用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣學生大逃亡
go

荃灣學生大逃亡   [複製鏈接]

上年幫二仔選校(大抽獎)已覺唔妥,他區位比前年大仔抽獎時少了很多。今年再睇荃灣網,簡直嚇人,葵青英中位只得4個。相信大批人轉了校網。

王家爸爸  只得4個  發表於 15-4-16 14:37
   10    0    0    0

回覆 YDLFATHER 的帖子

你女女成績應該好好

引用:Quote:原帖由+sarali+於+15-04-24+發表聯繫

原帖由 Haileyng 於 15-04-24 發表
佢地抽左聯繫13個位先,唔中先同其餘的人再抽多次,多一個機會中。
我以為只可抽一次

引用:Quote:原帖由+Haileyng+於+15-04-24+發表你

原帖由 sarali 於 15-04-24 發表
聯繫得十三個位,點解機會會大哟?
佢地抽左聯繫13個位先,唔中先同其餘的人再抽多次,多一個機會中。

evitalcm  乜係咁O既咩 ? 真係唔知喎 ? 我   發表於 15-4-24 11:55

引用:Quote:原帖由+YDLFATHER+於+15-04-24+發表1

原帖由 Haileyng 於 15-04-24 發表
你女女是否官小學生?係就乙一機會大d
聯繫得十三個位,點解機會會大哟?

引用:1.>我對自行好有信心+2.>統一我就咁樣填:+

原帖由 YDLFATHER 於 15-04-24 發表
1.>我對自行好有信心 2.>統一我就咁樣填: 乙1 B1A , 乙2 B1B, 乙3 B1C, 乙4-5 他區B1B, 乙6  B2A保底(最壞 ...
你女女是否官小學生?係就乙一機會大d

YDLFATHER    發表於 15-4-29 23:53

1.>我對自行好有信心 2.>統一我就咁樣填: 乙1 B1A , 乙2 B1B, 乙3 B1C, 乙4-5 他區B1B, 乙6  B2A保底(最壞必中)

引用:好多家長選校,+根本就係過5到自己果關或放

原帖由 BennkiChu 於 15-04-23 發表
好多家長選校, 根本就係過5到自己果關或放5開先會有甘多揀校難題。
係,荃灣啲學校?

好多家長選校, 根本就係過5到自己果關或放5開先會有甘多揀校難題。

YDLFATHER    發表於 15-4-29 23:53

引用:Quote:小師妹+發表於+15-4-21+20:25+真係越

原帖由 peggy 於 15-04-21 發表
Agree,我仔和你仔同一介,佢2個同學乙五中沙田英中
Peggy 真好記性,記得我地係同一屆!

peggy    發表於 15-4-24 00:32

引用:Quote:原帖由+小師妹+於+15-04-21+發表真係

原帖由 KT0603 於 15-04-21 發表
高人前輩現身,妳是其中一位例子,好讓我參考和啟發,無死守荃灣。不過,今年的他區位少得可憐,真 ...
嘩!叫我高人前輩我唔敢當喎!呢度大把高人,我都只係分享自己經驗啫!

引用:回覆+BennkiChu+的帖子 相信今年荃灣網內

原帖由 mckong 於 15-04-21 發表
回覆 BennkiChu 的帖子

相信今年荃灣網內每個组别選校也有其難度,大家努力!
Agree no more!!!

醒目開學勳章 王國長老

BennkiChu 發表於 15-4-22 03:45
條條大路通羅馬,  讀書叻5叻5係最重要, 最重要係教育好品格及行為, 我都教我仔仔, 讀書差我5會5開心,  ...
我都同囡講我同佢選校風, 唔係選成績, 當然入到佢鍾意既中學係最好, 入唔到時都希望學好品行, 日後真係做全職教練既都會識得教學生 "尊師重道, 品行為先".
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

BennikiChu 好同意你既講法, 讀唔讀到書唔緊要, 盡了力就可以, 但品格上一D都唔可以出錯, 錯左就好難番轉頭, 將來做好人定係做壞人, 就係靠依家佢地點去學, 點去做...... 我同我個女講, 讀唔到書都唔緊要, 一定要做一個"人見人愛"既女仔, 將來要嫁一個對自己好既人, 就已經係"我的志願"了

條條大路通羅馬,  讀書叻5叻5係最重要, 最重要係教育好品格及行為, 我都教我仔仔, 讀書差我5會5開心, 盡左力就可以啦, 但品格行為5好就5得。好采巨冇令我失望, 將來出來社會, 品格行為先係成功既條件, 一定人見人爱。

引用:回覆+BennkiChu+的帖子 相信今年荃灣網內

引用:Quote:KT0603+發表於+15-4-21+22:34+知否世

相信今年荃灣網內每個组别選校也有其難度,大家努力!
囡囡的强項不是讀書,面對現時的課程,她讀得很吃力,甚至想幫她轉校。現階段排得後,到五六年級,同學們會更發力,不敢想像。
不過,我仍是相信,每個孩子有他當走的路。

mckong 發表於 15-4-21 22:26
我還有個讀緊小四囡囡,真係想在EK睇下大家有甚麼策略,兩年後又到我了
最緊要係你女女keep 到band1中,  甘個遊戲相對於b2的煩惱會少好多, e+我地band1小朋友既家長5係煩入5到b1校, 只係煩可5可以入到心儀的b1校, 我幫我仔仔揀學校都覺得頭痛。

KT0603 發表於 15-4-21 22:34
知否世事常變,變幻原是永恆~
咁刺激的升中遊戲,要玩三舖,仲要時勢大不同,都幾難攞平衡 ...
仲有一樣至難的,是囡囡名次排得後
‹ 上一主題|下一主題