用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Catherine VS 宣道
樓主: ivysee
go

St Catherine VS 宣道 [複製鏈接]

回覆 c-wong 的帖子

你0甘识教,重劲过外面D增润课程,当然不用在外面补习啦。

但现在是讲到,是不是全靠SC的课程就掂嘛。。。

回覆 yuensammi 的帖子

chinese - do copy book (i make for her). read her a few pages of chinese book each day, ensure she knew how to read all words. if she cldn't remember, make her write those words until she knew how to read. make many chinese cards for her to read, she drew on the card and made english 'ping yin' herself

english- no need to train as her native is english. she is reading shakespeare, charles dickens by herself. however, her spelling is not always perfect. for simple words like rainbow, television, concentrate, school, teacher she never gets wrong.

chinese and english- sentence reassemble which I made up for her. each sentence 5-6 groups.

maths- i made up 20-30 maths questions for her to do daily, incl times. 25-9+10, 77-13, 5x3+25 etc. teach her how to read a clock (not only half past, but 12.05, 21.10 etc). ask her draw a clock herself and ask her draw needles for the clock based on the time I gave her (e.g. 3.25).

I consolidated all the questions which I found from BK (thanks for the generous BK members who posted them), over 250 of them. I asked her these questions until she could answer swiftly.  

teach her to tell 2 stories each in english and cantonese. this took her/me for a long time esp cantonese.  teach her stories from Aesop's Fables which I think is more meaningful.

I spent 20 mins daily with her asking her questions, and another 30 mins for her to do worksheets I made for her.

I think last but not the least, personality and performance are very important.  

I always bring her to jumping gym which she loves as a reward :)

引用:+本帖最後由+c-wong+於+14-6-3+13:30+編輯+

原帖由 c-wong 於 14-06-03 發表
請教點train? 多謝賜教

samchan2179 發表於 14-6-3 11:39
我小朋友SC畢業,係小數完全無校外學術補習,考7間,有三間offer , 最後叩入英津小。當然每個小朋友能力, ...

mine 2, from SC, 完全無校外學術補習,無讀 P1 interview classes

考7間,有5間offer (incl my dream school).

my kid spent 4-5 hrs per day watching TV and playing online games.  

during interview period (abt 5-6 mths), I trained her myself.

引用:回覆+DD仔+的帖子 Same+case+here..以我認

原帖由 DCMaMe 於 14-06-03 發表
回覆 DD仔 的帖子

Same case here..以我認識的SC家長郡中,只得一個係無勁在外面讀“增潤課程”,結果係0  ...
我小朋友SC畢業,係小數完全無校外學術補習,考7間,有三間offer , 最後叩入英津小。當然每個小朋友能力,性格,彩數不同

回覆 DD仔 的帖子

Same case here..以我認識的SC家長郡中,只得一個係無勁在外面讀“增潤課程”,結果係0 Offer,佢地本身係回流人事所以最後讀左IS(註:英語水平一定唔差),其他係好細開始已經全天候勁谷,畫畫,音樂,中文,英文,普通話,數學那些都不用說,有朋友上晒以上所有班都比人話(其他SC家長)太少,要上埋其他外語,口才,科學等。

有朋友上兩間唔同的英文補習社,一間ESF,一間BC(當然仲有以上興趣班),佢同我講佢果仔在SC係中遊,老師話咁好難考學校,佢地係去考名校的,所以朋友唔敢放開手,再加多幾錢肉緊。仲有個仲離譜,返兩間KG,佢話因為SC課程唔夠深,要返兩間,星期六、日要返全天候“增潤課程”。

可能我所認識的都係片面,但普遍見佢地的Comment都係,好多家長都好進取,我只能間中提他們小朋友"玩"係好重要的。

引用:我有親戚讀st+cat+今年考小一+沒有一個好of

原帖由 SuriBB 於 14-05-31 發表
我有親戚讀st cat 今年考小一 沒有一個好offer.

回覆:naughtybj 的帖子

咁sc都幾happy㗎。

引用:Quote:原帖由+dbchu+於+14-05-31+發表我都

回覆:St Catherine VS 宣道

引用:其實補咗係咪會勁啲?如果細細個補到對讀書

引用:我都有一個好friend嘅朋友個仔係st+cat讀緊

原帖由 dbchu 於 14-05-31 發表
我都有一個好friend嘅朋友個仔係st cat讀緊k1,佢都有同我講st cat嘅英文令佢有D失望,真係冇想象中咁好 :t ...
要英文好,可以讀維記,或國際學校。

回覆 alicekeith 的帖子

在英文方面,宣道和St Cat差一截,St Cat天天都有,宣道只是有3天英文課,但都有外籍老師。

其實真的不要神話化那一個小時左右的St Cat英文,它會有幫助,但還是要家長很多配合的。因為我沒見到有哪個家長只靠學校,所以不能比較。

我們在家裡有講英文的時間,特別是伴讀時,阿大讀nice studio的課程,有普通話老師,後來讀公文。阿細現在主力讀enopi.

引用:阿大在St+Cat讀書時,所認識的家長,幾乎沒

原帖由 DD仔 於 14-06-01 發表
阿大在St Cat讀書時,所認識的家長,幾乎沒有一個是不會在外面讀“增潤課程”,特別是英文和普通話,加樂器 ...
謝謝你的分享 可否比較吓兩間學校的外語時間相差多了?另外,你有比大b細b 去上那些「增潤課程」嗎?如果一個細路唔上這啲課程而留在st cat 讀,會否影響佢在校的表現? 謝!

阿大在St Cat讀書時,所認識的家長,幾乎沒有一個是不會在外面讀“增潤課程”,特別是英文和普通話,加樂器,運動,畫畫等等,去考Trinity之類的考試更加大有人在。當然,如其他家長所說,St Cat是大校,我所知道的,可能只是很片面。

宣道也不是單純一間happy school, 脫離學卷後,加上小學部對幼稚園部的要求(這是小學部老師所說的),K2-K3的程度要求也會更提升。

我都感恩阿大阿細都入到好學校,只是因為我們對幼稚園的看法有些不同,加上覺得有半龍在手,總比下下跟幾千人爭學位好,所以還是覺得這一次幫阿細選宣道是對的。

回覆:ky201105 的帖子

其實補咗係咪會勁啲?如果細細個補到對讀書無興趣會唔會適得其反?

引用:所以我想問讀St.+cat+係咪真係唔使補? +

原帖由 mbduck 於 14-05-31 發表
所以我想問讀St. cat 係咪真係唔使補?
我覺得洗唔洗補係在乎家長要求,睇你想做勁果個定班入面普通人。

引用:Quote:原帖由+dbchu+於+14-05-31+發表我都

原帖由 ozoz 於 14-05-31 發表
Sc 方法係教運用嘅技巧,如果用識字量計,未必可以同其他谷嘅學校比,之但係漸漸會發覺小朋友一旦ready,可 ...
全中!
非常認同哩句:漸會發覺小朋友一旦ready,可以跳得高
Same case here!

以我大仔來說,佢幼稚園讀私校,日日有外籍老師教英文,但很多同校的家長都會係外面學英文同數,真係睇下家長本身點諗

引用:我有親戚讀st+cat+今年考小一+沒有一個好of

原帖由 SuriBB 於 14-05-31 發表
我有親戚讀st cat 今年考小一 沒有一個好offer.
我個人覺得學習係長遠嘅,並非只為p1 interview, 無offer有好多因素,可能小朋友性格不適合玩大人interview 遊戲等等。但我深信小朋友喺SC學到嘅學習技巧,對佢長遠學習有佰利無一害。

‹ 上一主題|下一主題