用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 九龍禮賢好嗎?
go

九龍禮賢好嗎? [複製鏈接]

九龍禮賢好嗎?升中派位如何?

6    0    0    0

回覆:gpsmusic 的帖子

中学派位礼賢好過崇真

回覆:richwong 的帖子

請教大家:禮賢同崇真小學比? 大家會選邊間?

2間都系:1)深水埗區 2)男女校 3)都有幼稚園但無直升

引用:Quote:YCJL+發表於+14-5-26+19:24+請問點知

原帖由 mcl203 於 14-05-26 發表
老師俾既應係本區Banding...理論上...佢地當然估到學校在本區係強/弱...亦應估到本區在全港各區係強/弱
只 ...
如果禮賢深水埗網用住址轉北角東區網,會否降brand?
但東區又較多brand 1 學校。
請指敎?

mcl203  抱歉...唔知呀!!!  發表於 14-7-14 23:34

回覆:GraceMami 的帖子

明白哂!謝謝!

YCJL 發表於 14-7-9 00:46
謝謝!係咪第一階段要成績好先有得in?第二階段就靠運氣?

可以這樣說. 自行階段是純看學生本身的實力, 而隨機派位就要靠點運氣, 因為學生會以成績分為3個banding,
你如果是首1/3就是band 1, 在隨機派位階段, 只要入了band 1內的, 就沒再分band 1 頭或尾, 因為派位時是跟
隨機號碼, 只要隨機號碼夠小, 就會先根據你的選擇而派位.  所以, 同是band 1 生, 考第一的可能因隨機號碼大
而派的比考第二十而隨機號碼小的差.

引用:有關升中派位,+第一階段是自行選全港最多兩

原帖由 GraceMami 於 14-07-08 發表
有關升中派位, 第一階段是自行選全港最多兩間中學交申請表, 學校收畢所有自行申請表後, 會將申請名單交給教 ...
謝謝!係咪第一階段要成績好先有得in?第二階段就靠運氣?

有關升中派位, 第一階段是自行選全港最多兩間中學交申請表, 學校收畢所有自行申請表後, 會將申請名單交給教統局, 教統局會將這名單內的學生以成績排序, 再交學校, 學校在自行階段選取學生時, 除看學生的面試表現, 就是這個排名名單, 還有學生的其他獎項品行等.

甲部是在全港的中學名單選校, 乙部是本區(跟學校或學生住址)選校, 然後是按學生的隨機號碼進行派位.

如有錯漏, 望指正 (小女只曾參與自行階段, 最終無需大抽獎)

引用:Quote:Tigerpooh+發表於+14-5-26+17:06+下!

YCJL 發表於 14-5-26 19:24
請問點知係band幾呢?
到時到候, 考得幾次呈分試, 要報學校, 老師就會「大約」講你知。

YCJL 發表於 14-5-26 19:24
老師俾既應係本區Banding...理論上...佢地當然估到學校在本區係強/弱...亦應估到本區在全港各區係強/弱
只係肯唔肯放料姐

自行/甲部....先計全港Banding.....乙部係計本區 ~~~

中學,女孩而言,深水埗網同九龍城網比較怎樣?因為我們住九龍塘但現有私校是深水埗網,謝謝!

引用:Quote:Tigerpooh+發表於+14-5-26+17:06+下!

原帖由 little_yolky 於 14-05-26 發表
因為我都係啱啱至知, 原來自行有一個係全港既排名, 無人知, 係教署直接俾自行學校。至於大抽奬, 係按區分,  ...

Tigerpooh 發表於 14-5-26 17:06
下! 原來仲要係計同區band 幾架, 都好難攪喎
因為我都係啱啱至知, 原來自行有一個係全港既排名, 無人知, 係教署直接俾自行學校。至於大抽奬, 係按區分, 所以如果跨咗區, 可能有少少差異, 例如41網強區, 去到較弱區可能升呢, 但如果弱區去到41區同人爭, 可能血肉模糊。但我又唔知點計喎, 因為自己學校老師都唔知人哋區咁多架, 都唔知點搞。

little_yolky 發表於 14-5-26 16:52
係, 我都有啲混亂, 其實我係講緊自行/叩門。大抽奬係抽的, 電腦無眼, 你只需要注意轉咗區會唔會降band就得 ...
下! 原來仲要係計同區band 幾架, 都好難攪喎

Tigerpooh 發表於 14-5-26 16:48
唔係好明, 請教下乜唔係派位ge 咩? 呈分試已交, 應該計左係小朋友係band 幾??  
...
係, 我都有啲混亂, 其實我係講緊自行/叩門。大抽奬係抽的, 電腦無眼, 你只需要注意轉咗區會唔會降band就得了。因為除非好top, 無論如何都係Band 1A, Band 2A, 如果係Band 1B, C, 轉第二區程度唔一樣, 可能會變成Band 2A, 都有可能。

little_yolky 發表於 14-5-26 15:03
不過要考慮一點喎, 除非係比較有名的學校, 否則, 由校網轉為住宅網, 咁住宅區心儀學校未必對你學校有充份 ...
唔係好明, 請教下乜唔係派位ge 咩? 呈分試已交, 應該計左係小朋友係band 幾??  

YCJL 發表於 14-5-26 00:27
乜可以跟住址咩?

不過要考慮一點喎, 除非係比較有名的學校, 否則, 由校網轉為住宅網, 咁住宅區心儀學校未必對你學校有充份的理解。例如, 你小朋友响學校係考十幾, 咁點計都係band 1啦。自行時有一大班同區(住宅區)既band 1同學一齊考, 可能人哋自係考二十幾, 但因為同區學校, 中學校長對該區小學的質素有了解, 有信心保證, 咁如果兩個小朋友面試表現差唔多, 有機會個位會俾咗本區同學仔, 你就無咗。我咁長氣你明唔明白?

當然, 如果好標青的小朋友就無問題了。

回覆:superbaby1108 的帖子

‹ 上一主題|下一主題