用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問讀KV, York, Cannan Kln Tong 既K3生,考直資私小成 ...
go

請問讀KV, York, Cannan Kln Tong 既K3生,考直資私小成績如何? [複製鏈接]

因小女考了以上三間, 想睇睇考小一實力再決定.  謝謝!
   2    0    0    0

回覆 ymnhappybaby 的帖子

其實只是多一點運氣而已,每個小朋友都是叻仔叻女!

回覆 tsehon 的帖子

好叻呀 !!!

小女在暑假有上過面試班, 但總覺作用不大的.

其實真的是要看小朋友的個人能力, 總之學習愉快唔抗拒上學是首要的, 因為開心上學去是基礎的第一步.

我個女天天都話要去返學的.

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

回覆 tsehon 的帖子

我小朋友讀國際班
我也有安排他參加校外課程。

十月B 發表於 13-11-15 22:59
我囡囡係九龍塘迦南,依家已經有3間私小收咗呀女,有北角蘇浙、崇小、九真!培橋2nd in等結果!
其實迦南真 ...

YES...小女都是九龍塘迦南, 今年她的同學去考私小及直資, 多數都有一到數個OFFER, 都算是不錯.  小女因為很害羞初期面試表現不佳, 後來都有些進步.  終於都有一間直資收了, 再加一間直資侯補.  

都識人的小朋友香港仔迦南都有3個OFFERS.  所以迦南雖算不上什麼名校, 但考小學的表現也算中挸中舉了.

llkllkllk  請問小朋友有沒有在外上面試班之類的課程?  發表於 13-11-18 11:01

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

引用:Quote:原帖由+bubblegummy+於+13-11-16+發

原帖由 十月B 於 13-11-17 發表
九龍塘有2間,一間係窩打、一間係金巴倫道
想問你女女係讀邊間?

引用:Quote:原帖由+十月B+於+13-11-15+發表我囡

原帖由 bubblegummy 於 13-11-16 發表
想問九龍塘迦南係咪得一間?
九龍塘有2間,一間係窩打、一間係金巴倫道

引用:我囡囡係九龍塘迦南,依家已經有3間私小收

原帖由 十月B 於 13-11-15 發表
我囡囡係九龍塘迦南,依家已經有3間私小收咗呀女,有北角蘇浙、崇小、九真!培橋2nd in等結果!
其實迦南真 ...
想問九龍塘迦南係咪得一間?

引用:llkllkllk++請問KV的學生是否一般都較文靜

原帖由 chunyatmama 於 13-11-14 發表
llkllkllk  請問KV的學生是否一般都較文靜守規所以在初段面試難以突出呢?  發表於 半小時前

Not true and ...
我仔係好active,在KV,老師話佢係一個好開心的小朋友。 若你覺得英文不是你的first priority, 尊師重道及個人品德的培養係緊要D的話。KV係一個好好的選擇。

引用:因小女考了以上三間,+想睇睇考小一實力再決

原帖由 llkllkllk 於 13-11-13 發表
因小女考了以上三間, 想睇睇考小一實力再決定.  謝謝!
York
TSL 3rd round
SFA 2nd in
YW 2nd in
CKY 2nd in

hyde1111  請問是YORK雙語還是國際班呢?  發表於 13-11-18 12:21
llkllkllk  請問除左返York外, 你小朋友有冇在外上面試班之類的課程?  發表於 13-11-18 11:00
cherryird  好叻呀  發表於 13-11-16 19:33

引用:Quote:原帖由+LaLaLand+於+13-11-15+發表我

原帖由 Gerard 於 13-11-15 發表
每個小朋友特質唔同,而香港的教育主要分傳統型和活動教學。好似我大仔天生就是紀律型,好靜,唔仲意講野, ...
我阿女似你大仔咁,又係比較靜, observe 多 d, 相反,我選左活動教學,想佢活潑 d, 建談D,依家返2個月學,開始見效果!如你所講,大家要求唔同,只有適合與否,無最好既安排

回復 十月B 的帖子

回覆:請問讀KV, York, Cannan Kln Tong 既K3生,考直資私小成績如何?

其實迦南真係唔錯,尤其係九龍塘呢間,個底打得幾好!

回復 erniewellie 的帖子

you are very brave to go the road less travelled. good for you .

引用:我可能有d離題我個人唔太喜歡KV,+我認同KV

原帖由 LaLaLand 於 13-11-15 發表
我可能有d離題
我個人唔太喜歡KV, 我認同KV教硬知識教得好,但我唔太認同KV係佢少咗學習自己探求知識。係pr ...
要選一間合適小朋友的學校並容易,當年我們就放棄KV SC而選一間沒名氣的屋邨幼兒園,到今天仍慶幸作了此決定。

回復 llkllkllk 的帖子

我仔係 cannon kowloon city..  現已讀緊直資初小.    k3時學校常識資料好好. 好有幫助.

llkllkllk  多謝你的tips   發表於 13-11-18 11:02

回覆:請問讀KV, York, Cannan Kln Tong 既K3生,考直資私小成績如何

雖然KV 真好守舊,冇乜體驗活動,但KV 咁難考,睇不到什麼原因會放棄KV and choose the others, 除非有SC, then will definitely give up KV

chunyatmama  Not true!  KV is such a good school that one without experience and will not know.  發表於 13-11-19 14:25
LuLuciaMa  it is not true. We gave up St Cat and took KV offer three years ago  發表於 13-11-18 09:28

LaLaLand 發表於 13-11-15 09:44
我可能有d離題
我個人唔太喜歡KV, 我認同KV教硬知識教得好,但我唔太認同KV係佢少咗學習自己探求知識。係pr ...
家教當然重要, 但更多人相信直資/私小係偏好名幼,
在EK報喜區, 必有人問來自什麼幼稚園. 總有人覺得輸在幼稚園多過輸實力

lovebb2 發表於 13-11-14 21:19
其實一路聽到kv家長咁講,都唔係好明?

EK見好多次,kv學生在考私小直資成績麻麻,但到叩門階段又好好。如 ...

I think afterall, the kid's performance counts.  Not just the school.  For applying DSS and private school, the numbers of applicants are far more than the school can offer.  Thus, whether one can get an offer, luck plays a very important part.  I won't over stress the kid's school at this stage though I still think KV's kids do have advantage.

However, when knocking doors, schools do test the kid's academic standard.  When the kid is being asked to have a test (on paper or some sort of test similar to do paper), KV kids do have advantages.  Period.

‹ 上一主題|下一主題