用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 沙田培英中學交流區
go

沙田培英中學交流區   [複製鏈接]

Hi 各位,  新生入讀沙田培英中學的, 入嚟交流吓吖!
   51    0    0    0

回覆樓主

請問各位家長,培英多功課嗎?係咪考試唔合格要重考至合格?

yanlamma 發表於 18-10-24 21:09
好耐無上來睇message.  請往以下網址登記:https://www2.pyc.edu.hk/pycnet/registration/p6/parents.htm
...
THX!  已經登記
不過我不是沙田網,所以都考慮緊入到機會率 ! 

subb 發表於 18-10-12 11:25
我想問, 培英有無升中一簡介會/ open day ???
在那一日???

好耐無上來睇message.  請往以下網址登記:https://www2.pyc.edu.hk/pycnet/registration/p6/parents.htm

我想問, 培英有無升中一簡介會/ open day ???
在那一日???

csy_ma 發表於 18-10-10 11:45
相信您囝囝已如願升上目標科系了?那麼快,6年過去了!謝謝您的祝願,可惜女兒不是努力型……本週是S6考試 ...

csy_ma, 係呀!我囝最終第一志願入咗三大!

csy_ma    發表於 18-10-11 12:02

好耐冇上學校討論區了。而家有班群,洪Sir果班仲有班主任入gp,全天候為家長解惑,公開既討論區自然式微。但上來看到熱悉的家長,仍感溫暖的。

chan803 發表於 18-8-1 19:49
邊啲老師咁「勁」?
其實,有啲老師在初中生看來很嚇人,卻成高中生受歡迎既老師,好難講,唔駛咁驚

pcy307 發表於 18-7-31 19:22
恭喜樓主愛兒dse考獲佳績!
小兒今年升中四選科了, 但係佢揀科嘅考慮係任教嘅老師好唔好,而唔係自己對個 ...
您指科科都級第一,連家政都完勝既果位男生?聽聞佢轉咗讀IB,但去年都有返校一齊玩聖誕聯歡喎。咁,假如由細到大都科科第一,突然有科竟然不及格,咁無論係學生定家長,估計都會對呢個第一次打擊好大?而呢科仲係必修,又冇得讀,點有安全感?
果轉去IB都正路?我諗損失最大既係學校?好不容易等到個狀元才,點知為他人作嫁衣裳

小師妹 發表於 18-7-29 22:46
我都好耐無上嚟啦!仲記得6年前喺呢度取經,初初對培英完全唔熟悉,幸好有您的解答,感謝您!我囝喺完全無 ...
相信您囝囝已如願升上目標科系了?那麼快,6年過去了!謝謝您的祝願,可惜女兒不是努力型……本週是S6考試,但她因為趕申請台大的自薦信,基本是裸考上陣。唉!希望佢會在這個考試汲取教訓,開始努力吧。
聽校長說,您囝那屆雖然入U和三大率都係新高,但因本來有質素,考績最終其實係遜預期既。您囝依然保持佳績,叻

就算我囡公開試最終成績差,我也不會否定培英是一間好學校的

小師妹 發表於 18-7-12 17:59
感恩報喜: 6年前我囝他區派入培英,我敢講呢間的確係好學校,昨天DSE放榜,我囝成績勝預期,應該入到三大! ...

恭喜你﹗你仔好叻﹗

你仔當年係米級頭人馬?

回覆 小師妹 的帖子

多謝你回覆!
再同阿仔商討, 最後佢願意KEEP番PHY. 有7科好似穩震D.

JackyWymanmami 發表於 18-8-9 11:20
大家好.
自從大仔上了培英中學, 好耐都無上EK 啦.
阿仔今年升中五, 想DROP PHY & M2, 只保留BIO, CHE, 共六 ...

我覺得千祈唔好drop M2, 呢科好有用,選科也着數d, 至於Phy就睇囝囝能力,d老師好鍾意叫d學生drop一科,以集中能力, 因計Best 5, 之前我囝老師又係叫佢drop一科,但我囝無理佢,好彩無drop咋,嗰科卒之都攞咗5* !

大家好.
自從大仔上了培英中學, 好耐都無上EK 啦.
阿仔今年升中五, 想DROP PHY & M2, 只保留BIO, CHE, 共六科.
想考醫學院.
我覺得有點危險, 想佢KEEP 住PHY, 起碼有7科, 多一科作後備.
大家點睇呢?

chan803 發表於 18-8-1 19:49
邊啲老師咁「勁」?

過兩年你囝囝就會話你知

+3金熱血 貢獻勳章

pcy307 發表於 18-8-1 19:47
考dse, 科科平均唔係好事,5+以上係目標(當然實際成績就另計),剔除極討厭之科目後,又有些科目中三時被任 ...

邊啲老師咁「勁」?

chan803 發表於 18-8-1 19:07
或者佢對科科的興趣/能力都差唔多?

考dse, 科科平均唔係好事,5+以上係目標(當然實際成績就另計),剔除極討厭之科目後,又有些科目中三時被任教老師嚇怕了,仲邊有咩興趣可談。 不過做父母也管不了太多,隨他吧,希望他無悔。

+3金熱血 貢獻勳章

小兒今年升中四選科了, 但係佢揀科嘅考慮係任教嘅老師好唔好,而唔係自己對個 ...

或者佢對科科的興趣/能力都差唔多?

謝謝您!希望大家的兒女將來也能在DSE考取佳績!點解到高中先嚟轉校呢?不過每個人追求的東西也不同,所以亦不必揣測了!您兒子選定科目了嗎?或者將來揀定科後,讀上去會產生興趣也不定,不用太擔心吧!

小師妹 發表於 18-7-29 22:46
我都好耐無上嚟啦!仲記得6年前喺呢度取經,初初對培英完全唔熟悉,幸好有您的解答,感謝您!我囝喺完全無 ...

小兒今年升中四選科了, 但係佢揀科嘅考慮係任教嘅老師好唔好,而唔係自己對個科目有冇興趣或者摘星嘅機會有幾多,所以有點擔心。
我都認同培英係好學校,但聽聞高中有一兩位學業成績最頂尖嘅師兄會轉校,感覺唔太好受。
‹ 上一主題|下一主題