用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2015-16 油尖旺31校網揮手區
go

2015-16 油尖旺31校網揮手區 [複製鏈接]

若第一階段未能分配學額,
請問家長們於第二階段如何排位?
有咩心水選擇?

雖然住油尖旺,
但不太熟識有關的學校,
不知道間學校好唔好?

謝謝!

8    0    0    0

回覆:sissysze 的帖子

點至係有料呢? 學校著重邊方面?

係呀, band 1 C 即是band 1 尾, 得 ABC 揀, 無 DEF 的 .

回覆 艾莉 的帖子

band 2 頭津中通常校內有開中文班. 循中全英文班

無論是以下 links 或 在 EK升中派位爬下文, 討論油尖旺區中學banding, 循中是 band 1 C

http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=35057&do=blog&id=1881

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2289167&extra=page%3D1

艾莉  睇左..1C咪..尾囉[我理解]   發表於 14-9-2 10:22
艾莉  哦  發表於 14-9-2 10:20

悠揚  循中是 band1C
...
我睇INFO 個陣 仲係BAND 2頭BAND1尾黎...

MicFred 發表於 14-8-22 12:33
想請問去年9月羅裕積, 基道及廣官有攪小一簡介會或open day嗎?
基道 OPENDAY 應該係9月先攪

Tigerpooh 發表於 14-8-22 12:02
請問有無人知循道上直屬中學個百分比係幾多呢?  thx
循中 都係 BAND 2 黎, 不過英中, 成績好既都 走哂..
今年百分比幾多無留意, 但聽聞收窄左個比例

悠揚  循中是 band1C  發表於 14-8-26 12:25

想請問去年9月羅裕積, 基道及廣官有攪小一簡介會或open day嗎?

請問有無人知循道上直屬中學個百分比係幾多呢?  thx

悠揚  今年有67直上循中, 計埋其他入ba   發表於 14-8-26 12:24

張明添係band 2b

哈 我又無detail比較過, 擺羅裕積做安全網另一原因係請教了教過爸爸的老師, 他教路叫我們這麼排的 ^^"

另如果目標入二線學校, 仔女必須加油做頭班馬才能派到好中學.  加油呀, 我們呢個網的二線以下真係揀又唔係, 唔揀又唔得... 總之唔好派到去果兩間地區國際學校就好咖喇...

ps 張明添中學係中文中學

引用:Quote:MicFred+發表於+14-8-21+16:52+回覆+

原帖由 se6b03 於 14-08-21 發表
無列明即係可能派得唔好,如果有好野,邊洗收收埋埋,一定唱開大鑼大鼓。  不過我見羅裕積有間直 ...
http://keito.school.hk/it-school/php/webcms/public/mainpage/tpl.php?refid=761&component_id=22&mode=published

http://www.twghlycp.edu.hk/allocation/13_14/p6/p6SchoolAllocation.htm

MicFred 發表於 14-8-21 16:52
回覆 mrsfull 的帖子

想問下有沒有了解過基道與東華的升中派位? 兩間學校的網站也無詳細列明, 是否好似東 ...

無列明即係可能派得唔好,如果有好野,邊洗收收埋埋,一定唱開大鑼大鼓。

不過我見羅裕積有間直屬中學既張明添中學做backup,叫做有個中學backup,好唔好就唔知啦。

回覆 mrsfull 的帖子

想問下有沒有了解過基道與東華的升中派位? 兩間學校的網站也無詳細列明, 是否好似東華好d呢?

mrsfull 發表於 14-8-21 16:11
一線學校最多填1, 2好了, 第3位可以擺2線了
羅裕積今年開多班多了學位, 所以擺到第四五都可以派到lor

東華既籌款動員能力真係好高,相反方樹泉真係靠班東莞同鄉支撐住,由個學校名已經略知一二。

一線學校最多填1, 2好了, 第3位可以擺2線了
羅裕積今年開多班多了學位, 所以擺到第四五都可以派到lor

今年我仔擺羅裕積第四入到, 但扣門轉左去協和.  在轉會前參觀過羅裕積開放日, 校長個speech都feel都佢係有heart 去辦學, 老師大多都很有愛心和耐性.  沒有放果欄果頭二線在4, 因為羅裕積校園比較大, 和他們係東華group關係, 資源明顯會比較多.

你們不要太早擔心, 9月收到form填好自行, 試試運氣才擔心大抽獎吧 (因為1月之後才開始計畫都唔遲) 這幾個月好好地去in, 直資到唔洗煩.  祝你們好運呀

回覆 sadsam 的帖子

所以咪話1-1-1 無用囉,無料學校眼尾都唔望呀

alyk 發表於 14-8-20 14:53
回覆 Kamei 的帖子

循道,我朋友放111,叩門無得in
但我朋友佢冇111非本區,佢有得IN~

sissysze 發表於 14-8-20 19:58
因住比TSL d 粉絲插呀.... 但我都覺得係
出得黎行, 預左要還~~
‹ 上一主題|下一主題