用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 見完咁多間,邊間有offer都唔會去?
go

見完咁多間,邊間有offer都唔會去?   [複製鏈接]

有無邊間interview完發覺好唔啱自己心水?

12    0    0    0

RockMusicLover 發表於 15-11-26 16:27
唔需要理呢d人,亦唔洗喊。我仔pn讀學劵學校,但pn要照比錢的,當時貪佢近屋企,又是happy school, 我pn只 ...
謝謝你的鼓勵。
係呀,香港地大把呢啲口臭的人,邊理得咁多。而家啲人成日用錢同名校衡量人,唔知人哋乜頭乜路周圍得罪人,只能一笑置之了。每個人心態也不同,有啲人只想趁孩子年幼時多玩樂,有啲就想培育學術,無謂迫人接受自己果套,自己覺得對孩子有益處就好了。

回覆:iloveyeeting 的帖子

講得岩,個個唔晒教就識,可以唔晒返學

引用:岩岩有個38+家長又趁我同其他家長傾計走過

原帖由 maomaofafa 於 15-11-25 發表
岩岩有個38 家長又趁我同其他家長傾計走過來搭爹,話我個仔間學校係人都收,但pn係唔收細b,  佢聽講有細b  ...
唔需要理呢d人,亦唔洗喊。我仔pn讀學劵學校,但pn要照比錢的,當時貪佢近屋企,又是happy school, 我pn只報了四間, 全部都可自己接送。開學前返緊另一間playgroup, 入面有個家長問我仔會讀邊間pn,我答左之後佢反白眼問:邊度黎咖?我答完後佢話:下?學劵果d村校呀?點解你唔報xx 同xx 呀?

我都費事同佢講咁多,我話貪佢近屋企碌都碌到落去就完左呢個話題。但心裡都有少少難過,因為真係第一次遇到呢d白鴿眼家長,但心諗我自己知自己做乜就得,唔需要理人地點諗,唔係人地話好就好唔好就唔好。

第二個星期上堂時又撞到佢,今次佢同我講: 咦原你個仔果間學校排名都前個喎,咁k1有無得直升咖?咁咪好抵讀囉慳返好多錢喎。

得笑笑口話係呀...之後都無再回應。

第一,個所謂排行榜大家咪當參考,排名上上落落亦唔知點評分,上榜另家長自我感覺良好無所謂,但係咪讀上榜既小朋友就威過無上榜既呢?而家揀學校比小朋友係為左佢一生既成長定為左自己嚮人地面前在臉上貼金呢?

第二,話慳返好多,通常呢句說話由大家咁高咁大既朋友家人同事講出黎就好地地,但出自只見過數面的陌生家長把口,仲要穿金戴銀有私人司機既家長,油錢都唔只呢條數,就有點睇低人既感覺。

不都係果句,自己知自己唔係就得,唔岩傾就唔好傾咁多。而家個仔仲有在weekend英文班同佢做同學,最近又最會不會轉校,本來想答唔會, 但費事interview撞到就尷尬所以都答有。

跟住又問返一年前既話題,真係幾難頂。

引用:Quote:vpo0615+發表於+15-11-25+14:39+幼稚

原帖由 maomaofafa 於 15-11-25 發表
其實出來社會工作大多比較薪金和職位,很少會再比較讀什麼大學(根本沒人再關心以前讀書嘅嘢)。家長們比較 ...
講得無錯!!!

回覆:kakacc 的帖子

不喜歡LH 要求太多太繁複,又要分三part interview, 又要2nd in。是否就不能接受能力弱的小朋友嗎?小朋友上學就是求知識,現在有點本末倒置,要有知識才可上學。

