用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 見完咁多間,邊間有offer都唔會去?
go

見完咁多間,邊間有offer都唔會去?   [複製鏈接]

回覆:見完咁多間,邊間有offer都唔會去

LH! 個人覺得各方面都唔太適合。。。

引用:LH我唔太喜歡是因為覺得佢似一間補習社多過

原帖由 Korira 於 15-11-18 發表
LH我唔太喜歡是因為覺得佢似一間補習社多過日間學校⋯
佢嘅課程都非常似補習社。。。。。。

引用:+本帖最後由+manimumi+於+15-11-18+16:45+

原帖由 manimumi 於 15-11-18 發表
exactly! 所以佢唔適合我。要配合無問題。但唔係叫我日日同小朋友補習咁樣。in fact我自己本身都算係教育界。去完open day 同interview對佢地的師資抱非常大的懷疑。。。詳細唔講啦。費事又惹火。。。

引用:Quote:balj+發表於+15-11-18+16:37+幾年前

原帖由 manimumi 於 15-11-18 發表
可能佢target一些乖到唔郁的學生。但好像不太合罹輯。
yes.我絕對相信係要哩啲學生。well我只可以講沒有緣份。但如果我小朋友咁。。我會有啲驚囉。。2,3歲人仔。。要求啲咩呢

引用:Quote:yukibabies+發表於+15-11-19+00:41+

原帖由 balj 於 15-11-19 發表
好似樓上話齋學校想睇下你平時點樣攪個小朋友喎。我諗學校都未知一個正常既2歲細路,耐性度係幾耐。仲要三 ...
我上年in LH。記得當時填卷時又係有個小朋友走黎走去係咁叫。校長同老師又係好似睇唔到咁。然後有個老師最後頂唔順想拉個小朋友埋位。但校長好嚴肅咁同個老師講叫佢由得個小朋友走黎走去,話‘‘由佢得佢走啦。唔使理佢。佢想走咪由佢走。’’我唔知佢地點解要咁處理。我只知個時校長個樣一副真係唔想浪費時間係個小朋友身上咁。望都無望過佢照自己講野。可能有啲人又覺得校長咁嚴肅係好啦。但個人就不喜歡咁嘅處理方式。

引用:我覺得呢個帖好好,讓家長講講真心感受,希

原帖由 suzuki12 於 15-11-19 發表
我覺得呢個帖好好,讓家長講講真心感受,希望果d 忠實fans唔好又過黎護航,俾大家講講真心說話啦

...
我都覺。有時面試真係可以感受到好多。比起只睇人comment親身感受最真。

引用:Quote:Vickyblah+發表於+15-11-19+09:40+我

原帖由 balj 於 15-11-19 發表
因學校係呢part計緊分囉
我知佢多少會計分。但個校長個感覺係好冷漠囉。。總之感覺不好

引用:我係LH用家,上年interview時亦有part+3填

原帖由 ftbaby 於 15-11-19 發表
我係LH用家,上年interview時亦有part 3填問卷呢part,但當時校方係有幾本圖書比小朋友睇的,甘我就叫小朋友 ...
多謝你的分享。但我們不是用家所以只憑interview感受唔到學校對你們用家的關懷。所以我回返樓主。如LH有offer我唔會選擇。

引用:其實當小朋友有好表現的學校,往往就是他們

原帖由 purin18 於 15-11-19 發表
其實當小朋友有好表現的學校,往往就是他們喜歡的學校。唔知你們的小朋友是否一樣呢?

我的兒子細B,上年 ...
係。講得啱。每個人感受不同。好似我小朋友今年st cat. in k, 我其實對面試感覺唔好。除左net teacher同普通話老師係好nice.但出到黎我女話開心。可能因為學校始終多野貼出黎佢成日周圍望。我喜歡york interview,但個女麻麻地對爆谷等無乜感覺。問佢開心嗎。佢話唔開心。另外以前in PN去過其他幾間,有啲開心有啲又無啦啦喊(佢上年in st cat PN都喊最後當然failed,但當時都無咩give up野而個時老師都幾nice) 。所以小朋友有時好睇感覺。佢去到唔鍾意就係唔鍾意。又或者咁啱個日心情唔好。

引用:Quote:原帖由+Vickyblah+於+15-11-19+發表

原帖由 ftbaby 於 15-11-19 發表
大家分享下自己感受無問題呀!
呢個平台就係比大家交流!
其實幾谷幾happy的學校一樣會有負評!因為人人要 ...
yes!

