用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 請問91 沙呂。。幾多分入緊?有問人解答到! ...
樓主: calvinmo2001
go

請問91 沙呂。。幾多分入緊?有問人解答到! [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+ckh311+於+14-09-19+發表好似

原帖由 calvinmo2001 於 14-09-19 發表
又係喎,佢都唔知小朋友讀緊邊間幼稚園,,,,,但本身小學到時會否問或查到,,一般自行是怎樣收form?

...
自行張form 直接連同相關文件,交去心儀學校

CandyFloss 發表於 14-9-19 07:35
你自己連樂基在那裡都分不清喎!
仲有,你講得咁曖昧,到底想表達啲乜?
...
對不起!是我的錯!未搞清楚那地段是屬哪一區。

lauwingtai 發表於 14-9-19 08:01
提提你,陳茂波影射某人作弊,俾人告緊喎!

你而家話樂基同沙呂d關係咁神秘﹒﹒﹒我唔知呢
對不起!或者我不應該說得這麼曖昧!又或者我不應該說出來。
只因為我心底裡也是不甚明白為何學校會如此行~~~

不過這是兩年前的事(即2007年的小孩),我不知道這一兩年是否也是如此行,更不知道當只餘下20分要抽的時候,他們是以如何的方法抽(即是學校自己抽?定有教育局人員在場抽?)。我只知道我朋友告知我,她交自行表時,校方有給予一張紙,請家長填上有關孩子的個人資料,這些資料是有包括填寫就讀的幼稚園。及後,她只告知我她女兒學校的小朋友,同樣是擁有20分的,大部分也都幸運地被抽中了!

這個疑團我也不明究竟?!或者一切純屬幸運而已!或者學校每年的做法也不同!又或者我一開始就不應該回應這個帖!如果我真的有什麼冒犯,令大家產生太多疑惑,在此,說聲對不起!請原諒我的過失!

引用:Quote:原帖由+ckh311+於+14-09-19+發表好似

原帖由 calvinmo2001 於 14-09-19 發表
又係喎,佢都唔知小朋友讀緊邊間幼稚園,,,,,但本身小學到時會否問或查到,,一般自行是怎樣收form?

...
希望大家睇到要帶有關資料啦
http://www.hoyu.edu.hk/c/parent/p1app/p1app.php

...
小學應該唔會問你小朋友讀咩幼稚園同收額外資料

原帖由 elmobeebee 於 14-09-19 發表
可以學校自己抽,亦可以交由教署抽
我都知兩種抽法都得,但如經教育處,我就覺得無可能會某幼稚園會特別多,除非學校抽起d forms嘅啫,如果係學校自己抽的話,正常情況下都會係公平公正,但實質係咪要學校先知。

ckh311 發表於 14-9-19 10:37
小學應該唔會問你小朋友讀咩幼稚園同收額外資料
這個疑惑也是我心底裡最不明白的地方。不知這近一兩年的做法會否不同呢?不知道有沒有其他過來人的家長可以告知呢?

引用:Quote:ckh311+發表於+14-9-19+10:37+小學應

原帖由 LittleButter 於 14-09-19 發表
這個疑惑也是我心底裡最不明白的地方。不知這近一兩年的做法會否不同呢?不知道有沒有其他過來人的家長可以 ...
咁真係要過來人分享下你地交表時學校有無要求提供額外資料,如真有其事,學校就真係有d問題

回覆:請問91 沙呂。。幾多分入緊?有問人解答到!

根本好多小學都會要求你提供幼稚園名稱。

引用:根本好多小學都會要求你提供幼稚園名稱。 +

原帖由 werty 於 14-09-19 發表
根本好多小學都會要求你提供幼稚園名稱。
咁#91網入面有邊間會問小朋友所讀嘅幼稚園㗎,可否分享下
因為我上年都有幾個朋友報小一,自行交表時話無問過讀邊間幼稚園,但不是#91網

LittleButter 發表於 14-9-19 10:34
對不起!或者我不應該說得這麼曖昧!又或者我不應該說出來。
只因為我心底裡也是不甚明白為何學校會如此行~ ...
係純屬巧合吧, 我哋大埔網, 都成日有人話某幼稚園自行/大抽奬抽某同教會地區名校係有優勢, 好多會抽中, 連幼稚園校長都係咁教啲家長埋大抽奬表, 甲一填A校, 甲二填B校(AB校係以前上下午校, 都係該區受歡迎唔填乙一死得既學校), 乙一填A校, 乙二填B校, 乙三留空佢。咁2007年果年幼稚園有六七成人入(連自行/世襲), 大家咪信以為真囉。到2008年派得好差, 得返幾個入, 你話係咪巧合。
有時候, 幼稚園校長為咗多人報讀自己間學校, 乜都講得出, 無所不用其極。

我細女今年沙呂讀小三,細女報小一時有25分,因大女是沙呂畢業生;細女遞表的時候都要填幼稚園資料,問過是用來做統計的。大家可能諗多咗喇!

lmy

引用:Quote:原帖由+elmobeebee+於+14-09-19+發表

原帖由 ckh311 於 14-09-19 發表
我都知兩種抽法都得,但如經教育處,我就覺得無可能會某幼稚園會特別多,除非學校抽起d forms嘅啫,如果係 ...
公平公正,由教署抽就最好!

我覚得沙田區幼稚園中,比較有競爭力又出名係樂基,他們學生往往也被沙呂叩門時段吸納,跟著他們的弟妹通常行返同一條路,讀返樂基,自行入沙呂。我認識的有兩個例子也是這樣呢。

另外叩面時沙呂也較喜愛挑名幼稚園生如SC.

引用:Quote:原帖由+ckh311+於+14-09-19+發表我都

原帖由 elmobeebee 於 14-09-19 發表
公平公正,由教署抽就最好!
贊成

引用:我覚得沙田區幼稚園中,比較有競爭力又出名

原帖由 miutang 於 14-09-19 發表
我覚得沙田區幼稚園中,比較有競爭力又出名係樂基,他們學生往往也被沙呂叩門時段吸納,跟著他們的弟妹通常 ...
唔好意思,請問SC係邊間?

ckh311 發表於 14-9-19 17:20
唔好意思,請問SC係邊間?
SC: St. Catherine

引用:Quote:ckh311+發表於+14-9-19+17:20+唔好意

原帖由 LittleButter 於 14-09-19 發表
SC: St. Catherine
知道,唔該哂

回覆:LittleButter 的帖子

maag 發表於 14-9-19 23:00
自行黑暗,扣門時一样咁黑暗……,總知就識人好過識字!!in幾叻都冇用,唔係自己人,唔會收。

...
我都好認同你的講法,也深知這是現實,真的令人沮喪!不過我仍會與孩子們努力,希望可以靠自己、憑實力,叩入心儀小學喇!
‹ 上一主題|下一主題