用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無愉城方方家長?
樓主: meta
go

有無愉城方方家長? [複製鏈接]

hello! 我囝囝會係10月讀方方既下午國際班. 其實唔開心. 因為一早已經想報方方. 好早就去面試. 第一次唔得. 再考第二次. 可能面試個陣有少少誤解啦. 我同我先生都聽到老師叫我既小朋友讀3個月中英文班先. 之後再轉國際班.

不過, 到8月學校都仲未聯絡我. 所以就打去同學校再double check 一次學位同班別. 點知學校話唔會有得轉. 我解釋左好耐. 學校反問係邊一位老師講既. 唉....想小朋友係度讀. 都唔想搞咁多事啦. 仲好似俾人感覺我唔老實咁. 最後, 學校都好好. 俾我個囝讀國際班 ..不過, 係下晝...

其實, 返全日既小朋友, 上晝學野. 下晝瞓覺. 我都唔知個囝下晝返去學少幾多野..... 真係唔開心. 好似好浪費咁.  唔通返全日既小朋友瞓覺個陣. 老師會再帶返下晝既小朋友上堂?

好多謝你地咁多位mummy同我分析呀! 其實唔開心. 只係一早已經plan好晒好有野. 因為我係在職媽咪, 可以自己幫bb換衫同送佢上校車. 會sweet好多...嘻嘻...不過, 而家就要假手於人. 不過, 我先生好喜歡個位班主任, 所以都係決定跟佢讀下晝.

希望到時有機會認識大家!

請問知唔知一般讀完方方既小朋友, 係考邊間小學?
直資 or 官立? 或者?

原文章由 opheliay 於 07-9-11 11:04 硐表
你好呀...cacamummy,

我個囝囝係方方讀k3, 我會幫佢報返官小then再報課外活動....
你小朋友係邊到讀.....發表下交流下心得...

Ophelia

你好呀! Ophelia,

哈哈! 我個b讀n1咋. 不過想知道讀完方方一般會去讀咩小學.多謝你答我呀!你囝囝今年讀k3. 我祝你成功.

HELLO 薳然媽媽 & 家晞媽咪,

好耐無上黎勒! 見你地都出左好多post. 我個b今日先第一日返學. 不過, 佢係返下晝. 所以, 我地既小朋友應該見唔到. :cry:

今日返學既時候, 有好多小朋友狂喊. 連我個b佢平時係唔怕生保. 佢都係喊住放學..唔知你地個b第一日返學係咪都係咁呢?

仲有你地會唔會幫小朋友打學校有得打既流感針?

hello, 咁多位mummy,

好耐無上黎啦. 因為都好忙. 你地會唔會去學校旅行呀?

HELLO lsw0316,

會去呀. 我同先生3個一齊去. 我應該點稱呼你呀? ^v^  你bb讀上午定係下晝班呀? 唔知會唔會係同學呢?

下晝班其實最唔好就係小朋友d時間亂晒. 軒軒都適應左返學. 至少無喊. 不過, 我weekend同佢講, 不如我地返學囉. 佢就擰晒頭叫唔好.

我人覺得學校嘅英語環境可唔可以令小朋友有好多機會講英文.......咁真係有保留...因為成班同學都係香港人. 而且雙班主任制. native既英文班主任呢, 問親呀仔都無反應. 反而問佢中文老師, 佢就有問有答. 同埋呀囝太細啦.

我反而覺得佢係識左好多廣東話.  同埋軒軒返左2星期, 有一日就突然同我數 one to ten... 我之前係無教過佢. 打番去俾個中文既班主任, 佢話係佢教既. 咁2星期就識. 都算bouns.
亦睇到miss有落心機

你呢? bb返左方方後, 你覺得點呀?

HELLO,

無錯! 當日真係各有各玩. 本來以為係小朋友一齊去郊外玩,  大人就認識下, 交流下.

一去到, 大家都各有各玩, 感覺似跟旅行團.....

最覺得唔舒服就係, 食飯個陣, 大家都發揮港人本色.
對住碟炸子雞係咁搶... 我見到有人都未放低隻夾,
有位家長已經搶隻夾係手....

我最後都無咩點食野..真係食唔落......

玩單車, 就聽到有MUMMY同小朋友講:[你一行開, 你架車就俾人搶左架勒...

所以個日都唔係特別開心...

俾我再簡, 我寧願去迪士尼......

仲有, K1國際班AM班主任亦都係 N1國際班PM外籍班主任, 無再教... 老師話有安排第二位老師. 你地有無聽過呢?

係呀. 係miss kissie, 我都係因為學校話老師教下晝, 我先覺得小朋友讀下晝國際班都好. 不過我小朋友番左1個月都係廣東話進步左. 英文就唔覺.............

我就係因為小朋友番屋企剩係提過中文老師. 都無提過ms. kissie, 所以就問下學校.  先知上星期五係ms.kissie既last day.

咁ms.kissie唔做都有失望. 而且老師話會有外籍老師follow.

原文章由 yansy 於 07-11-17 01:47 硐表

yes, I haven't seen Miss Kissie for a long time (i don't know if you are talking about her) . She is a very very very nice and response teacher. She only taught my son phonics since he joined the p ...

[ 本文章最後由 cacamummy 於 07-11-18 22:04 編輯 ]

去放風箏個度都好值得回憶既. 話晒都親親大自然嘛. 不過, 我見到有部份家長食完飯走先....
到最後大部份家長都坐係近門口等走. 小朋友就係度玩..都幾似平時落公園玩咁..可能我自己想得太美好...^^ 其實, 我諗咁係正常啩...  

原文章由 子俊寶寶 於 07-11-18 22:47 硐表
即係參加香港一天遊囉.
‹ 上一主題|下一主題