用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 <<奉勸大家謹慎考慮, 選校莫強求>> ...
樓主: bb-blue
go

<<奉勸大家謹慎考慮, 選校莫強求>>   [複製鏈接]

Sheep06 發表於 19-2-18 16:19
我覺得根本無謂去比較, 因為有些人總覺得 在band 1A 考第尾,  總好過在band1C考第一, 當然這樣的想法都未 ...
其實同學B長大了會比較有自信,感到努力會有成果。反之,同學A可能會缺乏自信,覺得點努力都無乜用。
Band 1A 嘅學校好多學生都科科補長期補,就算考第一都要補習,除非同學A考試失手或未適應或本身很有潛能,一般推測佢可能會係中下游成績徘徊。 唔係佢無進步,只不過同學A進步嘅同時,其他同學都會進步。

最重要係自信心受挫,將會影響同學A將來讀書嘅表現

bb-blue 發表於 19-2-18 20:32
啱睇就睇, 唔啱睇請便, 做人要有口德, 小心禍從口出
再次聲明, 我目的只係提醒各位家長為子女選校要考慮清 ...

Take it easy.  因為你嘅post, 挑戰咗好多家長嘅思維!

ikenmak 發表於 19-2-21 08:14
感謝樓主的分享!也欣賞你的提醒,的確係好好的觀察及經驗分享!至於那些不同意的家長,你別太介懷!
希望 ...
同意! 樓主提出的觀察及經驗好值得大家反省及留意。  
在中學階段,青少年時期嘅自我形象丶自尊心比較脆弱,香港一般學生嘅自信心都建築於學業上,如果學業成績不如理想,加上壓力大,對佢地心靈影響好大。

其實,唔係一定要讀醫、法律、環球金融呢d先會揾大錢,有好多工種都比美呢d專業人士,只係好多家長孤陋寡聞、見識少,先至將仔女困係只有讀書嘅世界。

王家爸爸 發表於 19-2-21 18:08
現實未必係咁,你見啦沙、DB仔,就算考第尾都好有自信心。
係真係有基礎嘅自信,抑或係自大而心裡其實係自卑呢?
呢d成績下游嘅喇沙仔咁有自信,因為呢間學校真係培養學生多方面的才能,唔係淨係死讀書,佢地d老師唔會因為學生成績差而放棄學生。 呢間學校不盲目追求排名,堅持自己一直以來辦學宗旨,不隨波逐流,不轉直資而仍然保持水準。
‹ 上一主題|下一主題