用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 65葵青校網,如何選校
go

65葵青校網,如何選校   [複製鏈接]

65葵青校網,如Band 1尾 Band 2頭,女仔
請敎大家,會如何選校

elbar  可考慮直資校李國寶   發表於 15-10-10 21:41
   29    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

kinglau 發表於 16-1-11 12:12
我錯過左岩琴日體藝開放日, 可否講一下體藝系學校 ,我女都係較文靜,鍾意畫下動漫女仔, 視藝老師都推薦佢d畫 ...
我囡修 P.E., V.A. 方面唔敢亂答.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

NurseSally 發表於 16-1-10 22:33
我囝操行都係全A,所以都考慮李中!咁你覺得顧中好嗎?
好似話顧中好D

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 16-1-11 14:27
OIC
即係呢.......就算係 B1B 揀 B1C 又點, 假若操行唔得時, 學校都情願揀返 B1C 操行好既學生, 唔想因為某學生係 B1B 而收, 最終係課堂上搗亂班上學習氣氛囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:gracelam+發表於+16-1-11+14:13+邊間

原帖由 miriam 於 16-01-11 發表
咪體藝囉
OIC

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 16-1-11 14:13
邊間呀
咪體藝囉

引用:Quote:chocolatebean+發表於+16-1-10+15:20

原帖由 miriam 於 16-01-11 發表
有一間中學就算 B1B 去揀 B1C 都未必一定收啵
邊間呀

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 16-1-10 20:53
我女b1a,自行二揀b1c,如自一唔得自二多數入到。 唔想玩大抽獎,碌到去band 2又要叩門!
我地好甘心!! 係 ...
只要我囡鍾意, B1B 入 B1C 又如何.

醒目開學勳章 王國長老

chocolatebean 發表於 16-1-10 15:20
咁我見有B1B/C同學自行去選B1C學校咪即入囉!又唔會白揀既,問題係你甘心嗎?
...
有一間中學就算 B1B 去揀 B1C 都未必一定收啵

miriam 發表於 15-11-20 14:40
我囡為左運動會自己搞掂溫書做功課, 所以太讀書形小活動既中學唔岩佢, 數勻荃灣得可風, 葵青得保祿, 最岩佢 ...
我錯過左岩琴日體藝開放日, 可否講一下體藝系學校 ,我女都係較文靜,鍾意畫下動漫女仔, 視藝老師都推薦佢d畫坎去,今次出到佢係屬於 b1 派位組別
Don't worry, be happy!

gracelam 發表於 16-1-10 22:56
誇區的b1b中學, 老師都建議左好幾間, 阿女仲未有一間鐘意過自行二嗰間,唉...始終係佢讀,我都要尊重佢嘅 ...
B1B, 你女女唔會考慮了, 鍾意得女校個種STYLE, 點會鍾意李中, 善德, 安柱都話近少少

gracelam 發表於 16-1-10 20:53
我女b1a,自行二揀b1c,如自一唔得自二多數入到。 唔想玩大抽獎,碌到去band 2又要叩門!
我明了! 你地係TW區 又唔同講法! GO AHEAD! 因為大抽獎TW區十分危險. 女女既心儀2女校, 就去馬. 唔同KT人玩法, 我一路以為你地係KT友

引用:請問葵青區b1+學校有幾多間呢?

原帖由 vikalwong 於 16-01-11 發表
請問葵青區b1 學校有幾多間呢?
9 間

請問葵青區b1 學校有幾多間呢?

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+16-01-10+發表謝

原帖由 dobbybabie 於 16-01-10 發表
跨區都考番1B啦,而且入既機會都好大。
誇區的b1b中學, 老師都建議左好幾間, 阿女仲未有一間鐘意過自行二嗰間,唉...始終係佢讀,我都要尊重佢嘅!!  謝謝你!

我地雖然仲未交表,不過都差不多敲定了!

引用:Quote:原帖由+dobbybabie+於+16-01-10+發表

原帖由 gracelam 於 16-01-10 發表
謝謝你的建議!! 因為我係荃灣區,得4間b1中學,除左荃官稍為鐘意(但自行荃官我地又唔係頭幾名,所以唔想浪 ...
跨區都考番1B啦,而且入既機會都好大。

引用:Quote:原帖由+NurseSally+於+15-12-30+發表

原帖由 himhim0502 於 16-01-10 發表
李校扣门操行要求要全A
我囝操行都係全A,所以都考慮李中!咁你覺得顧中好嗎?

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+16-01-10+發表我

原帖由 dobbybabie 於 16-01-10 發表
唔知jm你指既B1c成績是點,如仲未交表,我以過來人身份強烈建議唔好,講真,你小朋友是1A,讀1c真是會哂咗 ...
謝謝你的建議!! 因為我係荃灣區,得4間b1中學,除左荃官稍為鐘意(但自行荃官我地又唔係頭幾名,所以唔想浪費一個機會),另三間因宗教及觀校後印象都麻麻地,所以大抽獎唔一定中入荃官的因素下,我地自行兩間都誇區,我冇認真硏究過自行二b1c 中學DSE成績如何,只係鐘意學校理念,阿囡又鐘意,有朋友仔(佢都係b1a成績入)讀緊S2都話唔錯。

當然我都想阿女自行一入,佢入到我地會開心到飛起,入唔到去自行二,我地都ok!!

引用:Quote:原帖由+chocolatebean+於+16-01-10+

原帖由 gracelam 於 16-01-10 發表
唔知jm你指既B1c成績是點,如仲未交表,我以過來人身份強烈建議唔好,講真,你小朋友是1A,讀1c真是會哂咗,唔好俾1C既入U率呃。同埋你既然1c都接受到,點解唔放大抽奘?希望你三思

引用:其實大家覺得李賢堯成績得吾得?我接觸過兩

原帖由 NurseSally 於 15-12-30 發表
其實大家覺得李賢堯成績得吾得?我接觸過兩位其校數年前舊生,他們都乖乖的,但就話學校難push 得到好成績 ...
李校扣门操行要求要全A

‹ 上一主題|下一主題