用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園vs維多利亞
go

學之園vs維多利亞 [複製鏈接]

請給意見!謝謝!

11    0    0    0

引用:你仲心水清啦,依你呢個邏輯,二三線c小gro

原帖由 teambuilder 於 15-04-19 發表
你仲心水清啦,依你呢個邏輯,二三線c小group應該冇人會join。小人join既原因唔會係因為學之園學生對抽獎特 ...
舊年同一個星期出咗三個offers, 其中一個係Sfa. 另外兩個連註冊都唔去。咁我向學校報offers , 都會報埋兩個冇註冊的offers. 我冇註冊,都唔會入谷。

註:我不是LH家長。

你仲心水清啦,依你呢個邏輯,二三線c小group應該冇人會join。小人join既原因唔會係因為學之園學生對抽獎特別有信心掛?

引用:Quote:原帖由+gigiwin888+於+15-04-14+發表

原帖由 bubuG 於 15-04-14 發表
如果係我,我都唔入二三綫C小 group 啦。仲有抽獎嘛,變數大。LH最多人考到果D學校都仲可以玩抽獎。

...
心水清

引用:Quote:peggyhklam+發表於+15-4-16+06:53+所

原帖由 MrBeast 於 15-04-16 發表
好難講,朋友點都唔會識哂全校家長,聽到的可能只是事實的一部份,所以都係信自己最好 ...
同意呀,信自己最好。

就算俾你識哂所有家長,都未必所有家長講既都係事實既全部啦。如果話學校數據信唔過,家長既數據又邊個保證係正確?

peggyhklam 發表於 15-4-16 06:53
所以先奇囉,朋友說考麻麻,但數據好,你話信那個?信讀緊家長定學校數據?

...
好難講,朋友點都唔會識哂全校家長,聽到的可能只是事實的一部份,所以都係信自己最好

引用:Quote:原帖由+peggyhklam+於+15-04-15+發表

原帖由 咪臣 於 15-04-15 發表
2013-14 offer係809個,2014-15係901個,咁仲叫差咗?
所以先奇囉,朋友說考麻麻,但數據好,你話信那個?信讀緊家長定學校數據?

引用:Quote:ggsbb+發表於+15-4-15+12:16+呢個表

原帖由 peggyhklam 於 15-04-15 發表
我都有朋友讀緊康城校, 佢都話同學仔今年考得唔太好, 應該係因為出生率高關係 ...
2013-14 offer係809個,2014-15係901個,咁仲叫差咗?

回覆:JennyBaBa 的帖子

再者, 今次送禮嘅好似唔係香港人, 只係文化唔同啫, 其實維記自依件事件後, 都出哂通告, 講明老師唔可以再收禮物同金錢
我相信好多香港土身土長嘅家長, 例如我自己, 都係由普通小康之家, 默默耕耘, 長大後努力工作, 要做working mother,只希望找到一間適合小朋友嘅好學校,我見其實所謂神校, 都唔係一定收有錢人同專業人士嘅仔女, 反而絕大部分都係普通家庭,呢個世界真係個個咁富貴咩

dociousbaby    發表於 15-5-8 13:28

回覆:學之園vs維多利亞

引用:依家講派位問題,+點解要將其他野放大,+學校

原帖由 2pmshow 於 15-04-15 發表
依家講派位問題, 點解要將其他野放大, 學校咁大實有問題, 相關老師同學生家長已由法庭審判, 為何要由呢個事 ...
乜你覺得送禮係問題咩?學校容許噃!我係讚緊維記的管理制度同教育精神,邊個字批評佢呢?有大把$的家長,喜歡送乜比校長都得,等佢優待子女,唔錯呀!窮就輸在起跑線,社會就是咁現實!從幼稚園學起。

ggsbb 發表於 15-4-15 12:16
呢個表係2014-15年度K3學生到三月中為止所獲offers, LH只係俾自己學生家長內部參考(可能好多家長都心急想 ...
我都有朋友讀緊康城校, 佢都話同學仔今年考得唔太好, 應該係因為出生率高關係

bubuG 發表於 15-4-13 18:06
其實報全校offers 總數都幾misleading . 有一小撮叻仔女可以好多個offers,但有更多小朋友係可能一個offers ...

呢個表係2014-15年度K3學生到三月中為止所獲offers, LH只係俾自己學生家長內部參考(可能好多家長都心急想知), 無公開放上網頁,學校無提供平均每個學生所獲offer數據, 亦提示左有學生獲得多一個offer, 唔覺得學校有misleading既意思, 睇數據既時候要自己心水清。

2014-15年度K3學生搵小學個程序都未完, 學校無可能而家就知道學生最終讀邊間。過往畢業生就讀小學既數據, LH一向都有放上網頁。

2pmshow 發表於 15-4-14 15:14
咁維記誠實好多, 報出來人數一個就一個, 同畢業生人數相乎

咁又唔可以咁講, 學之園係有每年公開K3畢業生就讀小學人數架, 只不過再額外提供獲到offer既數據。何況2014-15年度K3學生都未完搵學校既程序, 連家長都未知會讀邊間, 現階段學校又點會出到數據呢?

依家講派位問題, 點解要將其他野放大, 學校咁大實有問題, 相關老師同學生家長已由法庭審判, 為何要由呢個事件去否定學校教育的好壞與成績, 而且告法此事係由三位老師行動, 我反而好欣賞佢地嘅專業精神,又例如最近有一些小學老師戀童, 唔通就所有人退學同話啲老師校長個個都變態咩

引用:咁維記誠實好多,+報出來人數一個就一個,+

原帖由 2pmshow 於 15-04-14 發表
咁維記誠實好多, 報出來人數一個就一個, 同畢業生人數相乎
維記確實好好多,只要家長送禮,子女會被特別優待,學校容許,家長又唔犯法。咁就羸在起跑線啦!

報訊】名校維多利亞(君匯港)幼稚園校長被指破格安排一名兩歲男童插隊轉班後,收受男童母親贈送的名貴大褸及圍巾,二人因涉貪而被控。案件昨裁決,裁判官指幼稚園有政策准校長收禮,猶如校長的免死金牌,加上無直接證據顯示家長為了打好關係而送禮,儘管兩人行為相當可疑,仍裁定兩人七項控罪全部不成立。

‹ 上一主題|下一主題