用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 原本2012年9月入讀小學,第一輪收o左但可否重讀K3 ...
go

原本2012年9月入讀小學,第一輪收o左但可否重讀K3 [複製鏈接]

原本2012年9月入讀小學,第一輪收o左但可否重讀K3??
睇見佢食飯慢.,做功課慢,沖涼慢。。。
佢o既慢係刻意地扭計唔願去做,唉!我好sad,而家9點幾啦!
都仲未肯去做功課,我好驚佢上小學應付唔黎,
如果重讀K3,即2013年9月上小一,但係咪無得再抽獎架?
   0    0    0    0
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

my daughter is not too attentive and talkative too! She is doing fine and happy as a P.1 student now!

I don't think that repeating K3 can solve your kid's problem. Better to see other ways to tackle the problems.

I don't think that repeating K3 can solve your kid's problem. Better to see other ways to tackle the problems.

I don't think repeat K3 is good. If your children don't peform well in P1, P2,.. then are you planning to repeat for every time. I think there are still half an year up till to Sep, why don't use these few months to train up then?

回復 easonkinki 的帖子

係唔係反半咋... 你會唔會對哥哥啲態度同妹妹唔同呀?所以 特登咁樣令你照顧她多啲。有時我覺得我啊囡會係咁... 她都有試過把字倒轉寫, 她覺得好得意咁, 她話點解唔得... 我答佢這樣等如寫錯字, 每一個字如多一點, 少一撇都係錯字。試吓咁同佢講吓。

回覆:原本2012年9月入讀小學,第一輪收o左但可否重讀K3

我覺得唔係重讀與否的問題,係如果你懷疑小朋友有問題,最好盡快搵專業人士做評估,令小朋友返回正軌。

回覆:easonkinki 的帖子

我覺得最清晰嘅答案都係直接問返教育局,講返你既情況,佢地先至可以比到最正確既答案同意見。

回覆:原本2012年9月入讀小學,第一輪收o左但可否重讀K3

我是20分自行收左,已經係大抽獎嗎?

抽獎只可以得一次 ... only one time ...

以我理解,自行有位又登記左應算完成了派位,不能再參加大抽獎,除非有專業評估話not suitable for p1, 樓主不如直接打去ebd查詢,d主任大部份都很knowledgable和helpful, 問下有冇乜其他options.  

如你懷疑讀障,最好找專業意見,幼師雖然有很多deal w 幼兒的經驗,但未必有讀障的知識或受過這方面的培訓,當然填一些上課時的資料,他們應很幫得手.

easonkinki 發表於 12-3-22 00:28
可能係佢有同學比佢更嚴重,坐佢隔離果個連自己個名都未識寫,但我女係懶,佢唔係吸收唔到,哥哥温一次就ok ...
其實佢都唔想咁o既, 只不過係控制唔到o者, 唔好太責怪佢, 唯用多d心機去幫佢慢慢改善, 不過最好快d取得醫生證明啦!

引用:+本帖最後由+spmok1999+於+12-3-22+00:23+

原帖由 spmok1999 於 12-03-22 發表

照你咁講冇理由老師唔會發覺喎???
謝謝你!我明天問班主任

可能係佢有同學比佢更嚴重,坐佢隔離果個連自己個名都未識寫,但我女係懶,佢唔係吸收唔到,哥哥温一次就ok,妹妹就要温10次先ok例如3調轉寫,一話佢就記得點寫,以前我以為佢玩,她答我唔記得點寫

照你咁講冇理由老師唔會發覺喎???

如果係就要早 D check 下好 D, 你可以先問下學校有冇呢方面o既支援?

thx!好驚中唒,五歲半了到而家小楷同數目字都寫錯,她時常反轉寫

其實問學校最清楚, 不過自己都可以作初步評估...
http://www.heephong.org/webprod/ ... ification-and-needs

哥哥讀小學。如有讀寫障礙的小朋友會有咩特徵?

我k2開始留意她亦擔心過,返學學過的都唔太識,認字較差。到而家k3老師說她無問題,只是心散上堂愛說話,同成績平平。

‹ 上一主題|下一主題