用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問各位媽媽:
go

請問各位媽媽: [複製鏈接]

我係一位對自己小朋友學業上比較唔進取的媽媽,我認為小朋友應玩樂佔每日一半時間,除功課外不應再外加補充,我只會跟好學校功課外就講會故事,去公園跑跳玩。
小兒讀開心幼稚園,今年大抽獎入讀本區津小。第一次考試平均每科70分。
好想知道各位已經升中的媽媽們,不外加補充不補習不狂谷。。。真的不可能升讀好學校嗎?真的會輸在起跑線嗎?

bigfoothk    發表於 13-11-12 23:17
   2    0    0    0

引用:在香港這個畸型的教育制度下,+考試平均每科

原帖由 heung522 於 13-11-12 發表
在香港這個畸型的教育制度下, 考試平均每科70分, 很大機會都會輸在起跑線。 ...
第一次考試70分,希望之後可以跑前快

引用:回復+MSmrsKWOK+的帖子 講真,好睇你自己

原帖由 carmenlee2202 於 13-11-12 發表
回復 MSmrsKWOK 的帖子

講真,好睇你自己點騐,初小嗰幾年可以放任啲,上到高小可不行了! ...
其實我想要教導佢正確的學習態度,總好過不停狂做補充和補習。。。。
不過又見其他人起步好快,因現在小學教學速度其快,只是怕追不上。

引用:Quote:原帖由+MSmrsKWOK+於+13-11-12+發表

原帖由 MrsWong 於 13-11-12 發表
一直keep住平均70分,可以入band2尾至band3嘅中學!仲要小學都懶散開,你都唔好望佢中學會勤奮讀書!

...
當然唔希望佢一路70分,更當然唔希望佢懶散。。。但我覺得 玩不等如學習懶散

引用:+本帖最後由+杰杰媽媽+於+13-11-12+18:20+

原帖由 杰杰媽媽 於 13-11-12 發表

我仔係一個例子, 佢宜家讀緊間band 1尾英中, 讀完一年只 ...
好多謝你的分享。你小朋友的自信真的不能在補充練習中找到,你的例子在我來說是成功例子啦!有開心的小學生活,做人有自信,又能升到好中學。
因為剛升上小學,覺得小朋友真的好可憐,眼見其他家長放學後仍然上學術班又要做補充再補習。。。基本上連瞓覺都無時間,莫講話玩。所以真的好想知道,有得玩的小學生,派位一定好差嗎?

引用:Quote:原帖由+MSmrsKWOK+於+13-11-12+發表

原帖由 longlokma 於 13-11-12 發表
如果你对孩子有一定期望,要追,还要孩子明白未盡力的後果;如果你对孩子冇要求,抱顺其自然態度,便可继續 ...
我想每人都對自己小朋友有期望,追應該有好幾種方法,所以想請教咁多位.

引用:爱孩子,不要只著眼孩子的童年,还要考慮孩

爱孩子,不要只著眼孩子的童年,还要考慮孩子的青年、老年……“先苦后甜“,“少壯不努力,老大徒悲傷“  ...
我就是太愛我的孩子,唔希望小學就將佢拉得太緊。。
我個人好認同在遊戲中學習呢樣野(學的不只是純學術上),不過當然正確的學習態度都非常緊要

原帖由 satu 於 13-11-12 發表
坦白講、一般津小考四科平均分七十幾、好可能名次排一百之後、將全级人數分三份、即係band 3、長此下去、好 ...
我覺得小一第一次考試未掌握課程都算正常,我好明白香港升學所以都是講求分數。
只不過是想知道,有沒有其他媽咪小朋友玩之餘都可以保持好成績?(應該話有90分以上)

我觉得先不是要不要谷或怎样谷的问题,而是要孩子明白讀書的重要性,是为他自己而讀,而绝不是為父母而讀~ ...
對學習用功用心應該未能達標。只好再加多些心理輔導了!

我觉得先不是要不要谷或怎样谷的问题,而是要孩子明白讀書的重要性,是为他自己而讀,而绝不是為父母而讀~ ...
對學習用功用心應該未能達標。只好再加多些心理輔導了!

mo-ma 發表於 13-11-13 01:10
我都好同意吾好俾太多補習啲小朋友,我嘅小朋友除普通話有三,四年班補之外,從就再未補過習(因為始终要考 ...

不過我見好多同學媽咪都不停狂操練習,真係好辛苦

Ceci333 發表於 13-11-13 08:44
不用補習做補充,多看自己喜歡的書已非常足夠.上課留心,能明白大部份內容.考試不用為合格不合格擔心,那 ...
但講真,擔不擔心成績?自己都會擔心,因為香港都教育都是睇分數~
加上小一,其他起步快的同學起碼有90分以上....自我比較真的小不免!

jaci 發表於 13-11-13 08:46
其實玩也可以成績好, 但要玩出好成績, 媽媽要付出更多心血.
如自小培養閱讀興趣(語文能力)
選擇遊戲模式的 ...

好認同要從玩裹得到好成績,媽媽要再付出更多心血
由其是小兒還未喜歡自行閱讀,伴讀書童不易做呢~

kitbebe 發表於 13-11-13 08:52
其實你自己滿意嗎? 每個人的標準都唔同, 不過初小也不用谷得太盡, 上到小四開始, 就要著緊些, 我女有些同學 ...

如果升中不是睇分數的話.....
小一70分我覺得可以接受,因知道是明白課本上的,只是粗心大意.....
不過之前有媽媽提過,怕成績不好,選擇小了,會升上校風不夠好的中學

杰杰媽媽 發表於 13-11-13 12:49
多看書是真的好有用, 就係因為阿仔呢幾年多不停睇中文小說, 到宜家中二, 預到個好高要求既中文老師, 個 ...

上小一後再發現中文真的難攪...由其是作文
不過我仔仍然要陪閱讀,希望佢可以快點在閱讀中找到樂趣

芝麻街 發表於 13-11-13 14:28
從小培養閱讀課外書是不二法門
我兩個小孩都無去補習, 更加無買補充練習比佢地做, 平時佢地多數玩 ...

我近呢幾年已經好努力上EK收集令小朋友愛閱讀的資料啦~

對分數無要求......但升中分數代表一切呢~

洋蔥頭媽咪 發表於 13-11-13 23:53
我認同唔須要過份摧谷小朋友,尤其初小生,過份摧谷有機會嚇怕佢地,而且父母過份緊張/安排會令小朋友失去 ...

多謝你的分享,
小四就可以自己溫書......我嘅夢想呀
我近來都不停洗佢腦,不過我首先都要好好整理自己....不要太著重分數(至少初小)

‹ 上一主題|下一主題