用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解會小四被追上?
go

點解會小四被追上? [複製鏈接]

44    0    0    0

我睇醫生或見老師都會諗定問題,特別係睇中醫時,一定問過夠本

我地家長日(幼稚園)都係要帶埋小朋友,其實我唔想一齊見囉,因為囝囝響學校比較乖,對住我就鍾意扭計,所以我想講佢d問題比老師聽,等老師留意下幫助我教下佢,但我唔想當住囝囝面前好似數落佢咁囉。。。

JJDBB 發表於 14-6-10 11:38
我見D家長問得好技巧同唸定D問題。曾經二年班第一學期班主任問我為何冇帶学生一齊見(你們学校可以嗎?),因 ...
Same here
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

mandytanghk  壓力大可能佢見媽媽好似唔識滿足,或者如果佢8x 分, 媽媽會讚賞她嗎?  發表於 19 分鐘前

8X分讚到佢上天了!學校85分已經係A, 80分以上已經唔錯了。見到佢數學咁淺都得60幾分, 我諗都好難有滿足樣了。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+14-06-10+發

原帖由 silvia_ng 於 14-06-10 發表
放輕鬆吧!可能你小朋友係呢個年齡黎講,已經盡左力呢!做家長除左提醒佢,仲要耐心等待。我咁大個人,都會 ...
所以要技巧的去問。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-6-10+11:15+

原帖由 little_yolky 於 14-06-10 發表
係呀, 佢壓力好大。我唔明白我都無要佢考第一, 攞一百分, 無操佢卷, 無要佢補習, 只係叫佢儘力做好, 佢壓力 ...
放輕鬆吧!可能你小朋友係呢個年齡黎講,已經盡左力呢!做家長除左提醒佢,仲要耐心等待。我咁大個人,都會有啲壞習慣改唔到,更何況細路仔呢!加油吧!有時問得太多,老師都怕左你架!

引用:Quote:原帖由+JJDBB+於+14-06-10+發表我見D

原帖由 IloveJJ 於 14-06-10 發表
原來如此,唔怪之得我仔學校,規定要帶埋小朋友啦!
'我們学校学生可去可唔去,我囡要求我带佢去,佢喜歡聽老師讚同要佢改善的地方。大部份老師有技巧的批評。

引用:Quote:JJDBB+發表於+14-6-10+11:38+我見D家

原帖由 little_yolky 於 14-06-10 發表
我哋學校唔帶小朋友見(帶去都唔會阻止)。因為第一次見小學家長, 無乜經驗, 下次去會準備定一啲問題。多謝。 ...
你自己睇下小朋友有咩要改善,不只是學業,有時行為,交友,習慣,自理(尤其小一小二)等可以問下。我記得小二(班主任),我問自理方便,佢話冇問題(人長大了會改變)。但我有問其他老師,其他老師有發現問題,也傾過,所以每個老師睇法唔同,我也不介意,自己慢慢教。反而班主任提意小囡對其他同学别太高要求(朋友之道)。一講之後,囡兒聽了在心,放在心裡……
好開心如果老師真心教自己孩子,所以我地家長开懷的問……如果真的無問題,就當冇問題,自己再留意,大大下,有問題变冇問題,冇問問变小問題,再處理。(太長氣了)

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+14-06-10+發

JJDBB 發表於 14-6-10 11:38
我見D家長問得好技巧同唸定D問題。曾經二年班第一學期班主任問我為何冇帶学生一齊見(你們学校可以嗎?),因 ...
我哋學校唔帶小朋友見(帶去都唔會阻止)。因為第一次見小學家長, 無乜經驗, 下次去會準備定一啲問題。多謝。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+14-6-9+21:25+不

所以, 一定有改善的空間, 但班主任說:已經很好, 沒有了。是不可能的, 白白浪費了一次面見的機會。有乜理由 ...
我見D家長問得好技巧同唸定D問題。曾經二年班第一學期班主任問我為何冇帶学生一齊見(你們学校可以嗎?),因為當時老師說成績無問題(好),品行唔差,有些地方要當面鼓勵及比小朋友知改善。可能一DD老師做法。所以我基本上每次見家長都会帶佢去,雖然是3到5分鈡,但我囡聽完会开心同改善!因為老師一句,好過我講十句。'

shadeslayer 發表於 14-6-10 11:15
我唔覺得呢個世界上有無問題既小一生囉。
係呀, 佢壓力好大。我唔明白我都無要佢考第一, 攞一百分, 無操佢卷, 無要佢補習, 只係叫佢儘力做好, 佢壓力都咁大。點解你覺得吹毛求疵? 小朋友一定有問題, 一定可以改善唔係正常不過嗎?

