用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優兒又令你好煩惱的請進-打打氣
go

資優兒又令你好煩惱的請進-打打氣 [複製鏈接]

覺得好似好無助. 仔仔明明不是頑童, 但在校被 LABEL 了.

好痛苦. 現小二. 小一情況更差, 現小二已經進步不小, 但佢地諗法係異於平常小朋友, 所以
我自己都不懂如何幫助他. 只懂叫佢轉堂時 "BOOK 低" 唔好理人, 其他人做頑皮事可能人地
精明點, 所以老師不發覺, 仔仔的性格不好, 覺得唔公平, 點解佢做就冇事, 自己又走去試,
卒之次次奶野. 已經叫佢唔好理閒事, 但佢心內有好大既怨氣. 覺得為何自己做就唔得. 人地又得.
我話佢知, 唔岩既事就人人都唔可以做, 只係人地好彩 OR 識睇眉頭眼額, 而佢唔做就一定唔會錯.
可惜, 次次仔仔都好似唔想明呢點. (佢選擇唔明呢一點)

我覺得老師某程度上都係有 D LABEL 佢了, 小一已經咁, 好不容易話佢知, 上小二就可以重新做人, 但可惜, 同學間會
話佢, 或是覺得佢跩, 聯同其他人會話佢. 但仔仔如投訴, 是多事者.

我只想仔仔開開心心, 不介意他成績好與否, 什麼資優, 真的是憂多過優.

有冇過來人可以傾下. 打打氣.

到幾時, GIFTED CHILD 先會冇咁多煩野攪出來?

TKS

5    0    0    0

蕊展計劃 - help Asperger children and parents
http://www.ied.edu.hk/aspire/aspire_3.html

引用:回覆+傻太+的帖子 你好見到你的貼文,,請

原帖由 CHRISTYVILLY 於 14-01-07 發表
回覆 傻太 的帖子

你好
我唸住去協康

回覆 傻太 的帖子

你好
見到你的貼文,,請教一下
在那可以check到小朋友是否亞氏保加症和資優兒童?
價錢多少?
小兒8歲,有以上2項的特徵,返學唔開心
謝謝你幫忙

回覆:傻太 的帖子

加油!

回覆:傻太 的帖子

加油,不要氣餒。唔開心就上來呻下啦,我哋會支持你

曾經在這裡為樓主加油, 現在也希望能在這裡叫自己加油

很少在這版發言, 因我家傻仔過埋農曆年才5, 未夠秤做IQ Test.
我研究左佢兩年幾, 如無意外佢應該係阿氏寶寶
.
做緊小三數學workbook, 中英文字未算過目不忘, 但都可以自己睇書, 講野麻麻…不懂事, 無乜同理心, 成日撞聾(check過耳仔正常), 鍾意跑跑跳跳, 人迫人, 拎滕條出黎未打落佢身都仲係笑騎騎…

我無因為懷疑佢係阿氏而寵佢, 但我了解佢, 好多時佢未必識表達但我明佢點解咁做, 我會解釋佢聽.
3聲唔聽我就會丙佢, 但有時望番其他小朋友, 其實有病無病都係咁, 我又會有d覺得自己太苛刻

最令我傷心的是佢老豆, 自己唔去了解就咩都怪左個仔先, 叫一聲唔聽就凶就打, 咁當初唔應該生仔, 養隻狗算喇; 動物園d大笨象都係日日俾人丙先有咁既表現, 你要個仔係咁咩??; 話個仔激到佢咁, 佢好憎個仔, 幾十歲人同個5歲靚仔計較, 我叫佢真係要週圍同人講...

唔係有事時都有同佢講過個仔應該係阿氏(我擔心佢將來受欺凌), 我無要求佢去了解, 或者未確診我自己都唔想label, 但佢一句係我唔需要去了解mouth:" />……學術出色時, 游到自由式&背泳25m時就放上網, 以為為自己沾光, 但到個仔令自己尷尬時, 就發哂火; 呢個世界邊有買魚腩唔搭魚頭??

因為佢唔了解個仔, 我會理個仔多d, 佢對住細女 - 一個趺入凡間的天使: 懂事, 聽話, 乖巧, 嬌嗲…佢愈承受唔到個仔, 我地既磨擦就愈來愈多… 但又怨個女無哥哥學野咁快, 兩歲半仲未識1+1=2mouth:" />(細女已經係歲半識顏色, 英文字/數字, 兩歲零踩3輪車; 不過哥哥果時已踩四輪車)

相識到現在, 每次嬲過就算了, 從沒有要佢tum, 因我珍惜每一段關係, 我珍惜這個家…會因為一個資優阿氏傻仔令個家裂開嗎??

我應該會這幾個月捉個仔去評估, 由專家同佢老豆傾下, 希望會好d

引用:Quote:原帖由+laiyuen+於+13-10-15+發表你

原帖由 moonychan 於 13-10-16 發表
用了不少錢,其實係由k2 開始發展有少少問題,但當時冇特別處理,因學習冇問題,成績唔錯,只係排 ...
請問你小朋友K2 時,仲有咩性格浮現出嚟呀?

twchiang 發表於 13-9-22 14:08
其實細路仔哄唔聽,駡不聽,就連打也不怕未必係資優兒童獨有嘅問題,不過資優兒童通常(1)有好強嘅原則同公 ...

