用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 就來崩潰!
go

就來崩潰!   [複製鏈接]

34網派到領島!忍咗2日,見到朋友慶祝派到第一志願,終於都喊!
老公話前日幫我編第一志願叩門信時都喊了!
為咗仔仔升學,特登由新界搬來,K1開始仔仔就學各類興趣班,
俾咗好多心機去考直資私校,但到依加都得個等字。
更多投入卻抵不過1個幸運隨機號碼!
今早拖住仔仔四圍交表,睇佢成頭汗,在第一志願個鐵閘投表,想喊
對唔住仔仔!只能怪自己唔好彩,不如人啲借地址仲派到好學校!怪沒屋企人識校長主任!
但小朋友永不知愁,話有小學收咗佢都幾開心,又話點解又要去面試?
點解讀個小學要父母痛苦成咁,我都唔知可以撐到幾時!天光又要繼續交表,又是面試再等通知!

11    0    0    0

回復 hkfhk 的帖子

注冊咗先,扣多幾間,努力

多謝各位打氣 !其實我之前都預計自己唔夠運,未預到派成咁,也都做最壞准備去讀,但在討論區見到呢間真是差成咁,心好灰。
借地址我啲唔會做,但見佢啲咁輕鬆派到學位,仲有朋友第一輪派到心儀,又因ls有熟人亦可入讀,我知呢個世界唔公平,但又忍不住呻下,當散下啲負面情緒,可努力面對來緊的 挑戰

happystar  係架,呻下啦, 舒服D !!  發表於 13-6-4 12:11

boomGi 發表於 13-6-4 09:37
由過去的學能測驗、中三淘汰試、hkcee、hi.leavl、a.leavl,到現在12年免費教育,永冇感激,只要不符合自 ...
我承認自己唔係完美的媽咪,但都算努力俾心機,可能呢的嘢親身經歷先會體會!

Cass_0114 發表於 13-6-4 09:30
囡囡都派到領島! 我忍唔到, 收到結果便忍不住喊出嚟!這幾天都沒心情去進食, 我為了囡囡仔仔升學,讓老公上 ...
一起努力!加油!相信囡囡是最好的!

jaycee_mami 發表於 13-6-4 10:02
樓主, 一定有好多人抽到心儀小學就放出私校的offer, 只要你係waiting list, 就有機會補上.  waiting list已 ...
寫咗信又去求位,希望如願,但又要預咗沒機會,叩多幾間,努力!

回復 mosquito_chu 的帖子

我都唔揀大熱門,就算抽中第四都接受,卻偏偏要派到最差

呢幾日唔停對仔仔話 媽咪眼中你是最好的,又搵小一功課操下,嘛都試下,今日in,希望仔仔可以順利!

l_wingwing 發表於 13-6-4 11:56
非常同意呢位jm講!

樓主,而家先係小一,幾時擔心到大?唔係公唔公平的問題,係每個小朋友都行唔同的路!盡 ...
可能每個小朋友在父母眼中都是最叻,我仔學嘢都ok,都想俾個好環境佢,畢竟環境對小朋友影響大!

多謝各位意見!壓力當然唔會俾小朋友,但負面情緒則都有小小。今日去咗跨區二線學校叩門,老師話仔仔英文數學都幾好,講故仔能力就普通,仔仔最大問題是坐唔定,又好奇,今日見老師間房有鰐魚及蝴蝶標本,又坐唔定,仲問老師好多問題,不過間學校老師校工都好好,但結果點都要等通知

回復 f_f 的帖子

如果私小俾位給,都會考慮私校先,希望能如願

回復 peppep2012 的帖子

加油!保重身體

回復 yovin 的帖子

多謝哂,獻主會放第二都派唔到,2間都交咗表等面試

老公黑面返來,因仔仔面試坐唔定,又大大聲惱個仔,仲將責任推落我度,話我教到仔咁樣,但平時睇功課溫習搵補習佢完全唔理!我知佢壓力大,但我已經努力仲要忍受呢的言語,忍唔住淚流

rabbitsheasl  深深感受到你的壓力, 我老公都喺咩都唔理, 成日話佢好忙, 咩都喺我一個人去搵比亞仔, 雖然亞仔依家下年先 K1, 但我以感受到好大壓力  發表於 13-6-6 11:52

回復 iqover120 的帖子

多謝你的分享!無論結果點,對仔仔的信心唔會變,只怪呢個變態的制度,叫的小朋友無咗童年,幾歲人仔要坐定定,揹住沉重包袱成長,點解唔可以寬容之心對待孩童?

回復 CreativeAccount 的帖子

佢都壓力爆煲,又承受唔到!又固執,自己唔識教又唔肯聽人啲意見!唔開心時,仔仔做錯小小嘢發哂狂,所以我仔愈來愈細膽,唯有我做好啲,盡量俾正面嘢仔仔,多鼓勵仔仔!兩公婆意見不一致,受苦的是小朋友,無論怎樣唔開心,都要俾心機准備面試

luluhaha    發表於 13-6-4 22:49

回復 非虎媽媽 的帖子

支持!尤其是做母親的,幾大壓力都唔怕!

回復 pollytsang102 的帖子

多謝!培道今日遞咗表了!

剛去注冊,唔想仔仔讀呢間!

回復 好先生 的帖子

努力,加油,我都填咗十幾份,8日撞4間
‹ 上一主題|下一主題