回覆 RockMusicLover 的帖子

Thanks for your sharing

vpo0615 發表於 15-11-26 12:00
回覆 maomaofafa 的帖子

小朋友會模仿大人, 當佢哋見得多自己個家長事事比較, 樣樣SHOW OFF, 鍾意踩低人抬 ...
無辦法,要教識小朋友學會自強。呢個世界好多自卑無聊人,鍾意傷害別人令自己快樂,最重要知道自己小朋友需要甚麼,別人講什麼其實管不了那麼多,一係反擊一係無視,我唔識講啲嘢傷害番人哋小朋友,只好無視。諗深一層,其實大家根本不同層次,看法教養言談都不是一類人,佢哋係侮辱人多稱呼人少,我又唔係要同佢哋埋堆。你有你踩我有我讀,你點踩我都係會照讀,我比得起覺得好咪讀,佢哋可以繼續踩,不過踩到人哋幾盡都唔見得會因此有咩名幼OFFER,只能祝佢哋同佢哋小朋友好運,個家長要咁樣去抬高自己實在可悲。

VICTORIA, 感覺唔係我囝杯茶~

回覆 maomaofafa 的帖子

小朋友會模仿大人, 當佢哋見得多自己個家長事事比較, 樣樣SHOW OFF, 鍾意踩低人抬高自己....咁呢D小朋友都唔會學識咩叫尊重.....最慘係自己個小朋友難以避免咁遇上呢D小朋友.

回覆:見完咁多間,邊間有offer都唔會去

青衣LH
純粹感覺,校長冇咩heart,有家長問childhood education理念,明顯佢hae答(連standard答案都懶)。
interview內容,明顯只想pick up academic方面最top的小孩,不會是全人教育,只着重ability方面.

balj 發表於 15-11-25 14:58
下次見到佢地調頭走啦. 想問一句,佢地係唔係b6人

唔係,啲B6反而好有禮貌,會打招呼又同我仔仔笑笑傾下計,次次話親我哋都係啲本土香港人。已經次次掉頭走了,今次係同另一位正常家長談話期間佢自己插埋來搭嗲咋

回覆:maomaofafa 的帖子

如果不是名幼就不會樹大招風吧。

balj 發表於 15-11-25 14:51
咩叫38
諸事八卦

vpo0615 發表於 15-11-25 14:39
幼稚園就已經咁比較, 幾時比到大學? 呢D人輸唔起, 連帶小朋友都活在壓力下, 將來遇到挫折, 實起唔返身. ...
其實出來社會工作大多比較薪金和職位,很少會再比較讀什麼大學(根本沒人再關心以前讀書嘅嘢)。家長們比較只是滿足自己的虛榮心罷了,孩子又怎麼懂得這種事情,除非是家長教孩子看不起別人。

busydaddy 發表於 15-11-25 14:40
其實你讀果間都係名幼,招人羨慕吧了
啲人都話自己都有K1 offer,仲話不稀罕,咁有咩好羡慕。可能暗恨點解PN收我個仔無收佢,因為PN係相對難入,但很多細B都有OFFER,不只是我們。

ensy 發表於 15-11-25 14:29
佢哋in嗰時咪又係講到自己幾咁鐘意/欣賞間學校!對住d咁嘅人唔好太認真!

其實你忍得住唔寸佢哋真係好高EQ ...
其實上次佢講果時,我都話真的不是係人都收。班裏有不少同學連K1 offer都沒有,得一個有,而且都係得我仔好彩有PN,但我知學校一向有收細仔PN,每個月都有人插班,家長群都有人講。但佢都係堅持係人都收,都不是講道理,都費事再講落去。老實講成日話係人都收,咁有些小朋友真的沒有OFFER,你咁講又咩意思,佢哋不是人嗎?而家係懶得同佢再爭論,而且佢話細仔要捐錢先有PN,實在很過分。你自己果個無收到PN就話人哋係捐錢,仲話係50萬,有什麼根據。又話係人都收,咁洗唔洗捐錢先入到呀?前言不對後語,好明顯某些家長的教養和思想是有問題,你不喜歡又要留位,又要踐踏別人,我覺得我選這所學校沒有錯,教得到我個仔就得了,你憑什麼踐踏我們。不過我知道將來一定還會有這種人出現,雖然不開心也沒有辦法,嗌交也無補於事,事後痛哭也只是我不夠堅強,但如果佢哋係係我仔面前咁講我係一定會鬧人,我不會容許別人傷害我的孩子。

回覆:maomaofafa 的帖子

其實你讀果間都係名幼,招人羨慕吧了

‹ 上一主題|下一主題