用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才vs真道
go

優才vs真道   [複製鏈接]

優才同真道同日同時面試,應該去邊間好
   8    0    0    0

好欣賞優才,真道這樣的直資,事實證明這些新派學校都可以產生莊元但小朋友不用在小學皆段用錯精力來求分數。這些學校將來DSE成績很大機會越來越好。
DGS,SPCC這些神校像藍籌股,已經有MONOPLY收生任他們選成績好是當然不能就這樣看低新派直資吧!

hkpapa852 發表於 15-7-25 11:03
其實所有學校都係應該"教好"學生, 唔係淨係直資學校. 而且, 用家其實有幾多個真係能完全中立呢?

我唔係話 ...
直資學校係全津同全私嘅Hybrid。提供多一個選擇「你可以話比較針對中產」而設。就正如,香港有居屋或夾屋。作為一個家長,我唔會喜歡高調又鋪天蓋地去宣傳「威水史」嘅推廣模式,因為資源同精力應用係教育工作上,唔係marketing。但係,學校係特定介紹場合講述一下學校覺得proud of 嘅表現,其實係好合理。學校quoted嘜嘢出嚟,其實係代表咗學校嘅focus係邊。自信嘅表現。做出嚟唔好踩低人哋抬高自己就可以了。如果你去學校網篇同簡介會,一d哩d資料都無,你又覺得足唔足夠?
所謂「神化」,直資學校嘅家長係自己揀,當然係比較認同間學校先揀啦!唔適合嘅,都可能轉咗去更適合嘅選擇。既然係鐘意,當然讚多過扁。

Doray    發表於 15-7-25 12:46

回覆 hkpapa852 的帖子

食兩家茶禮正正是直資的Advantage, 姑勿論有冇guts, 對辦學團体來說的確盏鬼,其實多啲resources at least 可以請多啲admin, 幫輕下老師的行改工作,等佢地專注啲教學,點都對小朋友好啲啩。

在隔離post 問音小同優才的回應貼過嚟都啱駛

回覆 whywhywhywhy 的帖子

其實好多家長(包括我自己)都有啲精神分裂,首先又想自己揀嗰間學校公開試成'績標青,希望學校聚集哂啲精英,到自己仔才讀得唔好就話有勸退就唔係有教無類,只係教'好''學生, 唔係好學校,其實學校只是provide 個framework, 讀唔讀得好真係好靠小朋友資質同父母各施各法地去培育。As long as 啲老師有愛心同對教學有熱誠,i am fine with that, though personally 頂唔順太濃烈的宗教氣氛,所以冇報音小,但我覺得兩間都唔錯。
其實之前睇過啲舊post話其實大部份中學對提高學生學術水平的增值能力不高,去到中學啲叻同呺叻的小朋友差距開始擴大,一條龍直資冇得再收集過一堆band one 學生,相反啲勁人會跳走,去到考公開試自然唔夠好睇。

回覆 ylmanhk 的帖子

同意。永遠將下一代嘅利益放係第一位去考慮,世界就少好多怪獸家長,高份低能學生,業積主導嘅教學模式。

Soundervolt 發表於 15-7-24 18:31
數據皇,乜您對四間TKO直資咁唔客氣呀?!據用家分享呢類直資學校主要教導學生做人處事,並非單單追求公開 ...
其實所有學校都係應該"教好"學生, 唔係淨係直資學校. 而且, 用家其實有幾多個真係能完全中立呢?

我唔係話佢地唔好, 只係無必要將佢地神化.

而且, 如果唔係"追求公開試成績", 點解有D學校係簡介會上都要有意無意講出嚟佢地畢業生如何"出色"呢?

其實我一向唔鍾意直資學校, 因為我唔認同受兩家茶禮既做法. 有guts既, 咪去攪私校囉, 做乜攪直資啫! 我會buy CKY, 自然學校多D.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Cclwatson+發表於+15-7-23+23:33+其

原帖由 littlefaith 於 15-07-24 發表
真道獨特教育理念,即不重視考試成績,而重視小朋友是否有獨立思考能力、有遠見、有自理自學自省能力,這是 ...
好多人只短線投資,最後收場⋯

引用:好多人睇低直資in得多又out+人,話所謂考得

原帖由 cch0928 於 15-07-25 發表
好多人睇低直資in得多又out 人,話所謂考得好都不外如是,比不有些津小收自己小朋友上中學。其實將呢D有成 ...
講得好!每間學校都有優點!

