用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 運輸署查緊york校車同意書 !
go

運輸署查緊york校車同意書 ! [複製鏈接]

由於運輸署今年講明 '3個坐2座位' 的安排要問家長同意, 但YORK 的校車同意書內就完全無提呢點就叫家長簽.  已經有家長投訴咗佢行政手法.

運輸署同教統局現已調查佢封校車同意書, 點解重要追家長簽 ?  呢間學校係唔係CHEE 咗線 ! 一定唔會簽啦! 真係佢大曬咩! 其實佢的教學ok, 但行政太偏激又亂, 好影響學習同信心. 今年要諗轉校, 真係有啲煩.
   0    0    0    0

cherryrid, 我有留意你, 我諗你係校車營運商, 所以溝通想法同我哋家長唔同, 完全唔理小朋友安全, 話我哋為咗小朋友投訴好煩, 又話同校車ee關係好緊要啲. 好怪!

無人話 '3個坐2個' 唔合法, 但運輸署講明如果要咁做要先問 '家長同意' ! 無問就做, 或者夾硬要家長簽同意信的做法就有問題 !  而家得york一間夠膽咁打橫嚟行. 如果營運商真係同學校有特別關係, 令學校出封咁信要家長簽, 就真係累死學校 la.

回復 cherryird 的帖子

我只係留意你bk的言論, 唔會去check人哋啲嘢. 而家運輸署已經講明佢封信 '2個坐1個位' 肯定犯法, 你都接受 ?  自己仔女會有危險, 又接受 ?

其實而家唔係條條線都有事, 有啲線係無事架, 或者校巴開去其他站點上小朋友, 我哋根本唔知. 所以今年咁高調講明 '3個當2個坐' ,如果我哋再唔出聲, 情況好大機會急轉直下, 條條線都有事, 重會越來越嚴重 !

教統局都話york出封咁信好有問題, 亦只有york係咁.  運輸署同教統局都出咗聲, 希望佢收歛啲 !

cherryird  因為有安全帶所以我接受, 若果無就當然唔接受 發表於 12-9-19 10:16

如果條條線都用新車,佢就唔使搞啲咁嘢,卒之搞出個大頭佛.

佢今年咁明顯話 '3個坐2個位, 2個坐1個位', 封信又咁閃縮 (中英文唔一致), 肯定唔係條條線都用新車. 可能原本想慳啲, 用番舊車或減車(3個小朋友用2條seat belt) 都唔定.

而家家長出曬聲, 運輸署同教統局都查佢, 佢應該會收歛的. 希望過返啲太平日子,囝囝可以平安讀書!

Lovely_Babybaby  我囝唔係讀YORK呀,所以校巴司機講D唔知係咪剩係FOR基督教服務處D校巴咋.  發表於 12-9-19 15:15

llkllkllk 發表於 12-9-19 14:46
只有尾站的家長先真正知道係咪一人一坐.  我囝囝第4站, 上車時是一人一坐仲好鬆動, 去到尾站ee竟然將我個囝 ...
好多謝你分享,呢啲真係唔講唔知架,見到真相係咪好震撼?!最慘小朋友又唔識講,更無得反抗.我諗所有知道真相的家長都唔會簽,而家佢直情比運輸署話犯法,應該唔會再追.佢真係好chee 線!好離譜!

york就係知家長忙又零散,成日亂咁嚟!我哋家長真係要多啲互相分享!
‹ 上一主題|下一主題