你講呢d 特性, 咁似我個細仔, 自尊心好強, 轉數好快, 有時我都招架唔黎, 但我仲未諗佢係咪資優, 而且仲係細, K3 年尾先夠5歲, 而覺得去親做 test 都實會話係資優

版主

引用:Quote:原帖由+babyislove+於+13-10-20+發表

原帖由 浩霆豬豬 於 13-10-20 發表
無得快喎!認可嘅test係要六歲先做得,我仔做時七歲半
我都係咁樣同佢哋讲, 等6歲再考慮

引用:Quote:原帖由+浩霆豬豬+於+13-10-16+發表唉

原帖由 babyislove 於 13-10-20 發表
请問佢幾多歲去做test?
我教幼、小、中、大学既朋友都叫我盡快带個仔去做test, 否則到佢唔想返学就遲。

...
無得快喎!認可嘅test係要六歲先做得,我仔做時七歲半

版主

引用:Quote:原帖由+babyislove+於+13-10-16+發表

原帖由 浩霆豬豬 於 13-10-16 發表
唉!我仔都係咁㗎,而家小三已經好忙,但佢除咗冬泳外,全部興趣班都話鍾意,星期一至四放學都忙到嘔,仲要 ...
请問佢幾多歲去做test?
我教幼、小、中、大学既朋友都叫我盡快带個仔去做test, 否則到佢唔想返学就遲。

引用:+本帖最後由+babyislove+於+13-10-16+12:13

原帖由 babyislove 於 13-10-16 發表
我個仔由細到而家都被人懷疑係過度活躍症,幼稚園時除咗百厭又無乜特別喎,更唔發覺佢有乜專長,不過二年級開始鍾意做重組句子同閱讀理解,但唔鍾意寫字,唔鍾意睇書,最鍾意睇電視,尤其關於恐龍,最近鍾意睇科學實驗,鍾意將啲玩具拆開自己砌返,或自己加啲創意重新做過一件

版主

浩霆豬豬 發表於 13-10-16 11:33
唉!我仔都係咁㗎,而家小三已經好忙,但佢除咗冬泳外,全部興趣班都話鍾意,星期一至四放學都忙到嘔,仲要 ...

你個仔幼稚園時係點ga?

我個仔好鍾意做功課,仲叫我地買練習俾佢。但係佢唔太喜歡抄寫功課(都會自動自覺做),比較喜歡D 動腦筋功課。

佢都有靜o既時間,學完o野會主動返o黎練習(e.g., phonic、普通話),同埋成日睇書。

版主

moonychan 發表於 13-10-16 11:10
由k2 開始發展有少少問題
你仔仔K2時係點?

我唔知應該點處理。

我只係不斷鼓勵佢用心上堂,如果已經識o既可以再練習,或者幫其他同學仔。

引用:+本帖最後由+babyislove+於+13-10-16+10:47

原帖由 babyislove 於 13-10-16 發表
唉!我仔都係咁㗎,而家小三已經好忙,但佢除咗冬泳外,全部興趣班都話鍾意,星期一至四放學都忙到嘔,仲要返嚟做功課,四,六兩日仲要學兩樣,佢完全唔覺辛苦㗎,仲叫我加埋鋼琴,我唔睬佢咋!佢都唔俾自己停落嚟嘅,但係坐定定做功課就唔多合作,成日做做吓就自己玩、遊魂

babyislove 發表於 13-10-16 10:38
由k2 開始發展有少少問題 -- > 可唔可以分享吓係D乜o野?

我個仔讀緊K2,學校第一次評估,佢分數好高; 老 ...

由k2 開始發展有少少問題 <----- sorry, 打錯字, 係 發現 有小小問題先岩......

版主

moonychan 發表於 13-10-16 09:53
用了不少錢,其實係由k2 開始發展有少少問題,但當時冇特別處理,因學習冇問題,成績唔錯,只係排 ...

由k2 開始發展有少少問題 -- > 可唔可以分享吓係D乜o野?

我個仔讀緊K2,學校第一次評估,佢分數好高; 老師打電話o黎傾,都話佢上堂好積極,好關心老師、同學。

但係呢幾個星期每日返o黎都同我講返學好悶,佢識晒D o野。

K1時佢上堂好有興趣,但升K2後成日話悶、無以前咁期待返學,仲要求我每日都要俾佢參加課外活動,問我點解唔可以所有活動都參加。

我其實好掙扎,宜家星期一至五佢都有課外活動(total: 6),但係佢成日都覺得好悶; 話想學多D o野。我唔想佢學太多o野,

我星期六、日我就帶堅找0上堂,帶佢去郊遊、做吓運動、去吓公園、一齊整o野食,我想佢relax、伸展一下。

引用:你個仔係小二最嚴重但到小三好咗?咁你有無

原帖由 laiyuen 於 13-10-15 發表
你個仔係小二最嚴重但到小三好咗?咁你有無用咩方法幫佢?
用了不少錢,其實係由k2 開始發展有少少問題,但當時冇特別處理,因學習冇問題,成績唔錯,只係排親隊都出事,因為佢極心急,成日爭排頭位,所以發生好多推撞!我捱到佢6歲去私家評估,是 gifted, test 之中 cp 發現佢對聲音好敏感,又論盡,所以建議做埋感統評估,亦有少少感統問題,但不以亞氏及 ADHD! 我將報告比哂學校,但幫助不大,p1 & p2 我仔都有被罸,D同學仔見佢比老師講得多,都會定左佢形!其實同學仔咁多咀去話我仔,我覺得果D更跩!我上過感統 training, 聖基道的專注力小組,另外我避開大部分同學間 gathering! 仲有,我寫字條放仔仔筆袋,寫正面說話,錫佢面珠,攬佢多D!而家小三,同學都成熟了!我先鬆口氣!零爭執

回覆:moonychan 的帖子

你個仔係小二最嚴重但到小三好咗?咁你有無用咩方法幫佢?

‹ 上一主題|下一主題