回覆:優才vs真道

好多人睇低直資in得多又out 人,話所謂考得好都不外如是,比不有些津小收自己小朋友上中學。其實將呢D有成績有歷史的津校同新直資,就覺得係冇得比了,也是夾硬來。老實說,即使佢地學生就算跟不上,自行上唔到自己中學的,佢地都幫到自己弟妹、下一代有入呢類有口碑名望小學的入場卷了,讀直資就小朋友主要憑自己能力入去。我亞媽亞爸個代係新移民,佢地讀天台小學,勞工階層,我同老公的屋邨小學都因重建消失了。大家努力讀書,入大學、工作,在新巿鎮有自己物業定居。當時阿媽年代入到瑪利諾、瑪利曼的,佢阿媽前路同我阿媽巳經好唔同了,一代又一代。即使大家的阿媽都係洗碗,你有入場卷我冇。你話冇家庭背景(呢個真是無價,有錢也改變不了歴史,),冇部署(搬屋賣樓加租樓加埋私補幾部曲,再加埋抽入的運氣),冇人事,冒中中或full luck入到去的,其實有幾成呢?呢D關卡,對我來講,比起我in 三次四次五次難一千倍呀!!!與其係咁,我孩子就入屋邨幼稚園,冇補習冇面試班,快樂地過人生的頭四年,再按佢能力我財力所及選一些直資報,等佢有一個九成同學都不hea的學習的環境。勸退?唔驚,津校又咪咁,佢應該要知道,佢係一個群體的bottom ,佢可以努力D,努力後又唔得,自己咪review 下,係咪我做父母學習接納放手,搵過另一間啱佢程度的。好過年年直上,最後先知入大學個年先知原來佢在學校年年科科係合格,但佢bottom 個批,其實入唔到大學㗎。如果有被勸退呢日我一定會難過,也許對學校有點負面情緒,人之常情,但想多點,一對唔啱著的鞋、一份唔啱的工作......大大小小的困難,將來佢都有大把機會去面對。我十分欣賞呢D唔轉直私的津小津中,但也不會睇低冇論係in 一次定多次的直私。interview 係配對,小孩子將來出來工作也是如此,唔係心儀的唔值得的唔認同的咪唔in, in 完唔啱咪唔做,唔好睇低別人的in 好多次得來工作,話佢公司唔大唔靚,老細奸窄,行政混亂,咁都唔代表所有係度工作的人係咁,也唔代表選擇留係度的是無知的,只是知道度度工作地方都有好有唔好。其實大家做父母的,都只係盡努力將自己認為能力上可以負擔、也認同的學習環境給孩子。

dabbycheung    發表於 15-7-25 12:15

引用:Quote:ok3+發表於+15-6-28+12:33+tko幾間直

原帖由 hkpapa852 於 15-06-28 發表
只係蜀中無大將啫
數據皇,乜您對四間TKO直資咁唔客氣呀?!據用家分享呢類直資學校主要教導學生做人處事,並非單單追求公開試成績嘅。

引用:Quote:ok3+發表於+15-6-28+12:33+tko幾間直

原帖由 hkpapa852 於 15-06-28 發表
只係蜀中無大將啫

josephbaba 發表於 15-6-28 10:40
呢d説話如係出自資助小學maryknoll就有説服力,堅強不轉直資不選學生(插班除外)中學自行+派位+叩門留定128 ...

絕對同意

引用:Quote:原帖由+whywhywhywhy+於+15-07-23+發

原帖由 cch0928 於 15-07-23 發表
其實學校係會先幫小朋友補底,亦有人會留班,勸退不是學校的第一步。小朋友小一就走,係咪真是只是因為學術 ...
你講得好啱,弱肉強食,讀唔掂梗係要走,做嘜要賴死,阻住其他同學進度,學校收得唔代表你讀得上,所以正係咁報讀時更加要知自己小朋友係能否追得上,我又想知其他直次學校都係咁勸退嗎?(純八掛)

