用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友慢悠悠
樓主: feimahoba
go

小朋友慢悠悠 [複製鏈接]

今年K1,之前已經上左一年N班,老師話佢好慢熱內斂,少講野但去玩又跑跑跳跳大聲笑,仲有上堂成日唔專心東張西望or夢遊,成日趴係枱到,每日無論上英文堂中文堂定普通話堂老師都要特登叫佢幾次或者拍下佢佢先走去做d指令😓一有d咩風吹草動又會分心。我曾經懷疑過佢係咪專注力不足,但老師又話應該唔係,而且佢上堂d野問佢佢雖然唔係話識曬但都識一半。觀察左一排同埋屋企加強溫習之後話佢理解能力自理能力個d好左,但都係唔專心,老師話仔仔應該係因為性格比較悠閒,比較'它調'😑我先覺得可能問題根本真係因為佢性格除左比較慢熱之外仲有做乜都十級慢!!細細個飲奶已經慢過人,開始食固體要食一個鐘以上,有時可以半個鐘食曬真係謝天謝地好感動,到依家都係成日食幾啖就玩😢食飯食個幾兩個鐘成日發生既事做功課有時做做下同我講第二d野或者望左第二到,行路又慢悠悠,做咩都要發一陣ou逗先,讀書真係好輸洩。內斂方面係屋企又好多問題問我好多野講,出到去又成個鵪鶉咁,點搞好?需唔需要做d評估?咁細個做有冇用?

0    0    0    0

引用:Quote:原帖由+feimahoba+於+15-10-06+發表

原帖由 AgapePa 於 15-10-06 發表
照咁睇,正常人一個喇.
性格內向唔係病嚟㗎,
有人鐘意做前鋒,有事無後,有人鐘意守龍門,睇住嚟做,無話 ...
但唔專心呢做做下功課係到玩個work sheet側邊d花紋,有次做得好專心又突然同我講'媽咪我今日著polo衫啊'比佢激到我暈

引用:Quote:原帖由+feimahoba+於+15-10-06+發表

原帖由 IloveJJ 於 15-10-06 發表
第一,咁細個唔駛check住啦!第二,我覺得係性格多啲。雖然慢悠悠係性格,但食食下去玩,同做做下去玩,就 ...
咁點搞好

他條呢,就真係好難改。佢咁細個,做功課唔專心我會接受,會提佢而家係做功課,做功課係唔好理啲無謂野。但 ...
我鬧又試過打又試過講道理又試過限時唔食就倒都試過,佢就係食咁慢,你倒佢咪唔食,就係咁簡單,激死我我點止兩歲就開始train啊,佢一歲幾我就開始教

你是全職媽媽嗎?
係啊

引用:Quote:原帖由+feimahoba+於+15-10-07+發表

原帖由 IloveJJ 於 15-10-07 發表
點解我會問你係咪全職媽媽呢?因為由1歲到3歲,兩年時間,如果你真的每餐規定半小時吃完,期間不提供小息, ...
冇玩具,佢係可以乜都玩一餐,玩跌左落枱既食物,玩衫,玩安全帶,玩匙更,玩手指總之有乜玩乜,從來食飯唔睇電視,你狠心餓佢可以每餐只食幾啖,連續兩日系咁都得,佢唔怕餓咁款我唔會比佢食零食,得三餐正餐,有時放學比佢食半個飽only。到依家都仲係坐high chair,所以冇可能走黎走去

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-10-07+發表點

原帖由 YolandaTam 於 15-10-07 發表
我見過有小朋友係玩飯,玩通粉,玩字母粉
我仔就係玩食物,睇少眼而又有水既話可以倒埋杯水入個碗到用手渣d食物再倒落檯到玩,問佢既時候佢好似唔知自己做緊乜,係到發住ou逗黎玩,好似控制唔到自己咁

引用:Quote:原帖由+feimahoba+於+15-10-07+發表

原帖由 IloveJJ 於 15-10-07 發表
Ic,佢自己食嗎?一係你畢俾佢食,塞落佢個咀迫佢食快啲。不過而家k1咁大個,就會難啲啦!同埋煮多啲佢鐘意 ...
佢有時逼到我煩我都係塞佢食,但佢食住啖飯都可以遊魂,叫佢快d吞佢好似聽唔到咁,要叫好多次先慢慢咬滿滿吞。雖然喂佢係快dd既,但咁大個仲喂硬係過唔到自己個關,所以都少喂

引用:有話小朋友应該同大人同枱食飯,从中覌察学

原帖由 Yanamami 於 15-10-07 發表
有話小朋友应該同大人同枱食飯,从中覌察学習食飯礼儀同常規。
我一向都係一齊食

原帖由 IloveJJ 於 15-10-08 發表
其實滋油性格真係好難改,我大仔雖然無你仔咁遊魂,但都係乜都慢,幼稚園時老師話個個食完茶點去做功課,佢 ...
我都打同鬧,但之後又玩飯,問佢錯咩佢又答到我,姐係明知故犯我都不斷想辦法去解決問題,由細到大佢都比較麻煩,d問題解決完一個又一個今朝試左計時著衫,可以三分鐘著曬衫褲鞋襪,不過我有幫手係咁隊d衫過去進步左好多好多,但第二次計時食野直情同我講唔食

引用:Quote:原帖由+feimahoba+於+15-10-08+發表

擺明挑戰你!平時佢聽你話嗎?定你聽佢話?學樓上媽咪話齋,即刻收咗佢。佢唔食無所謂,就拎走埋佢鐘意既野, ...
佢聽我話,我係虎媽,佢唔係挑戰我,我覺得係佢唔想食野,佢對食野冇乜興趣

引用:你仲有冇俾奶佢飲?有無出去公園玩?有無食茶

你仲有冇俾奶佢飲?有無出去公園玩?有無食茶點?
冇奶,少去公園,冇茶點

引用:Quote:feimahoba+發表於+15-10-8+12:45+佢

原帖由 little_yolky 於 15-10-09 發表
脾胃唔好所以無胃口。
似我天生脾胃比較差😓

‹ 上一主題|下一主題