mandytanghk  壓力大可能佢見媽媽好似唔識滿足,或者如果佢8x 分, 媽媽會讚賞她嗎?  發表於 14-6-10 14:31

little_yolky 發表於 14-6-10 11:06
係, 所以當有烏鴉飛過頭頂後, 我就走咗了。我單程轉咗3程車, 來回用咗兩個幾鐘, 同班主任講咗唔夠10分鐘,  ...

真係明白妳感受, 但亦希望妳亦不要對老師太介懷,

同理心去體會, 妳只係對妳自己的一個仔女緊張, 但班主任卻要面對三十幾個學生, 咁佢真係未必有心機及時間去每一個學生好深切去描述, 坦白講, 除非好乖或好壞就會留意啲, 普普通通嘅, 妳想老師點講呢!

little_yolky   所以一係做最好, 一係做最壞, 唔好做普普通通果個隱形人。  發表於 14-6-10 11:22

引用:Quote:whywhywhywhy+發表於+14-6-10+10:44+

我無講佢無問題, 正常家長日, 一個學期見一次, 老師唔係都會把握時間同家長了解下同反映下小朋友既問題咩?  ...
我唔覺得呢個世界上有無問題既小一生囉。

xxxxxx

金句。

以這樣的吹毛求疪心態,只能說你孩子壓力好大。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆:點解會小四被追上

我自己見家長,只針對品行方面,都清楚小朋友性格,所以見家長那天,三至五分鐘就可見完。

shadeslayer 發表於 14-6-10 09:56
你呢D就係那些孩子九十九分你第一句会問失個分係边。睇医生無乜比藥你食,你会投訴医生揾你笨。

你上司家 ...
依, 係呀, 乜你好似識我咁既? 我老細真係咁對我哋喎。咁咪努力做好, 攞埋果一分囉。

我個女從來無一百分的, 90分都唔多見, 我都想做個一百分媽媽(係仔女會攞一百分的媽媽)。

小時了了 發表於 14-6-10 11:02
大家同理心一啲去體會:

1) 作為家長:
係, 所以當有烏鴉飛過頭頂後, 我就走咗了。我單程轉咗3程車, 來回用咗兩個幾鐘, 同班主任講咗唔夠10分鐘, 中間仲有靜音時段。

little_yolky 發表於 14-6-10 09:25
所以, 一定有改善的空間, 但班主任說:已經很好, 沒有了。是不可能的, 白白浪費了一次面見的機會。有乜理由 ...

大家同理心一啲去體會:

1) 作為家長:
年假已經唔係好多, 將寶貴嘅年假放半日見班主任, 但班主任又新上任及又無咩講, 坦白講, 俾我都會有少少不快, 好似浪費咗我寶貴及小量嘅年假.

2) 作為老師
平時已經要備課, 上堂, 改卷, 出卷, 如學校有融合教育學生( e.g.過度活躍,讀寫困難等), 又要見家長及社工跟進. 家長日, 又要面對 三十幾個學生家長, 要預備最少要用 十幾二十個描述學生的情況 (因為可能會重覆形容), 如果係我, 我又真係好疲倦, 真係會腦閉塞, 詞窮也 !

whywhywhywhy 發表於 14-6-10 10:44
其實你自己都講左自己小朋友無問題,咁你想老師講咩呢
我無講佢無問題, 正常家長日, 一個學期見一次, 老師唔係都會把握時間同家長了解下同反映下小朋友既問題咩? 我唔覺得呢個世界上有無問題既小一生囉。我都係希望了解下, 配合下學校, 等阿女做得更加好啫。

引用:Quote:Yanamami+發表於+14-6-9+14:30+老師

原帖由 little_yolky 於 14-06-09 發表
咪係囉, 大拿拿請半日假, 都係希望有咩可以改善到, 點知乜都無.....但係阿囡無乜嘢小報告可以俾我 ...
其實你自己都講左自己小朋友無問題,咁你想老師講咩呢

‹ 上一主題|下一主題