。。

洗腦一個長期潛而默化既過程。。。有D 野流左入血。。。

89年打壓學生既在上者,就係50-60年代被打壓果班。。。 做事方式同價值觀,係浸出來。。

所以你問 "解會洗D唔洗D?",我覺得唔係囉。。。

難聽D 講,果班異見人士有朝一天在上位,都會極可能同類似手段打壓反對佢地既人。。。

引用:Quote:Alange+發表於+16-1-15+21:37+樓主話

Alange 發表於 16-1-15 21:37
樓主話自己小朋友怕被學校政治洗腦。咁我話除了政治洗腦,樓主怕唔怕俾宗教或朋輩洗腦。

我的論點係,洗腦 ...
其實版友都講左個POINT,宗教人自願入教,但在普及教育下,國民教育入課程就變強制。。。

同意"洗腦只容易在一個資訊不流動的地方。",現時不少港人怕香港變成鄰近地區一樣的環境,不只是怕,是鄰近地區"心果句"都講得好清楚。。。

家長是想辦法避矣。。

Nath 發表於 16-1-16 00:31
根據我身邊朋友、屋企人等既資料綜合,一線直私一般係課程設計較有心思,功課重質唔重量,老師亦多有經驗。 ...
多謝你的意見及分享; 請問,你可否pm我你提及的一線直私,大概係邊幾間?

回覆:請教:私校或直資學校的優點

根據我身邊朋友、屋企人等既資料綜合,一線直私一般係課程設計較有心思,功課重質唔重量,老師亦多有經驗。家長亦大多着緊學業,甚至投放大量資源培養體藝,對學校同老師都有要求。而學習同閱讀氣氛大致都好好。都以上純係個人經驗,一定唔能代表所有case.

引用:Quote:原帖由+Alange+於+16-01-13+發表如果

‹ 上一主題|下一主題