引用:回覆+Vickyblah+的帖子 如果可以既話,就

原帖由 purin18 於 15-11-19 發表
回覆 Vickyblah 的帖子

如果可以既話,就隨小朋友的喜愛來做決定啦!他們返學開心就好! ...
都係架。話時話我以家讀緊個間個時interview個女都喊。不過我都簡左佢因為覺得學校唔錯。但返左幾個月個女好多時都話唔想返。但問佢返學開心嗎佢又話開心。只係無咁熱衷成日叫住要返學。不過小朋友學習生涯才剛開始。有時都要慢慢摸索下先知小朋友鍾意啲乜。好喜歡哩個post各位家長好理性討論。and thank you for your sharing too!

引用:Quote:原帖由+Vickyblah+於+15-11-19+發表

原帖由 tick 於 15-11-19 發表
其實呢, 我覺得LH d用家都真係好擁戴自己間學校! 我唔係用家,但有時睇完會覺得有唔係太好的感覺! 原本我 ...
我自己本身都有識一位用家。佢都算係所謂的專家吧。有出黎講talk 的。名唔開了。佢小朋友就係讀LH。我只可以講佢係talk度有公開講過某些名幼,大概意思都係比不上自己小朋友的個間。佢係我識第一個LH用家。然後慢慢睇開ek。對於哩種情況好似比較常見。都係個句啦。我覺得同間學校無緣。

引用:Quote:原帖由+applelove+於+15-11-19+發表

原帖由 maomaofafa 於 15-11-19 發表
現在香港的家長真的很病態,我也對他們這種的虛榮態度感到相當厭倦。以前以為只有某些香港的大學生才是目中 ...
好認同!

回覆:manimumi 的帖子

agree!!!!!

引用:而家真係好多鍾意晒呢樣晒嗰樣嘅怪獸家長!

原帖由 vpo0615 於 15-11-20 發表
而家真係好多鍾意晒呢樣晒嗰樣嘅怪獸家長!
唔止曬幼稚園。上到小學仲會繼續曬。無止境。迫你睇佢做家長義工同佢個仔係運動會有幾叻

引用:放義工或運動會相算唔算晒呢?其實都係分享

原帖由 fy309 於 15-11-20 發表
放義工或運動會相算唔算晒呢?其實都係分享他生活的一部份,就好似其他人去食飯旅行都會放照片,我覺得都可 ...
就咁放梗係唔算曬。我講緊乜都要check in學校名先曬

引用:+本帖最後由+maomaofafa+於+15-11-20+15:56

原帖由 maomaofafa 於 15-11-20 發表
仲有人會話。間野俾錢就收啦。我地唔想俾錢咋嘛。。。聽到都真係唔知點答佢好喎

引用:+本帖最後由+manimumi+於+15-11-20+19:21+

原帖由 manimumi 於 15-11-20 發表
exactly!!!就係咁意思! 所以以家會選擇少接觸佢地。

引用:入到名校同讀得來係兩回事,讀到書同識做人

原帖由 Korira 於 15-11-20 發表
入到名校同讀得來係兩回事,讀到書同識做人又係兩回事。有啲家長帶著一個讀名校嘅仔女就猶如挽著名牌手袋, ...
yes.好正確。所以大家唔使咁勞氣

引用:當大家都在意interview越難,越難入就等如

原帖由 ky201105 於 15-11-21 發表
當大家都在意interview越難,越難入就等如好學校,入到好巴閉時,有無諗過小學如瑪利諾喇沙其實有大半人都 ...
講得無錯!

‹ 上一主題|下一主題