用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 基督教中心幼稚園(九龍塘)
go

基督教中心幼稚園(九龍塘) [複製鏈接]

有無媽媽知呢間幼稚園程度如何?有無NET?

1    0    0    0

回覆:hahatao711 的帖子

我都覺得老師不錯

引用:Quote:原帖由+hahatao711+於+13-12-07+發表

原帖由 dorothywong75 於 13-12-07 發表
我個小朋友in嗰個老師都系咁有耐性,因為見到有些學校真系問佢問題,吾識答就算,過程仲會快過打針。所以基 ...
我都有這同感。老師好有耐性。

引用:我們與兒子今年都參加了超過15間學校的面試

原帖由 hahatao711 於 13-12-07 發表
我們與兒子今年都參加了超過15間學校的面試,我們在基督教中心報的是K1,對我的兒子來說他是細B,本來都是 ...
我個小朋友in嗰個老師都系咁有耐性,因為見到有些學校真系問佢問題,吾識答就算,過程仲會快過打針。所以基幼俾我兩公婆印象幾好

我們與兒子今年都參加了超過15間學校的面試,我們在基督教中心報的是K1,對我的兒子來說他是細B,本來都是想到此一遊,但我對這家學校的面試印象真的很深刻:第一,他們的兩種拼圖我們在其他幼稚園面試時都沒有見過,其中一幅是底面不同的相關場景,很考小朋友的日常生活常識及推理,而其他的教具也不是純粹考顏色、數字,令我們覺得他們的教學方式應該有點不一樣;第二,那位老師真的非常非常非常有耐性去“考”我的兒子,當時我兒子對那幅底面不同場景的拼圖不是很懂怎樣拼,也試過拼錯,她非常有耐性跟他解釋或“提水”給我兒子聽,最後竟然陪我兒子玩了真的至少有5分鐘(只是其中一項教具),能夠在考試時那麼有耐性而不是直接將我兒子KO的老師,我們今年面試中她真的是number one;第三,那位老師在短短10分鐘的面試後半段已經能夠暗示了她觀察到兒子的性格(而且很是挺准的),我們都覺得她是有心機去瞭解這個小孩子,而非水過鴨背考完就算。

不過可能是神的安排,讓我們遇到這麼一位面試老師,確實很感恩。

回覆 東東公主 的帖子

我小朋友是n班. 至於你問英文程度, 是否足夠考直資/ 私小,
我就不太清楚了, 這可能要請教k2, k3的家長.
而我所知, 如你一心目標是直資/ 私小,
家長們首選會是學術型的幼稚園,
英文時段大佔一兩小時,
課程超前半年至一年的.

至於基督教中心,
首要是注重小朋友德育品格,
而兩文三語也不弱.
這是我的觀感.
希望幫到你!

回覆 joanna1388 的帖子

我小朋友是n 班, 所以不清楚k 班教學情況啊! 唔好意思

joanna1388  IC. Thanks  發表於 13-11-19 14:44

莎莉小姐 發表於 13-11-17 13:51
有無媽媽知呢間幼稚園程度如何?有無NET?

有 NET. 成日企係門口迎接學生返學。

回覆 cmlam12 的帖子

Hi
Would you share more their chinese lesson?
How many teaching chinese words per week / mths on K1?
Thanks

回覆:cmlam12 的帖子

Which level ur children study now? N!? I want to know more their English level at! I like the school a lot since the teachers are really nice with voucher! But afraid the English level is not good enough for 考直資!先謝!

回覆:基督教中心幼稚園(九龍塘)

幼稚園既廁所正常都係無門架喎,佢個廁所又唔係對住大門口,都係响學校入

回覆:cmlam12 的帖子

Hi! 請問你有無12月份既時間表?即時幾時開party? 生日會呀?旅行個d? Thx

回覆:東東公主 的帖子

每天20分鐘外藉老師教英文,平均三個星期左右會派一本英文書回家,n班開學兩個月而已,英文是教句子 : What are you doing?  I am reading …兒子是懂得回來講的。今年新增Cambridge English reading plan。北京老師教普通話,每星期兩堂。兩文三語的程度確不算淺,有學卷的幼稚園之中,實屬難得。

回覆:b16a 的帖子

How do u know 唔淺?

係咪直入轉左位,如果係的話,是大人用的,我用過有門的!!!

http://www.cyckg.edu.hk/php/webinfo/fdpic.php?picpath=updatepic/uploads/20130204095346006.jpg

小朋友用正常係冇門的

http://www.cyckg.edu.hk/php/webinfo/fdpic.php?picpath=updatepic/uploads/20130204095346003.jpg

中心其實happy school得黎都唔淺的.........

我就十分喜歡這間學校,有學卷,老師有經驗,外觀一般,但內面都算大同乾淨,而且有室外playground, 我自己入到去都好開心,我覺得間學校好好,唔計課程,我覺得好過好多冇學卷學校。

iapple 發表於 13-11-18 11:43
我說沒有門那個, 是在空地那邊的, 不是沒有廁格門, 是沒有大門.
我唔清楚你指的 "空地那邊的" 是指哪一個, 但小朋友的廁所係直入轉左再轉左的, 平時上堂都要由課室行入去, 應該對於小朋友會 "俾人睇晒" 就只限於老師/姐姐/其他小朋友.

回覆:基督教中心幼稚園(九龍塘)

我上星期六去面試。感覺老師好有愛心。 我同太太都覺得老師面試好過好多名牌幼稚園 。 有heart. 問既問題適合二歲孩子程度。
我朋友個女係到畢業, 大讚這間學校老師, 係一間 happy school.

其實, 基督教中心幼稚園係一間宗教幾濃厚學校。 如果你想你孩子接受聖經教導, 這是一所好學校。
如你想孩子要學深課程, 請去其他"名校"啦。

juicydog    發表於 14-1-20 17:06

e...我上星期六去in, 可能係最早果批, 又可能撞著個MISS OK, 好有愛心喎

charishomama 發表於 13-11-18 10:30
中心幼稚園老師出名有愛心, 可能老師 In 得太多個別 Case... 另外小朋友廁所係冇門, 方便老師/姐姐睇住, 其 ...

我說沒有門那個, 是在空地那邊的, 不是沒有廁格門, 是沒有大門.  
‹ 上一主題|下一主題