用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 暑假遊學團
樓主: NurseSally
go

暑假遊學團 [複製鏈接]

回覆:暑假遊學團

我囡果間16曰合共$42400!

王家爸爸  Excel Academy London?  發表於 15-3-27 10:50
Yanamami  加左價!  發表於 14-11-20 21:12

引用:Quote:原帖由+NurseSally+於+14-11-01+發表

原帖由 MrsWong 於 14-11-03 發表
其實中一至中三先有機會去。去年亦因為唔夠人所以唔成團。本來今次我都打算俾阿仔報名見識一下,可惜我買了 ...
Oic. 我先生其實都plan 八月頭全家自悠行到日本一遊!而家阿囡又話想跟遊學團!等我聽埋5/11個briefing先算!

引用:Quote:原帖由+satu+於+14-11-01+發表4萬唔

原帖由 NurseSally 於 14-11-01 發表
都啱聽!
其實中一至中三先有機會去。去年亦因為唔夠人所以唔成團。本來今次我都打算俾阿仔報名見識一下,可惜我買了明年8月機票去旅行撞了期!所以阿仔下年中三會去,希望成團!

引用:4萬唔係小數目、去開一年、年年扭去、真係

原帖由 satu 於 14-11-01 發表
4萬唔係小數目、去開一年、年年扭去、真係太重皮。易放難收、越玩越貴、我唔明点解中學唔攪D平價團、上海、 ...
都啱聽!

4萬唔係小數目、去開一年、年年扭去、真係太重皮。易放難收、越玩越貴、我唔明点解中學唔攪D平價團、上海、星加玻都一樣學到普通話、英文……点解要玩得噤豪?
去交流團如果住學校宿舍過群體生活、有中學老師跟團還好D、住寄宿家庭質素冇保證、女仔就更唔放心。

C-Lai  好多小學已去上海/新加坡/台灣交   發表於 14-11-3 12:57
C-Lai  好兔已去新加坡/上海/台灣了   發表於 14-11-3 12:56
C-Lai  事實上, 而家好多小學交流已去上   發表於 14-11-3 12:55

醒目開學勳章

引用:阿囡F1,啱啱出咗英國遊學團通告,HK$40,000

原帖由 NurseSally 於 14-10-22 發表
阿囡F1,啱啱出咗英國遊學團通告,HK$40,000, 包學費,机票同保險。有冇家長子女曾參加過可分享下。Thx!!

...
亞女話出年唔去,過多兩年先

引用:小女在小學時曾跟過坊間及學校去遊學團(新

原帖由 Chau444 於 14-10-30 發表
小女在小學時曾跟過坊間及學校去遊學團(新加坡及國內), 今年她升讀中三, 她提出暑假時很想去美國, 所以暑假 ...
Thank you for the informationfunny:

回覆 kikima 的帖子

原來的帖因被版主關閉了, 所以條link失效了, 請見諒.

引用:條link好似有問題,+再post+http://www.edu-

原帖由 Chau444 於 14-10-30 發表
條link好似有問題, 再post
http://www.edu-kingdom.com/forum ... amp;extra=page%3D10
條link 也是吾得,請再做一次

條link好似有問題, 再post
http://www.edu-kingdom.com/forum ... amp;extra=page%3D10

YDLFATHER    發表於 15-6-4 22:30

小女在小學時曾跟過坊間及學校去遊學團(新加坡及國內), 今年她升讀中三, 她提出暑假時很想去美國, 所以暑假跟坊間去28天加州遊學團連三藩市觀光.

她每次跟坊間去遊學團, 都是她自己一個沒有朋友同行, 她要用心去認識新的朋友, 免得又是和自己的朋友玩, 要她獨立自己去面對新的人與物.  中學階段去遊學團, 住方面可選學校宿舍或是當地的host family, 今次遊學團女兒和兩名奧地利女生同住當地的host family, 真正第一次與外國人一同生活,host family經常帶她們去沙灘, 市集, 晚上親友們一起在花園觀星, 談天說地 .

至於主辦機構, 有些人自己在當地有親朋好友, 可自行安排報當地的summer school, 可以自行調校遊與學的時間比例, 而我免得麻煩別人, 所以跟團, 但難免遊玩多過上學. 此外我會選擇worldwide收生的主辦機構, 希望她有機會和各地的學生交流下, 今次同團除了奧地利國籍外, 還有法國及俄羅斯.

個人來說, 我偏向不參加自己學校辦的遊學團, 始終圍繞是一班相熟的同學. 但是女兒對今次的主辦機構評價很一般, 還是商業性質居多, 遊與學的比例有改善空間. 另外在EK海外留學版見有網友提供搵英國summer school的資料, 你不妨參考下, 如有親友在當地, 直接上當地的summer course, 相信師資質數會較理想.

時間方面, 我覺得暑假時間可較充足, 升中二中三課程又不是太緊張, 給她一個透氣及見識的機會.

讀邊間學校,遊學團要去到四萬?

醒目開學勳章

引用:40k係偏貴,但如果經濟能力許可而囡囡又有

原帖由 pris626 於 14-10-29 發表
40k係偏貴,但如果經濟能力許可而囡囡又有信心可應付,why not? 唔係個個活動都要機關算盡,簡單啲當係俾囡 ...
agree

引用:40k係偏貴,但如果經濟能力許可而囡囡又有

原帖由 pris626 於 14-10-29 發表
40k係偏貴,但如果經濟能力許可而囡囡又有信心可應付,why not? 唔係個個活動都要機關算盡,簡單啲當係俾囡 ...
Thx

40k係偏貴,但如果經濟能力許可而囡囡又有信心可應付,why not? 唔係個個活動都要機關算盡,簡單啲當係俾囡囡一個體驗和回憶亦可。

C-Lai  agree  發表於 14-11-3 12:52

醒目開學勳章

引用:如果能力可以,我會比佢去,因為係一個好好

原帖由 austism 於 14-10-28 發表
如果能力可以,我會比佢去,因為係一個好好嘅 memory.
認同。

回覆:annie40 的帖子

good point

如果能力可以,我會比佢去,因為係一個好好嘅 memory.

annie40 發表於 14-10-27 23:23
孩子的第一次是非常珍貴的,延後滿足,喜樂更大。

如何教導孩子「等」,是重要的一課。如果覺得HKD40,000 ...
十分認同!

孩子的第一次是非常珍貴的,延後滿足,喜樂更大。

如何教導孩子「等」,是重要的一課。如果覺得HKD40,000很貴,可直接跟孩子說,以免maths科考試 有很多星星的孩子,原來數口還是太差勁。

個人見解是孩子體會「珍惜」比「學識」加「見識」,尤甚重要。

不是想大家掃興,而是昂貴的遊學活動......多等一會,完全沒有損失。讓孩子多等三數年,那點累積熱切盼望煉成的火,就是上佳的學習動力了。

‹ 上一主題|下一主題