用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 關於嶺南大學香港同學會直資小學
樓主: RYTS
go

關於嶺南大學香港同學會直資小學 [複製鏈接]

大家好! 我都有去open day plus 簡介會,請讓我發表下意見.............

當天禮堂的咪聲較細,小部份家長又讓小朋友在場走走叫叫,真的太嘈,坐後面真的好難聽到校長及老師

最後,超時太多,4:30pm未到答問時間我已走了

我本身今年已去過幾個簡介會,除家長分享環節外,總體以嶺小這個最實而不華,印象亦最好;我有刻意留意該校學生的功課,其實課程不能說淺,數學算普通,中文唔淺,英文絕對拍得住外面英小(我有点擔心>.<)

但校園真的太細,交通亦不方便。

我有幾個問題都好想問,唔知當日校長有冇解答過呢?

例如:
1. 現在得P1~P3 6班,師資及場地尚可應付.....當一路開班上去12班就會愈來愈逼,師資又會分薄左,校長有冇唸過下一部點做?

2. 請問知否幾時報2010小一,面試有冇要求?

如當天冇問過,請問嶺小的家長們或laam1228可否解答或向校長了解一下呢?

Thanks

原帖由 laam1228 於 09-5-22 10:56 發表

對今次的 簡介會 為你帶來不愉快的經驗, 真的遺憾!

希望, 將來有機會再開 簡介會 時, 你可以再次光臨, 我認識的 鄭校長 是一個從善如流的好校長, 下次一定會做得比較好的!

嶺小 一級只有2班, 目前只有 百多對 家 ...

laam1228,

Thanks for your information & sharing.  

利用協同中學舊址擴建是個可行的方法..........就算不能肯定可用協同,請問知否校長/校董會是否已積極安排/籌備擴充校舍呢? 因為由籌備到啓用都要1、2年時間,到時已10班學生了

原帖由 laam1228 於 09-5-24 12:56 發表

Hi TommyGirl ,

Open Day 當日我負責在1/f 的課室幫助有需要的小朋友和家長, 禮堂內的事 和 流程 真的不清楚......

我以自己 知道的 為你解答 (如有錯漏, 希望其他家長代為指正)

1) 學校日後要擴建是事在必行的 ...
‹ 上一主題|下一主題