用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教小一小朋友適合的中文書?
go

請教小一小朋友適合的中文書? [複製鏈接]

我囡囡好喜歡看英文書,rainbow fairy, Winnie the witch etc, 中文書就一般。我想多點伴讀,不過唔知有邊D 有趣又不太長的故事。因為我希望每天10分鐘左右完成一個故事或一個chapter .

請問大家有咩高見呀?

21    0    0    0

君偉上小學 I get them in Popular book store. Very interesting.

引用:Quote:HappiMom+發表於+14-12-2+23:58+想問

原帖由 little_yolky 於 14-12-03 發表
《一年級鮮事多》系列有六本, 由一年級至六年級, 但內容當然係講台灣的小學生活趣談。我响教協買的, 好似响 ...
謝謝推介!我今日買左君偉上小學個book set, 同埋屁屁超人!誠品好齊!

引用:Quote:HappiMom+發表於+14-12-3+11:52+嘩,

原帖由 little_yolky 於 14-12-03 發表
真係好汚糟架, 記得要用消毒濕紙巾抹。
真係好dirty, 有時會有一陣味,所以我會預約新書,或直接去圖書館找新書

回覆:請教小一小朋友適合的中文書?

我們都十分在乎圖書館的書的衞生度,老婆又係吾比把書放床上。我會每次去圖書館都先留意新書架上的書,看有沒有合適的。即使要從館中一般架上選書,我都會先留意書的新浄度。在網上訂書可留意出版年份。

HappiMom 發表於 14-12-3 11:52
嘩,你同我咁似嘅!我對哩個衛生問題非常緊張!
真係好汚糟架, 記得要用消毒濕紙巾抹。

引用:Quote:cstchan+發表於+14-12-3+09:43+謝謝

我不喜歡去公共圖書館, 因為兒童圖書角啲書放得很亂, 沒有獨立的call number, 所以永遠都找不到目標書, 只 ...
嘩,你同我咁似嘅!我對哩個衛生問題非常緊張!

little_yolky 發表於 14-12-3 09:58
我不喜歡去公共圖書館, 因為兒童圖書角啲書放得很亂, 沒有獨立的call number, 所以永遠都找不到目標書, 只 ...
哈哈!當家中沒地方,圖書館便是一個寶庫,不用買了找地方放。
我喜歡找書,所以不介意尋寶。我愛找系列書,孩子喜歡,便可以繼續借下去。我手上可以有數套系列的書,每次到圖書館便看看有沒有繼續的一本,這系列沒有,便找另一系列,所以每次都能借到書。

你說得對,有些公共圖書館很亂,但不是全部都一樣。

在書局打書釘後再到圖書館預約也是一個好方法。

孩子真的很喜歡那套書,我也試過之後再買,甚至專程訂回來。

cstchan 發表於 14-12-3 09:43
謝謝分享。
每個小朋友都不一樣。我一直都是讀故事,後來選對孩子口胃的書,他不等我讀,自己看,尤其中文 ...
我不喜歡去公共圖書館, 因為兒童圖書角啲書放得很亂, 沒有獨立的call number, 所以永遠都找不到目標書, 只可以逐本逐本搵。但中央圖書館就好整齊了。另外, 大家記得去公共圖書館借書時要抹一抹再給小孩子看, 也不要放在床上, 因為好汚糟 , 不要一邊看書一邊叫東西。

Many thanks.

little_yolky 發表於 14-12-2 11:18
我開頭都以為係, 伴讀由家長讀就可以了。但係發現讀到口水乾小朋友都係唔多識字, 佢哋係會自己睇書的, 好有 ...
謝謝分享。
每個小朋友都不一樣。我一直都是讀故事,後來選對孩子口胃的書,他不等我讀,自己看,尤其中文書,結果他自己認識了不少字。不過認字和寫字是兩回事。另外到了他要作文時,會發現他自行寫了不少不是上課教的詞語,應該是閱讀的結果。

孩子長大了仍喜歡聽我說故事,但我不再讀故事,而是講故事,因為讀書要考會話,他最初不時說書面語。

仍然深信選自己孩子喜歡的題材的書很重要,公共圖書館是一個大寶庫!

little_yolky 發表於 14-12-3 08:54
唔知點解男仔都鐘意屎尿屁

《噗噗俠》(http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9789575708528) 也是這個題材,很好看,不過對小一可能深一點,小二應該可以。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 14-12-3 08:52
《一年級鮮事多》系列有六本, 由一年級至六年級, 但內容當然係講台灣的小學生活趣談。我响教協買的, 好似响 ...
我都鍾意台灣中文書多啲,文筆通暢,題材豐富有趣,香港嗰啲一係文章唔通順詞彙貧乏,一係故事老土停留響60年代,一係內容唔知想表達啲乜。

AprC 發表於 14-12-3 00:14
我個仔又係好鍾意d屎尿屁,仲有冇書推介?PS 睇左屁屁超人。
唔知點解男仔都鐘意屎尿屁

另外有一本係專講《屎》的, 係大書, 介紹唔同動物屎的形狀。仲有一本講骨頭, 都好有趣, 係介紹唔同動物的骨頭。

HappiMom 發表於 14-12-2 23:58
想問下呢你多數係邊到、咩渠道買書呀?你好pro 呀!
《一年級鮮事多》系列有六本, 由一年級至六年級, 但內容當然係講台灣的小學生活趣談。我响教協買的, 好似响商務見過, 最好上商務網上書店先睇睇有無。

我唔太pro, 啲書係C6買的, 佢每個月就用晒我啲錢買書, 所以我變成月光族。因為樓主開這個帖, 我噚晚返屋企睇吓寶寶們個書架, 差啲暈咗:我終於知道我每個月啲錢去咗邊了.......................

有好多唔同程度的, 不過我哋(其實只係C6)偏愛買台灣書, 仲要係有系列的, 繪本就買外國得奬翻譯故事多, 等我整理一下同大家介紹。

醒目開學勳章

HappiMom 發表於 14-12-2 23:53
謝謝你咁詳盡的回覆呀!一年班鮮事多可以係邊間書局買呀?我聽日lunch 去買先!

...
呢個series叫君偉上小學,一套6本。
好多書局都有,天地、三聯、誠品。。

回覆:babywoman 的帖子

可上網book書,我最近大部份書都係上網Book的,$2元5角一本。慳番D時間去搵來搵去,重可以送到你家附近的圖書館。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+14-12-02+發

原帖由 daddyday 於 14-12-02 發表
請問在那裡買?在商務未見過。台灣書來嗎?
2本我喺商務都見過。

引用:Quote:little_yolky+發表於+14-12-2+16:27+

原帖由 AprC 於 14-12-03 發表
我個仔又係好鍾意d屎尿屁,仲有冇書推介?PS 睇左屁屁超人。
個個男仔都鍾意屎尿屁
我仔又係咁

‹ 上一主題|下一主題