Cclwatson 發表於 15-7-23 23:33
其實我唔介意人哋講,有疑問了解下好正常及理所當然。亦不覺有嘜嘢要左閃右避。反而覺得出發點最重要。之 ...
真道獨特教育理念,即不重視考試成績,而重視小朋友是否有獨立思考能力、有遠見、有自理自學自省能力,這是由辦學團體、丘校及一眾有心有理想嘅老師共同建立,這獨特教育理念,並非一般所謂百年老校能夠實踐的。

khkyuen 發表於 15-7-21 23:20
2011年9月27日 (二)東方日報

2011 Sep 27

其實我唔介意人哋講,有疑問了解下好正常及理所當然。亦不覺有嘜嘢要左閃右避。反而覺得出發點最重要。之於中唔中肯,我諗越多資料就越清楚。相較之下,東方的報導內容起碼比三言兩語引起嘅誤會少,多謝補充。
作為見證整過程之家長,相較與外人就咁依據上面報導所得出的印象,我相信我哋嘅認知卻沒有如報導般負面。
相反,當時有相當的家長「包括本人」對邱校長的辭職感到可惜。
沒有平行時空,無人百分百肯定如果邱校長仍在,今日真道會否做得更好,但我深信,今日真道的表現,絕對唔會係由邱校長離去開始建立。
香港係一個競爭激烈的社會,但本人相信,良性嘅競爭才能培養出健康社會嘅下一代。
希望真道仍然能夠堅持原來嘅教育理念,愉快終生學習,培養獨立自學自理嘅能力,多交流,增廣見聞,學習多角度思考,學習在充分的認知基礎上去批判的能力。環顧今日社會充斥著所謂「怪獸家長」及自我中心的新一代,我希望自己及下一代不會成為上世紀田鴨式教育的副產品。

互勉之!

licpd  "愉快終生學習,培養獨立自學自理嘅能力"  發表於 15-7-24 16:23
wing.2bb  Agreed   發表於 15-7-24 11:37

引用:Quote:原帖由+teambuilder+於+15-06-27+發

原帖由 whywhywhywhy 於 15-07-23 發表
其實有無諗過學校dse好,係因為由小一開始就要追不上的學生退學呢?
其實學校係會先幫小朋友補底,亦有人會留班,勸退不是學校的第一步。小朋友小一就走,係咪真是只是因為學術問題?事實上,在任何學校(包括官津直私),絕大部份都會建議長期追不上的小朋友轉校。這是合理的,最重要是學校有跟進同幫孩子,不是將個波拋比家長就算。點解「勸退」常被負面曲解呢?如果小朋友長期包尾科科不合格,轉過環境其實對小朋友是好的,勉強升上或視而不見,最終的結果還是家長和小朋友要面對的。想當年我地當時讀津小津中,跟不上的又咪留班,到中學時老師又勸呢類同學學門手藝或者去比現在差小小的學校,希望佢地會跟得好D,其實呢D又咪係勸退。

dabbycheung    發表於 15-7-23 16:37

support GT

AgapePa 發表於 15-7-23 10:24
現在回頭看, 其實前校長有遠見, 在樓價大升前幫學校自設物業, 有利學校發展, 只可惜疏忽程序, 換來評撃.
...
今天真道有lB,前校長花費好多心血、排取萬難去爭取。而响樓價狂升前置物置作為外籍老師的居所,為學校節省資源,將資源用於學校長遠發展,最終得益是我們的小朋友。外界善意批評可以使學校更進步,惡意批評則可以不理。

引用:回覆+sorman+的帖子 明白係完全兩回事。我

原帖由 teambuilder 於 15-06-27 發表
回覆 sorman 的帖子

明白係完全兩回事。我只可以說,為左優才dse的成績,小班教學和愉快學習,我個黎講接 ...
其實有無諗過學校dse好,係因為由小一開始就要追不上的學生退學呢?

引用:+本帖最後由+littlefaith+於+15-7-23+09:53

原帖由 littlefaith 於 15-07-23 發表
"暗示" ?? 你自己諗個 "暗示" 出黎啫,人地都冇講,唔好無限申延兼無條件護航。沒有學校(包括教會學校)是完美的。有朋友提出批評,且有審計署查明,作為成年人(其實孩子亦然),為什麼不承認、虛心接受、努力改進呢?錯就係錯,點解要死撐"只不過xxx 之嘛", 何必呢?

‹ 上一主題|下一主題