用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Paul Convent 和英華女 撞日子 大家會捨棄邊間!唉! ...
發新帖回覆
go

St Paul Convent 和英華女 撞日子 大家會捨棄邊間!唉!   [複製鏈接]

kirstyau 發表於 22-12-16 23:22
近年SPCS易過YWGS正取。

聽家長話今年簡介會話收100人,應該係小學部走咗好多人,加上近年自行正取早公佈的效應,今年有SPCS offer應該比以前易。

kirstyau 發表於 22-12-16 23:27

唔一定撞時間。直資咪照報,唔撞咪見哂,撞咪2選1。
近幾年都係三月中見,同意佢真係因應RO排,但今年改咗3月頭,RO 28/2先到手,1/3寄信俾家長,真係唔知佢今年1st in的排法仲跟唔跟到RO/成績

PTL_L 發表於 22-12-17 11:56
Spcs真係好抵讀,$3000內學費,雙學制,兩邊成績都好,不過有個危機係,如果一心以ial做踏腳石出國讀書,咁 ...
你指可能入唔到IAL? 如是,SPCS的IAL學額應該比SPC多。當然所有直資開非DSE課程學額都有限制,都要留意下是對的

PTL_L 發表於 22-12-17 13:00
朋友真實case,佢兩夫婦一心想送小朋友出國讀書(主要死咗科中文),讀Spcs最合適不過,抵讀之餘,成績好, ...

咁朋友仔真係太大安旨意!近年IAL爭得勁,唔夠位就唯有講成績排名,咁一定更加唔可以俾中文拖後腳,同學家長之間都知!大家都要努力讀先去到心儀學制。所以而家就算讀IAL的中文都唔係差啊

storymum 發表於 22-12-17 14:05
請問IAL 有幾多班?DSE 幾多班?
2班IAL, 4班DSE !不過唔係講幾多班,係話可以修讀人數,修IAL 唔可以多於全級人數一半

PTL_L 發表於 22-12-17 14:36
雖然都係個別例子,但真係可以引以為戒,確實Ial中文攞**比dse攞**易唔少。 ...

你講2個學制的中文程度都唔同,咁梗係IAL粒星易好多啦

而我只係講佢哋本身的中文能力,雖然唔一定勁到DSE 取星,但都應該唔會炒嘅

PTL_L 發表於 22-12-17 14:45
所以係個別囉,亦講明,讀咩學制都好,都要努力,唔懶得,亦唔會輕鬆好多。 ...
十分認同邊個學制都有努力才有好成績

sasa29 發表於 22-12-17 16:25
謝謝各位解答 , 最慘嘅就係in 咗St Paul 已經放棄自行一個位, 更加麻煩係 St. Paul second in 係中旬,  ...

明白!真係要睇女兒對學校的心儀程度,再研究下自己學校以往同相排名自行邊間機會大!最弊係三間都係面見過先有機會叩門或onlist call你

kirstyau 發表於 22-12-17 17:17
當年家姐SPCS 2nd in 撞YWGS同一時間,最後女自己選擇inYWGS

當年家姐SPCS 2nd in撞MCS, 佢最後揀見SPCS

kirstyau 發表於 22-12-17 17:34
女自己選擇最好,無論結果係點,冇得怪父母。你地家姐
部分原因係當年未有自行提早公佈,見完自行都係七月先知結果,另外我哋有另一直資offer, 條數點都唔會搏七月開彩!萬一唔中,唔知派咗去邊咪大件事!所以大家意向都係見SPCS
而家網友情況又有少少唔同,如果真係撞到正一正又冇得改,係我的話可能會先排SPCS, 有冇offer後部署後一步決定

sasa29 發表於 22-12-18 10:23
就係係呢度click 住(emoji)
如果自行冇其他選擇,點都係全部照入表架啦!第一同日未必撞時間,第二BPS 11/3 interview, 而SPCS根本未出2nd in 日子,雖然唔肯定,但SPCS 2nd in 於18/3 or 25/3 2nd in的機會比11/3為大,其實冇須而家就諗定要放棄邊間!
重點係當情況殺到埋身時,當刻意願最真實,好快就知點做!

Rpp 發表於 22-12-18 10:13
如果係放棄一間官津揀SPCS面試係ok的,如果放棄兩間官津只揀佢唔值得搏,lAL要中-到中三成績好中文又弱先 ...
SPCS 以同學意願選學制!當但IAL太多同學心儀時才會以成績優先序選,應該同中文科沒直接關係

Rpp 發表於 22-12-18 11:08
我女MCS時候班上有一個同學媽咪係SPCS老師,個同學有SPCS   Offer,都選擇MCS讀書,其實神津並不是很差, ...

情況會唔會好似YWGS 校長個女都唔係讀YWGS,去咗SSGC 咁同意最重要的係孩子合適邊間同家長是否認同學校理念

PS暫未見到學校因為赤字影響資源,另外學校仲好錫住家長荷包,加得啲啲學費仲要下年度先實行,同學獎學金亦冇任何刪減

b3410 發表於 22-12-18 16:59
其實整日話DSE中文難搞,不過如果外國讀書又唔駛睇中文成績。本港大學又好多時候睇best 5 或其他方法計分, ...

如果勢要追求5**或非神科不可的人士可能會覺得難搞?又或者有家長話IAL/IB 「容易」有好成績嘛!可能就係覺得kick 咗係DSE中文難?
其實唔係追求做狀元,只要肯讀,我估中文要4應該唔係極難,入三大都唔會高不可攀

PS但係網友朋友case似係一早放棄咗中文,以為一定去到IAL 學制,所以失預算時就會好徬徨。

b3410 發表於 22-12-18 17:40
如果中文4,有冇可能入神科?用其他科目爆星
抱歉這方面暫未研究!我都想知實際情況

b3410    發表於 22-12-18 17:56
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