用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記結果
go

維記結果   [複製鏈接]

有家長收到通知嗎? 那些家長收到結果請share, thx a lot.

10    0    0    0

回覆:SmilieMaMa 的帖子

應該係4月12號登記唔洗比錢, 4 月 30 號交 $9000 Levy.

回覆:維記結果

幾時交細訂同大訂?有冇人打算放棄offer?

下康得40個位,要留D比有兄姊讀緊,再留D比識校長老師果D,剩番都唔知有無20個位比百無人士,所以都唔可以話易入。

Does HG campus offer only 5 days class?

lazysheepsheep 發表於 13-3-29 14:13
Really? I also UK campus. Mine is 2 days class. My friend is 3 days class. Only 1 out of 10
My kid is from middle kornhill campus, not uk.However my friend from uk campus told me there are 5 out of 8 students in her class are able to get into pn class.she is also attending 2-day-classes.

yzxz 發表於 13-3-27 16:16
I don't think so. In my class 10 out of 12 students got offer.
Really? I also UK campus. Mine is 2 days class. My friend is 3 days class. Only 1 out of 10

hoyau 發表於 13-3-28 08:58
我朋友叫我去kornhill,因為我冇諗過港島區(遲D或者諗下SKH) 我冇問其他了。九龍呢邊本來HMT有IB,HG唔係 ...

其實Kornhill都唔多位, 下康只有上午班, 我記得校長提過, 好似得4x個位(but i'm not sure), 一d都唔多, 中康有上、下午班, 應該多少少位, 但中康又要留一些位比細b, 所以中康都唔多位, 唔明點解會話易入, 我只係覺得因為cwb, HMT, HH有有錢人的子女讀 所以會多d人報, 相對爭得多d, 但kornhill都好少位, 仲有d有sibling, 減減埋仲少, 好多kornhill pg student 都入唔到。

artinie 發表於 13-3-29 06:53
海怡點會多位,收七十幾個,相對銅鑼灣應該最夠位,收一百七十幾

係呀, 其實Kornhill都唔多位, 下康只有上午班, 我記得校長提過, 好似得4x個位(but i'm not sure), 一d都唔多, 中康有上、下午班, 應該多少少位, 但中康又要留一些位比細b, 所以中康都唔多位, 唔明點解會話易入, 我只係覺得因為cwb, HMT, HH有有錢人的子女讀 所以會多d人報, 相對爭得多d, 但kornhill都好少位, 仲有d有sibling, 減減埋仲少。

回覆:bigheadchiu 的帖子

海怡點會多位,收七十幾個,相對銅鑼灣應該最夠位,收一百七十幾

引用:想問讀緊維記的家長,+其實維記的教學模式是

原帖由 super1984 於 13-03-28 發表
想問讀緊維記的家長, 其實維記的教學模式是不是相對的比較INTERACTIVE或DYNAMIC, 意思係家長的參與比較多,  ...
不如你去幼稚園嗰邊問下。。如有K3家長答會好D

引用:想問讀緊維記的家長,+其實維記的教學模式是

原帖由 super1984 於 13-03-28 發表
想問讀緊維記的家長, 其實維記的教學模式是不是相對的比較INTERACTIVE或DYNAMIC, 意思係家長的參與比較多,  ...
不如你去幼稚園嗰邊問下。。如有K3家長答會好D

想問讀緊維記的家長, 其實維記的教學模式是不是相對的比較INTERACTIVE或DYNAMIC, 意思係家長的參與比較多, 家長和老師的溝通, 亦不會只局限於手冊上的文字溝通. 又例如, 有時有些戶外活動, 學校又會要求家長幫忙照顧其他沒有家長陪同的同學...等等. 真係好多花臣野. 其實其他較傳統教學模式的幼稚園, 係唔係有唔同架?

我朋友叫我去kornhill,因為我冇諗過港島區(遲D或者諗下SKH) 我冇問其他了。九龍呢邊本來HMT有IB,HG唔係,所以唔諗IB又唔知道佢都會變IB既家長去晒HG, 不過HG啱啱攞到牌啦,3月正式變做IB campus. 有去2nd in 既應該知道啦。鐘意IB既就開心啦。

有人話海怡比較易入因為多位。相對較易。

引用:Kornhill嗰邊係易入D架噃,之前有朋友話如

原帖由 hoyau 於 13-03-27 發表
Kornhill嗰邊係易入D架噃,之前有朋友話如果咁想入叫我不如去報果邊,我諗我住九龍咁遠唔好啦呱。

...
How about 宝翠園campus?

hoyau 發表於 13-3-27 17:52
Kornhill嗰邊係易入D架噃,之前有朋友話如果咁想入叫我不如去報果邊,我諗我住九龍咁遠唔好啦呱。

...

I see.  How about the CWB campus?  Since most of my kid's classmates applied for CWB campus and then the Upper Kornhill.

引用:讀PG唔一定入,我同朋友個B都係PG,but+no+

原帖由 lazysheepsheep 於 13-03-27 發表
讀PG唔一定入,我同朋友個B都係PG,but no slibings, 每班都係收得一個,仲要唔標青果個,唔知咩標準收生? ...
Same here....

hoyau 發表於 13-3-27 16:23
請問邊個campus既pg有12人一班?我個班一直得8個人。

始終九龍得HMT同HG 2間分校, 九龍新界都去報,competi ...
We are a combined class at kornhill campus

hksunshine  are you upper kornhill ah ? thx  發表於 13-3-27 17:26
‹ 上一主題|下一主題