用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小小感受
go

小小感受 [複製鏈接]

真係想唔到,被派去7、8綫的小學。想盡力幫呀女,可以做到的,實在有限,小小年紀,咁大競爭,想起都心痛,真係好痛。已申請叩門咗17間學校,只是人人有得面試,我才有。幾佰人,爭幾個位。我不是求名校,只是不想去就嚟殺校的小學。無奈,心痛,無助。真係哭啦。
   4    0    0    0

回覆:小小感受

點解個個想入一線,咪因為通常讀書風氣會好啲,peer group influence 好緊要架。

回覆 宏心 的帖子

其實點解只著重一線先係好學校, 有好多2線學校都努力緊, 都唔差呀, 反而仲會更有心去教學tim.
一線ge學校都收晒d叻人, 又只會去催谷, 令學校更勁, 但有幾多人聽到一線學校comment係好有愛心, 好有heart, 對一d成績未必追到ge會更用心去幫?

又有幾多會好重視品格? 當然對升中會有保證, 但入讀名校付出的代價係咪個個小朋友都ok?

我身邊有d朋友, 一早已target入一線名校, 佢個仔一至日都要學野, 學術, 體育, 音樂樣樣都有, 冇錯, 佢個仔係高幾班, 但小朋友會開心嗎? 可能有d小朋友ok ge, 但如有得選擇, 我相信小朋友會選擇抖下law~~

大定去叩門時不妨試埋2線學校呀, 好過去到邊境, 咁對小朋友就真係好大影響啦

p.s. 睇得多post ge小小感受

比我仔一定答"不知道"...佢講得最準呢句話

甘恐怖

回覆:catcc2000 的帖子

見沙田崇真。之前只係叫小朋友自己選圖書,然後面試講故事。我小朋友對中文較有信心,便選中文書。點知入去面試,要我小朋友用普通話講本故事書。我小朋友當然做不到。與其說學校重厚多士,其實是中了普教中的毒。個人而言當然反對普教中,但作為家長,叩門學位在前,實在只有跪低。

回覆:2LittleMonkey 的帖子

我見工用普通話介紹自己都死啦,何况5歲細路,佢條問題明益厚多士

麥兜MaMa  target英普幼稚園? 係入K1前己簡左卒, 再係果d度簡??  發表於 14-6-18 09:48
麥兜MaMa  C6早前見工試過要PTH, 佢話近期冇講都食哂螺絲.  發表於 14-6-18 09:46

回覆:jesswong1029 的帖子

我個小朋友都比D一線尾, 二線頭既學校用普通話問佢: 1.你叫什麼名字? 2. 你今年幾歲? 3. 你家住在那裏? 呢3條我個小朋友都有用普通話答番佢, 但係佢都係唔滿足, 叫我小朋友用普通話介紹吓自已 ... 小朋友無言以對!

引用:Quote:原帖由+jy0022+於+14-06-14+發表所以

原帖由 wagi 於 14-06-17 發表
絕對認同

引用:所以見到啲派得好的人都仲去叩,真係好想見

原帖由 jy0022 於 14-06-14 發表
所以見到啲派得好的人都仲去叩,真係好想見一個打一個!

ha8mo 發表於 14-6-14 16:04
可否開奧數學校名?
我意思係扣門面試小朋友被問類似奧數嘅問題。

引用:其實要男仔坐定45分鐘真係好難 +

原帖由 catcc2000 於 14-06-15 發表
其實要男仔坐定45分鐘真係好難
唔好話男仔,女仔都未必得!!

引用:Quote:原帖由+iluvchun+於+14-06-16+發表要

原帖由 sissysze 於 14-06-16 發表
各人有各人嘅選擇,甲之熊掌,乙之呸霜,長路漫漫,大家都唔知將來呢一個先甜定先苦嘅決定對小朋友影響有幾 ...
同意!!!

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+14-06-15+發表唔

原帖由 iluvchun 於 14-06-16 發表
要三四歲既小朋友就咁辛苦,我寧願揀會尊重小朋友既學校。有些小學叩門都唔會考好難既學術和串字,只係大部 ...
各人有各人嘅選擇,甲之熊掌,乙之呸霜,長路漫漫,大家都唔知將來呢一個先甜定先苦嘅決定對小朋友影響有幾大 .......

引用:唔付出何來收獲,你唸下當你小朋友好happy+

原帖由 sissysze 於 14-06-15 發表
唔付出何來收獲,你唸下當你小朋友好happy 玩緊時,第二個係坐係度串緊生字,所以你揀咗先甜,人地揀先苦, ...
要三四歲既小朋友就咁辛苦,我寧願揀會尊重小朋友既學校。有些小學叩門都唔會考好難既學術和串字,只係大部份家長都覺得小朋友唔谷唔得,一窩蜂去報一線小學

荃灣潮公

草菇頭妹妹  有無去叩石圍角?  發表於 14-6-15 21:36

引用:你們派到第7或第9都好過我,我原本唸住第10

原帖由 jesswong1029 於 14-06-15 發表
你們派到第7或第9都好過我,我原本唸住第10內算啦!
點知派到去最差果間,學校沒有校車,學校話主張我們自 ...
同情,你派了邊間?pm分享下

引用:你們派到第7或第9都好過我,我原本唸住第10

原帖由 jesswong1029 於 14-06-15 發表
你們派到第7或第9都好過我,我原本唸住第10內算啦!
點知派到去最差果間,學校沒有校車,學校話主張我們自 ...
你住邊區?

‹ 上一主題|下一主題