用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 怎樣才可入神級名校?
go

怎樣才可入神級名校?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

我都有一個我自己覺得好聰明嘅仔,但報學校嘅嘢,好睇緣份,唔係你覺得牌面show出嚟勁,就等於學校要收你!
但係好似你個仔咁叻,去到邊都出盡風頭嘅話,一定有好學校爭住收佢,平常心啦!作為父母,有俾過機會佢,盡心盡力教好,無話"辜負o左佢"架!

祝 好運!

醒目開學勳章

其實點解一定要一d好似好客觀嘅"條件"去分析學校收生要求?
我真係覺得好無謂,anyways, 今年例子:
A,學際學校G1學生,半山地址,daddy係old boy,細仔,英文好中文都講到,學游水踢波,成日飛
B,住新界區私樓,一個星期可以有十樣八樣興趣班,英文法文數學田徑etc,名KG,獨子,父母高學歷,大仔,外表溫文有禮淡定
C,唔識講嘢,學緊2-3樣興趣,但無突出表現,新界新入伙私樓,唯一突出係學術能力高

3個都入到2nd in, 但得B有offer!
我相信學校唔係搵家長資源咁表面,而係真係睇小朋友本身氣質!

Twins-Baby    發表於 13-3-19 11:01

醒目開學勳章

點解樓主你成日話怕辜負o左個仔?!
你養育佢,已經盡咗父母嘅責任,照你咁講,如果佢自己考唔入,應該係佢辜負咗你地養育之恩喎!

平常心啦!

jenniferK    發表於 13-4-11 08:45
喵媽  agree!  發表於 13-3-19 11:11

醒目開學勳章

sadsam 發表於 13-4-3 09:52
冇喇沙既?

唔只~ 我就咁睇,觀塘兩間男女英中都無!
‹ 上一主題|下一主題