用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 時光倒流回到初小時
樓主: Rainy
go

時光倒流回到初小時   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

motherotk 發表於 12-3-5 19:08
I won't change much. Sometimes it is very interesting to see children grow and I understand them each day, day by day, and sometimes I change some parenting skills based on my understanding of them.

Basically readings are good and I encourage "passionate" and "obsessive" readings, but not "obsessive" computer games.

Exam skills - mild reminders, but not "intensive training". No tutorial class and extra training. But will buy some exercises on Maths and English for checking if he grasp the concepts or not.

Basically readings are good and I encourage "passionate" and "obsessive" readings, but not "obsessive" computer games
我同你的教養手法差不多....
P.3 前借不同頖型的課外書, 讓她自己摸索自己的興趣,(唔鼓勵佢睇’’公主故事書’’)P.4後會根據她的興趣去借書買書,讓她去''沉迷''閱讀(唔鼓勵佢睇’’言情小說’’)

升中, 基本上佢想睇就會買, 不過要開始面對人, 要學習與人溝通, 接觸不同階層的人與事, 不只是書本上的知識....

Exam skills - mild reminders, but not "intensive training". No tutorial class and extra training. But will buy some exercises on Maths and English for checking if he grasp the concepts or not.

同意, 我同你的方法一樣, 我女都係F.3才開始上人生第一次的補習班...

霖霖B媽咪  雖然亞女已經唔睇公主書, 但想知睇公主書有乜野唔好 ?  發表於 12-3-8 13:56
motherotk  唔鼓勵佢睇’’公主故事書" agree, but my girl cannot stop her. So I have to retell the stories with other perspective of 公主. E,g, 公主can be assertive, strong, wearing blue etcetc   發表於 12-3-7 17:27

醒目開學勳章 王國長老

like_travel 發表於 12-3-6 12:26
升中, 要開始面對人, 要學習與人溝通, 接觸不同階層的人與事, 不只是書本上的知識....====> how to approac ...

我都摸索中, 我知道方向, 但方法呢....就.......找尋中........
基本上係學校開始,..初初升中時,, 我鼓勵佢要積極去經營同學間的友情,
成績足夠升班就可以啦,(不過最好頭40%啦.....)
當然要懂得選擇有共同目標的同學, 不只是吃喝玩樂愛扮靓的,
因為以後佢地就是她人生路上的伙伴.....

而家...阿女同十幾個要好的同學去參加義工班,
中心會教佢地組織, 安排, 聯絡.....服務不同年齡的人,
我想都應該係幾好的訓練...其實學校都要佢地出去賣旗, 但是我覺得還是不足夠,
因為無連續性和組織性, 而家佢一班同學去做就非常好...
如果無之前的經營, 就未必有今日的同學網絡....

而佢自己亦清楚自己的目標, 自己會緊張自己的功課和成績,
我只是提供佢所需要的協助而矣........

csy_ma  另,如好友中有性格不太值得欣賞的同學,但又因自幼相熟,該生又不大有人緣,遂選擇常跟她一起--在此情況下,家長應如何處理  發表於 12-3-7 12:15
csy_ma  "初初升中時,, 我鼓勵佢要積極去經營同學間的友情"非常有參考價值,謝謝  發表於 12-3-7 12:06

醒目開學勳章 王國長老

ohnono 發表於 12-2-27 13:04
講開讀書,我都要多謝阿仔以前的校長。他叫我們看書,但不要沉迷,因為一但沉迷就容易令人脫離現實,甚至變成逃避現實。其實好多小朋友都好抗拒返學、考試、溫習、練琴、人際關係或者係父母煩瑣的要求等等這些現實的事。既然讀書可以暫且抽離一時三刻,漸漸成癮。這方面家長要付上絕對的責任。

都有道理, 不要成了''書獃子', 只懂睇書, 不懂交際...

醒目開學勳章 王國長老

motherotk 發表於 12-3-6 14:24

Not necessarily volunteer work at church or social service agencies. Sometimes these agencies are doing "superficial" services, or carrying out a concept that "you need to help", "we are going to help you".

I don't want my children to see himself or herself "higher" than those being "helped". Some of the agencies can create this kind of culture. That's not a real helping.

good points.
所以我不強調佢怎樣幫人, 反而係佢响過程中有什麼得著, 學會什麼, 觀察到什麼..........

醒目開學勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 12-3-6 14:13
我覺得呢樣野, 家長要帶頭做, 學校亦要做 (靠自己搵, 唔夠架, D福利機構其實未必樂意俾D人單次去服務, 因 ...

Charlotte_mom:

小學還可以,
中學嗎....我唔贊成太involve their school life...

Charlotte_mom  中學....唔到我地理喇(被子女獨留在家中, 嘿嘿)  發表於 12-3-6 17:34

醒目開學勳章 王國長老

------霖霖B媽咪  雖然亞女已經唔睇公主書, 但想知睇公主書有乜野唔好 ?  發表於 3 小時前 刪除

好老實, 我們不能提供一所皇宮的環境給她, 所以我唔鼓勵, 雖然佢有睇, 不過佢興趣不大.....

我不能好具體講''公主書''有什麼不好, 只列出2點不適合幼小女童,
1)公主王子式情情愛愛,--    種下對愛情有不切實際幻想的種子
2)公主標榜美麗外表--   種下過份追求外表美貌的種子

前幾日阿女才提起佢細細個時看的一本書, 本書講個男孩因不喜歡吃青豆, 所以發明了一架吸青豆機食餐時用, 佢覺個男孩好傻但又好喜歡內容, 因為好有趣, 好有創意.....每次食青豆, 佢都記得呢本書...
如果佢細時睇公主書, 佢的話題會是什麼呢...我不知道.....

-----motherotk  唔鼓勵佢睇’’公主故事書" agree, but my girl cannot stop her. So I have to retell the stories with other perspective of 公主. E,g, 公主can be assertive, strong, wearing blue etcetc   發表於 昨天 17:27 刪除
-呢個都係一種方法, 囡囡漸長大, 她能選擇不再睇才是上策...

霖霖B媽咪   依點我有真係冇留意, 因為細個自己都鐘意睇公主書, 大小小就睇沈凱倫 ! :p  發表於 12-3-12 10:05
motherotk  yes, I agree with you, waiting ...  發表於 12-3-8 19:10

醒目開學勳章 王國長老

csy_ma  另,如好友中有性格不太值得欣賞的同學,但又因自幼相熟,該生又不大有人緣,遂選擇常跟她一起--在此情況下,家長應如何處理

---我女小學時有此情況, 有點相同, 你可以參考下....
阿女p.3時有a同學叫佢唔好同b同學玩, 因為佢點唔好......下刪50字...
佢同我講, 我叫佢自己觀察,b同學是否真如此不好,
亦要觀察a同學的言行, 根據佢地的品格而作出選擇,
過了一段時間, 我問佢, 佢話佢話會同b玩,
因為佢........下刪10-20字.
到現在她們都是好朋友..

其實a是個成績不太好的女孩而她的哥哥是校中出名的頑皮生,
我不清楚此女孩的品格, 所以不會因為上述兩點而叫阿女唔同佢玩,
但品格唔好, 我就會畀指引佢選擇.......
教導仔女有正確選擇朋友的觀念係我們的責任,
我唔會因為某些理由而改變...

希望幫到你....
‹ 上一主題|下一主題