用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 想讀CKY但又驚將來負擔不起學費,真是好無奈 ...
樓主: 巴士
go

想讀CKY但又驚將來負擔不起學費,真是好無奈   [複製鏈接]

引用:睇吓慳返啲錢做乜,無息收,咪投資在教育上

原帖由 HMmummy 於 15-03-06 發表
睇吓慳返啲錢做乜,無息收,咪投資在教育上!
我比較伂儈,如果我只有2M,用2M幫佢俾首期,佢將來都仲有個竇?定預2M俾佢去外國讀大學?(我見以前d人會考升唔上,去外國讀幾年回港都入到外資大公司),又或者2M讀12年CKY再升本地大學?

回覆:想讀CKY但又驚將來負擔不起學費,真是好無奈

睇吓慳返啲錢做乜,無息收,咪投資在教育上!

引用:Quote:belle2009+發表於+15-3-6+19:35+但未

引用:啱啱諗起以前一位高人同我講過既一番話:驚

原帖由 hkpapa852 於 15-03-06 發表
啱啱諗起以前一位高人同我講過既一番話:

驚你就唔好做,要做你就唔好驚;又要驚又要做,一定唔會有好結果 ...

belle2009 發表於 15-3-6 19:35
但未夠18歲一定要父或母陪同返Canada升學,otherwise不可以讀免費的public school

...
但可以肯定如果他們子女不是在加拿大出世,冇加拿大籍了,冇咗隔代入籍了

引用:但未夠18歲一定要父或母陪同返Canada升學,

引用:Quote:巴士+發表於+15-3-6+18:17+本身小朋

巴士 發表於 15-3-6 18:17
本身小朋友有加拿大藉,如果流學都有計劃送他去加拿大
好似改咗法例非本地出世定父母冇交通稅子女教育不是free的.

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-03-06+發

原帖由 開心小花 於 15-03-06 發表
我Plan係去加拿大或英國。因為我同老公都有親戚係呢2處,可以照應下佢。不過,我都會再預多D錢俾佢交學費同 ...
唔係所有地方都俾留學生做兼職㗎,要留意喎。

醒目開學勳章

引用:Quote:開心小花+發表於+15-3-5+14:17+我上

原帖由 little_yolky 於 15-03-06 發表
100萬似乎唔得。因為仲要睇小朋友考乜U, 美國私校好鬼費。
我Plan係去加拿大或英國。因為我同老公都有親戚係呢2處,可以照應下佢。不過,我都會再預多D錢俾佢交學費同住宿。但零用就想佢自己做Part time賺。唔想佢覺得一切理所當然。

本身小朋友有加拿大藉,如果流學都有計劃送他去加拿大

開心小花 發表於 15-3-5 14:17
我上年原本都想報CKY.我地只有一位小朋友,學費就尚可以應付。佢係行IB, 香港Non- Jupas入大學唔係咁易,即 ...
100萬似乎唔得。因為仲要睇小朋友考乜U, 美國私校好鬼費。

啱啱諗起以前一位高人同我講過既一番話:

驚你就唔好做,要做你就唔好驚;又要驚又要做,一定唔會有好結果。

siden    發表於 15-3-6 18:25
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

入得CKY,其實都應該預埋很大機會將來去外國讀大學,又係另一筆數.
Twins 媽咪

KTS 有80%入band one,也算一線啦

Yeahp 發表於 15-3-6 12:18
既然係自律主動學習型, 有學費concern, KTS is a good choice, 考中學時更上一層樓亦有可能, 只要KTS成 ...
同意,現在唯有等埋KTS result, 請問KTS 屬於一線定二線小學?

樓主, 如果可以等, 等到暑假放埋ib result 比較下再決定。 不過可能要自己計下top 30%

巴士 發表於 15-3-6 11:47
其實我小朋友是屬於可以谷的一類,在讀書方面他好自律的,從來不用勞氣,自動自覺做功課,學習亦如是,所以 ...

既然係自律主動學習型, 有學費concern, KTS is a good choice, 考中學時更上一層樓亦有可能, 只要KTS成績好, 到時看經濟情況考入CKY grade 7 或其他行IBDP的學校亦可行,反之現在一入CKY深似海,即使成績好亦只可轉類似更貴學費的學校。

Jane1983  同意  發表於 15-3-6 13:03
‹ 上一主題|下一主題